Divný pach při přepnutí na klimatizaci
Divný pach při přepnutí na klimatizaci
Ahoj všichni, už delší dobu se mi stává že když chvíli nepouživám klimatizaci (půl dne a více) a pak na ni přepnu, tak asi po 10ti sekundách začnu cítit divný pach co se line z větráků, jakoby cihlový prach. Po pár minutách to přejde a už je to v pohodě a pokud je klimatizace zapnutá pořád tak už je vzduch čistý. Klimatizaci jsem si nechal vyčistit před 2ma měsíci - měnili pylový filtr a náplň (dělalo to už před tím) a chvíli byl klid a vůně
, ale po pár dnech to začalo znovu. Má s tím někdo zkušenosti? Je potřeba vyměnit ještě nějaký filtr? Díky za tipy.

- FRANCOTIRADOR
- Člen Týmu
Někde jsem četl, že by se u klimatizací měli měnit (nebo čistit? nepamatuji si, už je to dlouho) filtry včetně molitanových dílů, které nemají přímo funkci filtrační, ale spíše těsnící 2x do roka. Důvod - systém klimatizace je ráj pro vegetaci všemožných roztočů, které pak vdechujeme. U služební octavie (no přesněji, firma si ho pronajala v půjčovně, tak nevím kdy byla čištěna naposled) cca po půl roce začal být cítit nepříjemný zápach (dost dobře ho neumím popsat - ničemu se nepodobal, ale byl dost štiplavý jako by zatuchlý). Zápach byl stejný klikoliv se zaplo větrání ať s klimatizací či bez. Klimatizaci jsme tedy nechali vyčistit. Čekal jsem, že bude aspoň nějaký filtr vyměněn - ne ne, na středové výdechy napojili jakýsi ventilátor a vháněli do systému nějakou tu hodinku proti srsti vzduch obohacený o jakési chemické sračky. Jestli ta chemie měla ničit právě roztoče a mikroby, nebo jen provonět auto netuším. Každopádně nám doporučili první den jezdit s otevřeným okýnkem, aby se z toho aroma řidičovi nezamotala hlava. Do týdne byl zápach z větrání zpět a spolu s tím novým aroma o to nepříjemnější.
Bylo to sice v autorizovaným servisu škodovky, ale na Krétě a řekům se nedá věřit v ničem, tak netuším jestli je to standardní postup nebo jen nic neměnili, aby ušetřili na bílejch joudech. V jiné zemi, kde byla klimatizace nutností jsem za celou dobu neslyšel, že by někdo klimatizaci čistil a to jsem tam byl 3 roky. Ani nevěděli, že se to má dělat. Pravda taky se z ní linul tak nějak podobný zápach, ale určitě né tak agresivní.
Bylo to sice v autorizovaným servisu škodovky, ale na Krétě a řekům se nedá věřit v ničem, tak netuším jestli je to standardní postup nebo jen nic neměnili, aby ušetřili na bílejch joudech. V jiné zemi, kde byla klimatizace nutností jsem za celou dobu neslyšel, že by někdo klimatizaci čistil a to jsem tam byl 3 roky. Ani nevěděli, že se to má dělat. Pravda taky se z ní linul tak nějak podobný zápach, ale určitě né tak agresivní.
- TOYOTA Corolla E9 1.3 XLi Liftback EE90 r.v. 92
- YAMAHA XT600e 4PTA r.v. 02
- OPEL Astra F 1.4i Hatchback C14NZ r.v. 92