Řazení s meziplynem

Tlachání o všem - bez zaměření!
Jiří Stejskal
Řidič

Řazení s meziplynem

Příspěvek od Jiří Stejskal »

Budu sice za blbce, ale vrtá mi to dlouho hlavou a tak tu otázku prostě položím:

Jak správně řadit s meziplynem?

Nikdy dřív jsem to z různých důvodů nepotřeboval, teprve po koupi Corollky, která má po předchozím majiteli nejspíš horší synchrony na 2. převodovém stupni, vyvstala nutnost meziplyn používat. Z trojky na dvojku šlo totiž zařadit jen na velmi malé rychlosti (patrně až se srovnaly otáčky), jinak jinak řadící páka do správné polohy prostě nešla dát.
Vcelku záhy jsem tento problém začal řešit tím, že jsem v kritickém místě, kdy páka narazila při řazení na odpor, ťuknutím do plynového pedálu zvýšil otáčky na hodnotu, kterou by motor při aktuální rychlosti na dvojku měl mít. Páka zapadla okamžitě do správné polohy, pustil jsem spojku a slovy klasika, jelo se dál močálem černým okolo bílých skal.

A protože jsem současně zjistil, že při takovém vyrovnávání otáček hřídelů převodovky a motoru mi nepadají otáčky jako u firemních Fabií, jal jsem se tento postup používat i při podřezování z ostatních převodových stupnů. Pouze s tím rozdílem, že do plynového pedálu ťuknu až mám podřazeno, tesně před okamžikem, kdy pouštím spojku.

Ovšem nedávno jsem se dočetl, že správný postup řazení s meziplynem probíhá následovně:
-vyšlápnout spojku
-řadící páku do neutrální polohy
-pustit spojku
-přidat plyn
-vyšlápnout spojku
-zařadit příslušný převodový stupeň
-pustit spojku

Mně osobně to přijde příliš zdlouhavé, navíc spojka přichází do záběru dvakrát, takže bych i čekal její větší opotřebení. Ale rád se nechám poučit od zkušenějších.
Toyota Corolla E11U, 1.6 VVT-i
fildis
Věčnej rejpal

Příspěvek od fildis »

U auta, který má synchrony je zbytečný dvojité vyšlápnutí spojky, když sem kolikrát koukal na yourube, jak jezdí japonci, tak podřazujou stylem, že vyšlápne spojku, hodí neutrál a přidá plyn, zařadí a jede dál, akorát u nich je to děsně rychlý :lol:

EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=DeJD8rMNj8Y
Corolla E10 1.3 16V 3D 97
4E-FE 55Kw
Ronal 6Jx16 ET38
195/45 R16
Trocha úprav ještě nikomu neublížila :-D

http://database.mangacars.fr/data/media ... llae10.PNG
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Meziplyn má významů víc, u osobáků to vidím tak, že buď

1. při agresivní jízdě neklesají otáčky motoru, při podřazování nebrzdíš motorem prudce
2. při odjebaných synchronech jde vůbec zařadit ;D

Osobně mám u Cariny situaci 2., tj. špatný synchron (na dvojce), takže při podřazování ze 3 na 2 dávám meziplyn. Obvykle to je při zpomalování, takže:
- šlápnu na brzdu
- vyšlápnu spojku
- stále stojím na brzdě, patou pravé nohy šlápnu na plyn
- kopnu tam dvojku
- pustím spojku i brzdu
Pro jízdu stylem 1. to vše během max. vteřiny, ale pro styl 2. asi nelze, pač to by vyžadovalo přesně trefit ty synchronní otáčky, což chce dost cviku :D
A pokud je tohle před zatáčkou, tak pak rovnou zas na plyn.

Je to hodně o synchronizaci, a fakt, že to, co předvádějí kluci ze země vycházejícího slunce je totální masakr. :shock:

edit. ad video - jo to je přesně ono, tam je vidět, jak při stání na brzdě dává meziplyn.
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
rodriguez
Řidič

Re: Řazení s meziplynem

Příspěvek od rodriguez »

Jiří Stejskal píše:
Jak správně řadit s meziplynem?

