Jak správně montovat svíčky

vše ohledně modelové řady Corolla
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Já teda svíčky měním při každé nebo každé 2. výměně oleje (jak se mi chce a jak se chce financím :D), takže na zahřátým motoru, nechám vytíkat olej a mezitím vyměním svíčky a klepu, že nebyl zaznamenán žádný problém. Rodiče na ty svíčky sehnali v Dílech na Japonské vozy (Jandák, Brno) klíč, kterej je v podstatě nástavec na golu a sám si je podrží, takže chytnout závit nebo je naopak vytáhnout je rutina. Dotahuju je podle citu zhruba o toho půl závitu a na závěr neuškodí prošplíchnout faje kontaktním sprejem.
Holomek!
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

zbytecnost, pokud nemenis olej po 50tis. :D , pokud je motor v pohode a svicky kvalitni, tak vydrzi i pres 100tis. , ale zkontrolovat urcite ano
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Myslím, že svíčky v moderním motoru musí vydržet alespoň 60 tisíc (ty obyčejné), já na nich mám asi osmdesát a měnit je budu spíše z preventivních důvodů.
Dotahování na teplém motoru bych se bál - nepůjdou pak povolit na studeném. Naopak proti povolování na teplém mě nenapadá žádný argument.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Jimmi píše: Naopak proti povolování na teplém mě nenapadá žádný argument.
Třeba, abys s vnitřním závitem "nevyšrouboval" i ten vnější ;). Často totiž na teplém motoru svíčky povolit nejdou, pak se najdou borci, kteří prostě tedy víc zaberou a vytrhnou závit. Naopak studené svíčky jsou do motoru našroubovat většinou celkem snadno.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Dobrej převlek, Ombre :wink:

Chceš mi tvrdit, že závit není přímo v hlavě, ale má vložku? To jsem viděl jenom u oprav stržených závitů.....
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Jimmi píše:Dobrej převlek, Ombre :wink:

Chceš mi tvrdit, že závit není přímo v hlavě, ale má vložku? To jsem viděl jenom u oprav stržených závitů.....
Děkuji, hodil jsem se trochu do gala ;).

Ne, vložka není, proto ty uvozovky. Myslel jsem tím, že se občas stane, že se vnější závit vytrhne a zůstane namotán na vnitřním. Děje se to zejména na vzduchem chlazených dvoutaktech, kde teplota hlavy bývá daleko vyšší, ale párkrát jsem to zažil i autě, kde je to průser, protože na vodou chlazené hlavě si vložku prostě neuděláš. Prostě závit mažu, kontroluju dotažení po první jízdě a svíčky povoluji až když na motoru udržím ruku, to je celé.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Proč by ta vložka nešla udělat? Mně jí u žigulíka před mnoha lety udělali (také vodou chlazená hlava.... tuším..... :wink: ) a funguje dodnes.
A čím že to mažeš ten závit?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Tak to na to začnu brát ohled, ale většinou ruku na motoru už udržím a taky já než vlezu do jamy, než najdu správnej klíč, než si nachystám nádobu na olej, než si nachystám něco co mi bude tu nádobu držet, než povolím šroub na vaně, než vylezu z jamy, než najdu klíč na svíčky, než zase slezu do jamy pro golu, než zase vylezu nahoru, než vyndám kabely od svíček, než podruhé najdu klíč na svíčky, než nasadím klíč na svíčky spolu s golou na svíčku... tak to chvilu trvá :D ale jak říkám s uvolňováním nemívám problémy. Ono nemůže působit paseku když to nečím člověk namaže? Vždyť se může přebytek toho čehosi dole připálit a pak začne problém s uvolněním svíčky.
Holomek!
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Závit mažu měděným sprejem, jak už jsem psal ;). Ano, žigulíky na závity trpěly celkem dost, ale u 16 V není moc místa ani kloudný přístup, navíc hrozí provalení stěny, protože je celkem slabá.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Corolla“