E11 - jak utáhnout olej. filtr
- Karel Danda
- Řidič
E11 - jak utáhnout olej. filtr
Nedávno jsem měnil dceři olej na motoru 4E-FE a překvapilo mě, jak je málo místa okolo olej. filtru. Byl jsem ho schopen utáhnout jen rukou, což mi připadá málo, protože když po jízdě hmátnu prsty k dosedací ploše filtru, tak mám na prstech olej. Mám zkušenost z Avíka, že musím filtr utáhnout pákovým utahovákem, aby neronil olej okolo. Jenže u Corolly se k filtru žádným mě známým utahovákem nedostanu. Někde jsem zahlédl návod na utahování koženým páskem z kalhot, ale to se mě nepovedlo, pásek prokluzuje. Má někdo ze zkušených Corollkářů nějaký geniální návod ?
Avensis combi 1,8 VVT-i r.v.2002
Tak tak, vždy len rukou a viacmenej na fest, maximálne si dám pracovnú koženú rukavicu, aby som sa nespálil o výfuk. zvody. Netreba zabudnúť na ol. filtri premáznuť gumové tesnenie a stredový závit motorovým olejom.
Tiež handrou vyčistím dosadaciu plochu, nech to nesedí na nejakom bordeli. To môže byť aj dôvod, prečo cítiš olej okolo filtra.
Vždy som doťahoval rukou a väčšinou ho aj rukou odtiahnem, maximálne mu pri odťahovaní pomôžem blickami a nikdy tadiaľ olej neslzil.
Miesta je tam fakt málo, ale pri troche snahy sa to dá
Tiež handrou vyčistím dosadaciu plochu, nech to nesedí na nejakom bordeli. To môže byť aj dôvod, prečo cítiš olej okolo filtra.
Vždy som doťahoval rukou a väčšinou ho aj rukou odtiahnem, maximálne mu pri odťahovaní pomôžem blickami a nikdy tadiaľ olej neslzil.
Miesta je tam fakt málo, ale pri troche snahy sa to dá

Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C
Reiner - 4Runner, 2,4 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C
olej sem menil s tatou, nebo spis tata menil a ja asistoval, a meli jsme od znamyho pujceny takovy nastroj na povoleni filtru, pak jsme to s nim i lehce dotahli, vypadalo to jak retez na tycce, nebo tak neco, nejsem automechanik, ale urcite to nekomu neco rekne...
Toyota Corolla E10 - 1,3 16V XLi, 4E-FE, 65 kW, r.v. 95
Nebo si vzít smirkový papír, tím to taky jde 

Corolla E10 1.3 16V 3D 97
4E-FE 55Kw
Ronal 6Jx16 ET38
195/45 R16
Trocha úprav ještě nikomu neublížila
http://database.mangacars.fr/data/media ... llae10.PNG
4E-FE 55Kw
Ronal 6Jx16 ET38
195/45 R16
Trocha úprav ještě nikomu neublížila

http://database.mangacars.fr/data/media ... llae10.PNG
- Karel Danda
- Řidič
Jo , má klimu, takže to je horší ? Jinak to co radíte - očistit dosedací plochy a potřít gumu olejem samozřejmě dělám, neměním olej poprvé. Ten řetězový utahovák znám, ale ten se tam na 100% nevejde (možná u té verze bez klimy). Máte pravdu že u starších aut jsem to taky utahoval jen rukou a stačilo, ale po mé zkušenosti s Avensisem bych věřil, že pomůže větší utažení. Na dobrý nápad vypadá ten šmirglpapír, to zkusím. Největší problém totiž vidím právě v prokluzování v ruce.
- lake-bodom
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Já na povolování a utahování olejového filtru používám takové ty žluté gumové pracovní rukavice. S těmi jsem povolil i filtr a utahnul na Avensisu D4-D, kde je filtr schovaný úplně ideálně zezadu pod turbem
.