Ovšem nedávno jsem se dočetl, že správný postup řazení s meziplynem probíhá následovně:
-vyšlápnout spojku
-pustit spojku
-přidat plyn
-vyšlápnout spojku
-pustit spojku

Mně osobně to přijde příliš zdlouhavé, navíc spojka přichází do záběru dvakrát, takže bych i čekal její větší opotřebení. Ale rád se nechám poučit od zkušenějších.
Ano toto je spávný postup,zdlouhavé to není pokud se to naučíš dělat automaticky,pak to jde tak snadno že si to ani neuvědomíš.O opotřebování spojky se bát nemusíš,není tímto namáhaná víc,řekl bych spíš míň,nehledě na to že je snažší vyměnit spojku než dělat repasi převodovky :) jinak mezi plyn se dává jen když řadíš dolu,pokud řadíš nahoru tak jen 2x mačkáš spojku.
Corolla 1.6 G6 již prodaná , Supra MKIV TT Targa, Avensis T22 1.6, Avensis T22 2,0 D4D, BMW E60 530d, Land Cruiser HZJ78
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jiří Stejskal píše: -vyšlápnout spojku
-pustit spojku
-přidat plyn
-vyšlápnout spojku
-pustit spojku
Správně :)

Jednou jsem se s takto dodrbanou převodouvkou setkal u feldy, dvojka šla jen takovým násilím, že jsem se bál abych nezlomil šaltpáku. Řazení s meziplynem pomohlo, šlo to jak po másle.
To puštění spojky je tam dle mého proto, aby se roztočil hlavní hřídel. Bez spojky totiž není v záběru a přidávat plyn nemá valný smysl.
Urychlit by se to dalo jediným způsobem: na neutrál řadit bez spojky, to totiž většinou jde.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Jimmi píše:
Jiří Stejskal píše: -vyšlápnout spojku
-pustit spojku
-přidat plyn
-vyšlápnout spojku
-pustit spojku
Správně :)

Jednou jsem se s takto dodrbanou převodouvkou setkal u feldy, dvojka šla jen takovým násilím, že jsem se bál abych nezlomil šaltpáku. Řazení s meziplynem pomohlo, šlo to jak po másle.
To puštění spojky je tam dle mého proto, aby se roztočil hlavní hřídel. Bez spojky totiž není v záběru a přidávat plyn nemá valný smysl.
Urychlit by se to dalo jediným způsobem: na neutrál řadit bez spojky, to totiž většinou jde.
To je zajímavý,
jak ale vysvětlíš, že mně jde 2 zařadit z trojky při vyšlápnuté spojce jen tehdy, když nechám klesnout otáčky k 1000 a nebo dám meziplyn (s vyšlápnutou spojkou) abych se dostal k cca. 3000 RPM?

Podle toho co jsi napsal to chápu tak, že meziplyn s vymáčknutou spojkou je úplně k ničemu...
Zatím já vyšlápnu spojku, vyřadím, dám plyn do určitých otáček, zasadím tam kvalt a pustím spojku.
Obrázek
fildis
Věčnej rejpal

Příspěvek od fildis »

S těma 1000 otáčkama, to je jak u LIAZky, tam taky jde při podřazování kopnout kvalt kolem tisíce :lol: Jinak Jimmi má pravdu, že to smysl moc nemá, ale ten zbytek už psát nemusím, to už napsal :)
Corolla E10 1.3 16V 3D 97
4E-FE 55Kw
Ronal 6Jx16 ET38
195/45 R16
Trocha úprav ještě nikomu neublížila :-D

http://database.mangacars.fr/data/media ... llae10.PNG
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Marty píše:Podle toho co jsi napsal to chápu tak, že meziplyn s vymáčknutou spojkou je úplně k ničemu...
Neni uplne k nicemu, zvysis otacky motoru. Sice je lepsi, aby se na neutral roztocil i ten hridel, ale i "uprava otacek motoru" tomu pomuze.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
warrior
Manager Týmu

Příspěvek od warrior »

Sice trozku OT ale zjevne to ma dle meho nazoru vetsi vyznam pri turbomotorech,kdy pri podrazovani man mensi otacky tudiz min vzduchu a pri seslapnuti plynu (zaroven se spojkou) se turbina vic roztoci a muze hned foukat naplno.nebo se pletu?
celica 1,6
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Pokud je tam BOV, tak se stejne turbo moc z otacek nezabrzdi, ale ja to u Supry delal i tak, jednak jsem alibisticky poslouchal vyfuk a jednak ma prave prevodovka trochu horsi synchrony. Rozdil jsem necitil.
Lexus IS200
Lexus RX400h
Jiří Stejskal
Řidič

Názorů spousta, díky za ně :-)

Zaujal mě Martyho příspěvek z po 18.08.2008, 13:14, kde píše, že když nenechá klesnout otáčky k cca 1000/min, tak tam dvojka nejde dát. Mně to dělá úplně stejně a vysvětlil jsem si to špatnými synchrony.
V řadě situací je úplně zbytečné tolik brzdit, takže zpomalím na 3 na cca 40km/h, vyšlápnu spojku, posunu řadící páku do polohy 2, VELMI jemně na ni tlačím, přidám plyn na cca 2500ot/min, v tu chvíli tam rychlost sama zapadne, pustím spojku a jedu dál.
Trochu mi to vrtá hlavou, protože spojkou odpojím hřídel motoru od převodovky, která je roztáčena jen koly. Čistě teoreticky by tedy zvýšení otáček odpojeného (!!!) hřídele motoru nemělo mít na nic vliv. Přesto mi to ale funguje.

