Jak nakupovat přes internet ze zahraničí - eBay a další

zdokumentovali jste nějaký postup? tady je ten pravý prostor pro zveřejnění
Odpovědět
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Jak nakupovat přes internet ze zahraničí - eBay a další

Příspěvek od Marty »

Měl jsem v SZ zajímavý dotaz, tak snad rada pomůže i někomu jinému :-)
DukiE píše:Ahoj Marty,
Mam takovy dotaz.. Pokud se na tohle uz ptalo moře lidí a tebe už to nebaví, tak se omlouvám.
Jde mi o nákup věcí ze zahraničí, přesněji z USA. Rád bych si odtamtud koupil pár věciček, ale opravdu nevím jak na to. (pokud je někde na fóru popsáno coajak, tak se omlouvam) Jde mi o to, jak je to s platbou(na dobírku to určitě nepošlou:) ) a jak je to s poštovým.

Doufam, že jsem to moc nedomotal a jde to pochopit :)

D9ky moc
Měj se
Ahoj,
záleží na tom, z jakého obchodu budeš kupovat. Zaprvé si prověř, zda vůbec do ČR posílají (klidně jim pošli mail s dotazem na kolik by vyšlo poštovné). Co se týká placení, tak nejdostupnější je PayPal (když nakupuješ přes eBay) a nebo platební kartou (z tradičních obchodů).

Co k tomu potřebuješ - v podstatě jen tu platební kartu s možností mezinárodního použití a použití na netu. Pokud chceš použít PayPal (je to systém, který je "prostředníkem" mezi prodejcem a tvojí kartou, nedáváš tedy všanc údaje ze své karty), tak se registruj na www.paypal.com. Po registraci v PayPalu (nastavi si dost silné heslo, je to přístup ke tvé kartě!!) musíš přidat a autorizovat kartu, to ti z karty odečte asi 50kč, ale pak zas vrátí. Zadáváš tam taky korespondenční adresu - ta autorizace je "potvrzení" této adresy. ("confirmed address" - často prodejci zasílají jen na tyto adresy!)

Takže pokud nakupuješ z eBay, tak doporučuji platit PayPalem, je to intuitivní a instrukce v nákupu tě budou navigovat.

Co se týká poštovného, tak to je individuální obvykle podle hmotnosti :)
A co se týká dalších plateb, psychicky se připrav, že ti naše celnice může vyměřit slušnou palbu navíc: DPH a clo. DPH tuším naše, tj. 19%, a počítá se buď z doložené ceny (faktura) a nebo z odhadnuté (!!!) ceny, kterou určuje celník (!!!) - takže na to pozor. Clo je tuším něco kolem 10%, já kupuju z US jen drobnosti (do 5000 Kč) a clo ani DPH jsem nikdy neplatil.

Snad jsem ti odpověděl :-)

Marty
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Marty, díky za užitečné informace.
Jen doplním, že účet paypal lze "navázat" pouze na embosovanou platební kartu, tj. ta s plastickým číslem bez magnetického proužku - ne každý má.
Někdo mi vehementně doporučoval moneybookers.com, ale přiznávám, že jsem nějak nepochopil, jak s tím lze na ebay platit.
Obrázek
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

ombre píše:Marty, díky za užitečné informace.
Jen doplním, že účet paypal lze "navázat" pouze na embosovanou platební kartu, tj. ta s plastickým číslem bez magnetického proužku - ne každý má.
Někdo mi vehementně doporučoval moneybookers.com, ale přiznávám, že jsem nějak nepochopil, jak s tím lze na ebay platit.
Ombre, s tou kartou to není pravda, mám na PayPalu 4 karty, jednu embosku (MasterCard), jednu elektronickou čipovku (Visa Electron), elektronickou kreditní čipovku (Visa Electron) a neembosovanou magnetickou (Visa Classic) a všechny fungují :-)
Jediná podmínka je aby byla mezinárodní a měla povolené platby přes internet.

S MoneyBookers jsem se setkal, ale taky jsem to nějak nepobral... Proč když je PayPal, funguje a je rozšířenější... svého času se přes MoneyBookers dal koupit kredit na nějaký VoIP volátor.

(jinak pokud máte nějaké dotazy ptejte se, určitě jsem na spoustu věcí zapomněl)
Obrázek
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Pokud to není pravda, tak to budu xmrti rád, protože já embosku nechci. Nicméně, když jsem chtěl paypal před dvěma lety (a to mám kartu, se kterou jde platit v zahraničí), tak mi bylo řečeno, že jedině s emboskou.
Obrázek
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

ombre píše:Pokud to není pravda, tak to budu xmrti rád, protože já embosku nechci. Nicméně, když jsem chtěl paypal před dvěma lety (a to mám kartu, se kterou jde platit v zahraničí), tak mi bylo řečeno, že jedině s emboskou.
Před 3 lety mi to taky tvrdili, hajzli. Kecali. :evil: ČS never more!
Obrázek
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

ombre píše:...embosovanou platební kartu, tj. ta s plastickým číslem bez magnetického proužku...
Hele, moje embosovana American Express ma i magneticky prouzek, takze to asi pravidlo nebude.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

No, většina "běžných" embosek má minimálně proužek, dnes už většina i čip... Řekl bych že jen embosované se už leta nedělají (stejně nikde nemají žehličky).
Obrázek
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Návody, příručky, manuály“