Corolla Verso I, 1.8, 8,2l/100km
Mitsubishi Grandis, 2.4, 5l/50km
ex: Auris, 1.6 Dual VVTi, 7l/100km
ex: Seat Ibiza, 1.4 MPi, 5-6l/100km
ex: Avensis 2.0D-4D, 6l/100km
ex: Avensis, 1.6 16V, 8l/100km
ex: Corolla, 1.3 12V 5,5l/100km
Mitsubishi Grandis, 2.4, 5l/50km
ex: Auris, 1.6 Dual VVTi, 7l/100km
ex: Seat Ibiza, 1.4 MPi, 5-6l/100km
ex: Avensis 2.0D-4D, 6l/100km
ex: Avensis, 1.6 16V, 8l/100km
ex: Corolla, 1.3 12V 5,5l/100km
- Ivan.66
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Když je kolem filtru málo místa,a to u corolly d4d je,používám na dotažení filtru kus koženýho pásku,nebo upínací popruh(třeba takový,co se prodává s ráčnou,na upínání nákladu).Třikrát,čtyřikrát omotám kolem fitru a pořádně zatáhnu a je to utažený.V říjnu jsem měnil olej u obou coroll a ani kapka nekápne.
Rav4, 2,0VVti, 110 kW, LPG, automat r.v. 02,
Mitsubishi Colt 1,3, 70kW, Cleartec, r.v. 10
ex Corolla E 11, 1,4. 63kW- r.v. 98
ex Mitsubishi Colt, 1,3, r.v. 89
ex Corolla E12, 2,0 D4d,66kW.combi r.v.03
ex Corolla E9,1,8Dxl 49kW,r.v.90
Mitsubishi Colt 1,3, 70kW, Cleartec, r.v. 10
ex Corolla E 11, 1,4. 63kW- r.v. 98
ex Mitsubishi Colt, 1,3, r.v. 89
ex Corolla E12, 2,0 D4d,66kW.combi r.v.03
ex Corolla E9,1,8Dxl 49kW,r.v.90
Nedávno jsem měl v ruce levný olejový filtr (dodává Temposervis, bohužel i do mého auta - tady už platí minulý čas) a ten měl místo pořádného gumového hranatého robustního těsnění jen jakýsi větší o-kroužek. V kombinaci s neočištěnou dosedací plochou to fakt netěsnilo.
Jinak na filtry existuje ještě jiný verk než ten řetězový. Je to páka se zavitem, na který se natahuje kovový kroužek. Nasadí se na filtr, utáhne, otočí. Výhoda je, že to z filtru ční kolmo, tedy snadná manipulace.
Jinak na filtry existuje ještě jiný verk než ten řetězový. Je to páka se zavitem, na který se natahuje kovový kroužek. Nasadí se na filtr, utáhne, otočí. Výhoda je, že to z filtru ční kolmo, tedy snadná manipulace.
No Jimmy nevím, jaká je tvoje definice hranatého, ale já teď dával originál toyota filtr a taky měl kulaté těsnění - jak píšeš, jakoby větší O-kroužek.
Jinak já nemám přesně řetězový, ale takovej prostě pásek, kterej má na sobě takovej šroub a jak se to utahuje, tak se to stahuje. ale taky to trčí do strany.
Jinak já nemám přesně řetězový, ale takovej prostě pásek, kterej má na sobě takovej šroub a jak se to utahuje, tak se to stahuje. ale taky to trčí do strany.
Holomek!
- Pavo.B.
- Věčnej rejpal
taky existuje nastavec na racnu - takovej bezmak, ma tri "vystupky" ktery se daji pouzit na ruzne velke filtry a pak se utahuje nebo povoluje
k tomu tesneni - co jsem videl tak tvar je do O , ale prurez je obdelnikovej a sirokej nekolik mm
k tomu tesneni - co jsem videl tak tvar je do O , ale prurez je obdelnikovej a sirokej nekolik mm
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
- Karel Danda
- Řidič
Je fakt že hranatý těsnění jsem měl naposledy v ruce na filtru u Cariny , poslední dobou vidím jen ty kulatý a nízký o- kroužky. Taky mi to připadá horší než ty starý hranatý a vyšší. To je taky možná příčina potřeby většího utažení těch nových filtrů. Radši bych si koupil to starší provedení, ale mají ho dnes vůbec někde ?