Párkrát jsem už zkusil ten správný způsob, ale vždycky se mi nějak zamotaly nohy, takže zatím zůstávám u "svojí" osvědčené metody a spíš se zeptám, jestli tenhle jednodušší způsob může mít případně nějaký negativní vliv na opotřebení součástí apod.
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Jiří Stejskal píše:Názorů spousta, díky za ně :-)

Zaujal mě Martyho příspěvek z po 18.08.2008, 13:14, kde píše, že když nenechá klesnout otáčky k cca 1000/min, tak tam dvojka nejde dát. Mně to dělá úplně stejně a vysvětlil jsem si to špatnými synchrony.
V řadě situací je úplně zbytečné tolik brzdit, takže zpomalím na 3 na cca 40km/h, vyšlápnu spojku, posunu řadící páku do polohy 2, VELMI jemně na ni tlačím, přidám plyn na cca 2500ot/min, v tu chvíli tam rychlost sama zapadne, pustím spojku a jedu dál.
Trochu mi to vrtá hlavou, protože spojkou odpojím hřídel motoru od převodovky, která je roztáčena jen koly. Čistě teoreticky by tedy zvýšení otáček odpojeného (!!!) hřídele motoru nemělo mít na nic vliv. Přesto mi to ale funguje.

Párkrát jsem už zkusil ten správný způsob, ale vždycky se mi nějak zamotaly nohy, takže zatím zůstávám u "svojí" osvědčené metody a spíš se zeptám, jestli tenhle jednodušší způsob může mít případně nějaký negativní vliv na opotřebení součástí apod.
Jirko, úplně stejně u mě. Zítra to přesně testnu, na kolik přidávám já, ale myslím, že je to taky na 2500-3000.
To, že i tahle varianta funguje, píše Beaver v příspěvku z po 18.08.2008, 17:14.

Taky bych řekl že je problémem špatný synchron. Nicméně pozoruji následující:
- za studeného motoru (převodovky) to nedělá
- začalo to úplně náhle po výměně manžety na poloose, údajně to nemůže souviset (a asi ani nesouvisí) ... podle mě by se to začalo projevovat postupně?

Jak se to dál projevuje u Tebe?
Obrázek
Jiří Stejskal
Řidič

Já tam tu závadu mám odjakživa, jinými slovy, projevilo se to hned po koupi. Tehdy mělo auto najeto cca 106 000 km, stáří 5 let, dovoz z Itálie, původní majitel bydlel na předměstí Benátek, počítám, že s tím jezdil do práce (+/- by tomu odpovídaly i najeté km), takže v převážně městském provozu asi ta dvojka dostala zabrat nejvíc.

Dřív jsem nikdy o nějakém meziplynu neuvažoval, ani třeba z důvodu plynulejší jízdy (a myslím i nižšího opotřebení spojky). V autoškole jsme se to neučili a ve firemních Fabiích není s řazením problém (krom jedné bourané, kde byly snad nějak hnuté kulisy a jednička se tam musela dávat skutečně násilím). Zkrátka jsem podřadil a pomalu citlivě pouštěl spojku. Pak jsem ostatně zjistil, že to snad ani nejde, protože s vyšlápnutou spojkou otáčky motoru Fabie vylezou na max. cca 1500ot./min a stejně to okamžitě padá dolů na volnoběh.

V Corollce se dá s plynem líp pracovat. Ty otáčky jsem střelil od oka, je to někde v rozmezí 2000-2500 ot/min, podle rychlosti auta. Dlouho se chystám, že si někde v klidu vyzkouším, kolik má motor otáček při konkrétním rychlostním stupni a při konkrétní rychlosti a že si to někde zapsané nalepím na palubku (ať to nehádám podle oka), ale jsem moc línej a ještě na to nedošlo :-)

Jestli za studena problém zmizí nevím, jakmile jsem objevil způsob, jak ten problém potlačit, dál jsem to nezkoumal a jen jsem to čarování s plynem začal používat při každém podřazení na kterýkoliv stupeň. I když se občas netrefím úplně přesně a při pouštění spojky je cítit, že motor má buď o něco víc nebo o něco méně otáček, řekl bych, že pro spojku je to pořád šetrnější, než to nechat klesnout na volnoběh.
Jestli zítra ráno nezaspím, můžu vyzkoušet to chování za studena :-)
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Marty píše:Taky bych řekl že je problémem špatný synchron. Nicméně pozoruji následující:
- začalo to úplně náhle po výměně manžety na poloose, údajně to nemůže souviset (a asi ani nesouvisí) ... podle mě by se to začalo projevovat postupně?
Ta prvni vec neni az tak nelogicka. Synchron ma za ukol svym zpusobem zpomalit jednu rychlej se tocici soucast. Studeny olej v prevodovce je hustejsi a klade vetsi odpor (viz radostne razeni zatuhlych prevodovek v zime), tim padem brzdi ozubeny kola a supluje trochu synchron. Je tudiz mozne, ze studenou prevodovku radis diky tomu snadnejc a jakmile se olej ohreje, projevi se naplno opotrebovanej synchron.

Ohledne druhe veci... tot otazka. V podstate by to asi melo zacit pozvolna, ale pokud je technicky mozny ze synchronu treba ulomit nejakej zasadni kousek, potom to muze zacit nahle. Nicmene princip jsem dopodrobna nezkoumal, takze nevim.
Lexus IS200
Lexus RX400h
Toro
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Toro »

Beaver píše:
Marty píše:Taky bych řekl že je problémem špatný synchron. Nicméně pozoruji následující:
Ta prvni vec neni az tak nelogicka. Synchron ma za ukol svym zpusobem zpomalit jednu rychlej se tocici soucast. Studeny olej v prevodovce je hustejsi a klade vetsi odpor (viz radostne razeni zatuhlych prevodovek v zime), tim padem brzdi ozubeny kola a supluje trochu synchron. Je tudiz mozne, ze studenou prevodovku radis diky tomu snadnejc a jakmile se olej ohreje, projevi se naplno opotrebovanej synchron.

Ohledne druhe veci... tot otazka. V podstate by to asi melo zacit pozvolna, ale pokud je technicky mozny ze synchronu treba ulomit nejakej zasadni kousek, potom to muze zacit nahle. Nicmene princip jsem dopodrobna nezkoumal, takze nevim.

Ahoj, tak abych se taky do toho konečně vložil... :-)
To první je dané přesně tou hustotou a stářím oleje v převodovce... Takzvaně se ti lepí synchrony... Vyměň olej v převodovce a mělo by to bejt razantně lepší... pokud né tak už jsou synchrony ko...
Otázka proč se to stává vědšinou mezi 3 a 2 ...
Odpověď... mezi těmi to dvouma pevodovími stupni je nejvědší rozdíl v rychlosti otáčení ozubených kol... Tudíš nejvědší opotřebení namáhaných synchronů při podřazování...
Pokud se ti nebude chtít do náročné a často i drahé výměny synchronů, tak začni uvažovat o sehnání jiné převodovky, ale počítej s tím že ta na tom bude stejně... Nebo pak se nauč opdřazovat s meziplynem...

Bohužel ještě v dnešní době jezdim deně v práci s Pragou V3S (vejtřaskou) a tu každý určitě znáte... Tam pokud chcete podřadit a neuděláte "meziplyn" tak na podřazení rovnou můžete zapomenout... V3Ska nemá totiž ještě synchrony, které by ty rychleji rotující ozubení kola zpomalily a tudíž zbejvá možnost zrichlit ty druhé... (samodřejmě se jedná o kola v převodovce) To se děje meziplynem...
A meziplyn není meziplyn, když nepustíte spojku, protože tak protočíte nejdále jen setrvačník a né ozubená kola v pševodovce, protože je máte "odpojené" spojkou...
Tady je další odpověď...
z 3 na 2 :
*mam 3... sešlápnu spojku a vyřadim do neutrálu...
*mam neutrál... pustím spojku (nedotýkám se pedálu) a sešlápnu plyn tak aby se mi motor roztočil dle rychlosti vozu a přibližnách otáček motoru k této rychlosti na budoucím voleném stupni (v našem případě 2) a pustím plyn
*sešlápnu spojku a dám 2 (nenarvu jí ale tlačím plynule) Pokud se to nedaří opakuji předchozí bod, ale nechám motor více roztočit...
*pokud se to podařilo, tak pustim spojku a je to...

To co se týká šlapání na plyn při řazení nahoru... Tady je původ u starejch turbomotorů, kteří nemaj Bof off ventil a tudíž vlivem velkého tlaku v sání se zpomalí otáčky lopatek turba (turboefekt) a to je nechtěné, protože pak pár setinek trvá než opět získají potřebnou rychlost. S bof off ventilem to odpadá, protože ten ho odpustí...
Opět V3Ska... stačí vyšlápnout spojku (pustit v neutálu) a tím stovnáte rychlost ozubenejch kol v převodovce a můžete zařadit výše...
Tohle opět zajistí synchrony, ale v tomto případě již nejsou tak namáhané...

Někde bych mohl najít i časy jak dlouho která věc trvá...

Na to že jsem po noční, tak jsem se nějak rozkecal :shock:
Darujte krev. Je i pro vás...
Omlouvám se za gr. chyby :sneaky: :blush:
Odpovědět

Zpět na „Pavlačová plenárka“