vymena spojky

vše ohledně modelové řady Celica
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

ved prave sa rozhodujem, ako to spravit.. ano, motor som mal vonku, no najprv sme zacali demontazov hlavy a az potom sme motor predsa len museli dat von, boli praskle dva valce. Potom som daval von motor aj cely, ale siel napredaj, tak sme ho brali von ponekud bez vacsich citov, lebo sme ho opat spojazdnit vtom aute nemuseli.. no teraz by som ho rad vybral aj nalozil spat a potocil klucikom aby startoval jak teraz na prvy pokus! Takze motor vyberat nebudem, ak netreba.. prosim, popiste postup vymeny spojky bez demotaze motoru. Budeme to robit dvaja, bude nato hydr zdvihak, takze ne na jame, co by bolo narocnejsie. a budeme to robit v sobotu. dufam nam nato den staci :wink:
ex: celica 5gen 3S-GE cervena
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS 300
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

mozes mi poslat ten navod? resp napisat?
IS 300
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Pokud Pavo nepošle něco ucelenějšího, zkusím něco napsat. Ale podotýkám, že u S3-GE jsem spojku nedělal, nicméně to bude velmi podobné.

1. Vypustit chladicí okruh a odpojit hadice od chladiče, topení a sytiče. Odpojit autobaterii a vyndat celý airbox.
2. Vyšroubovat spodní krycí plast pod motorovým prostorem.
3. Odpojit podtlak pro brzdový posilovač a ECO meter, potažmo všechny další možné, pokud vedou od motoru ven. Dále přívod a odvod paliva a všechny přívody elektřiny, které se zřejmě při vychýlení motoru poškodily. Ještě odpojit spojku a zabránit úniku kapaliny z okruhu i z prasátka. Plynové lanko asi není nutné odpojovat.
4. Nyní auto zvednout a odpojit servo a vypustit převodovku (pokud půjdou ven celé vnitřní homokineťáky).
5. Odmontovat svislé čepy z ramen, dát štefty mimo ramena a našroubovat matky zpět, aby se nepoškodily závity.
6. Dvěma hevery podepřít motor a převodovku a vymontovat přední a zadní silentbloky, a také středovou podélnou výstuž. Odpojit lambdu. Odmontovat výfuk od litinových parohů až po kat. Ještě odmontovat připojení starteru.
7. Vyklepnout vnitřní levý HK kloub z rozvodovky (pravý jsem neodpojoval). Doporučuji tak 2 kg paličku a nějaký pajcr nebo něco, přes co lze přenést údery na pozdro vnitřního HK kloubu. Jeden člověk by měl táhnout poloosu ven a zárověň ji přilehčovat, aby nespadla, až vyjede.
8. Povolit pravý silentblok motoru a zajistit třeba silným drátem nebo ocelovým lankem, aby šel motor popustit, ale aby nespadl.
9. Spustit hever pod motorem i pod převodovkou tak, aby se převodovka vychýlila dolů tak o 15-20° a zároveň motor na pravé straně sjel tak o 20 cm dolů. Je nutno hlídat motor, aby se na straně spolujezdce nedotýkal kladkami podběhu nebo nápravnice. Odpojit oba lanovody řazení z převodovky
10. Převodovka musí být nastavena tak, aby mohla v podélné ose vyjet ven, a nic jí v tom nepřekáželo.
11. Povolit šrouby po celém obvodu mezikusu spojky, zkusit zapáčit mezi převodovkou a motorem. Pokud se spoj po obvodu uvolní, lze začít stahovat převodovku šikmo dolů. Ale bacha. Je těžká, možná 25 kg (je to dlouho, co jsem to dělal a vleže na zemi se zdálo, že má metrák, ale kolik váží, už si přesně nepamatuji), a když se to udělá blbě (málo nadlehčí, vysmekne se a spadne...) může se ohnout mrkev na převodovce.
12. Pokud je převodovka venku, vyjme se ložisko z mrkve, vyšroubuje se přítlačák a vyjme lamela, vymění se vše opotřebené - u ložiska je nutno posoudit, zda vydrží ještě jednou tolik, patrně ne. Zkontrolují se gufera, případně vymění.
13. Pro usazení nové lamely potřebuješ montážní mrkev na vystředění, kterou zasuneš přes přítlačák a novou lamelu do tisícihranu hřídele a přítlačák utáhneš. Pokud nemáš, tak přítlačák utáhnout jen lehce zpět k setrvačníku, a vystředit to mrkví, která je na převodovce, tu pak zase sejmout a přítlačák dotáhnout - trochu opruz.
14. Vrátit ložisko, nasadit převodovku a udělat vše v obráceném pořadí, a nezapomenout odvzdušnit spojku a dolít kapaliny.

Mezitím je dobré si pořizovat fotodokumentaci a neodbývat popisky rozpojených konektrů, hadiček, protikusů...

Jinak, pokud je motor vychýlen a spuštěn dolů nebo je venku, tak je u 4A-FE jedinečná možnost se dostat ke startéru, který je možno zkontrolovat, namazat, případně vyměnit uhlíky, aby se tam za rok náhodou nemuselo znovu.

Pokud jsem něco vynechal nebo napsal blbě, prosím opravte.
Obrázek
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Tedy Ombre já smekám!!! Vím jak to udělat,ale takhle detailně to popsat... Opravdu návod jak se patří! To už musí Gabko24 zvládnout.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

tak presne toto som potreboval... no neviem, ako zozeniem druhu "mrkev" na vystredenie lamely pod pridlacakom... ale robili sme to uz na inom aute tak "naoko" a podarilo sa na 1krat... nahoda, viem. no dakujem za navod! :D
IS 300
Spookey
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spookey »

taky dekuji ombremu ;-) pac me dalsi vikend ceka vymena na moji celde po pravde nevedel sem u ceho vseho se budu motat (asistovat) :-) ted uz to vim tak muzu kamose mechanika kontrolovat estli na neco nezapomnel 8)
Celica 94' ST202 SS, 3S-GE 129 kW "Vendulka"
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

takze dnes je den D... idem s kamosom spravit tu vymenu spojky... zaciname od 8mej a drzte mi palce.... beriem aj fotak, nech nepomiesame tie podtlaky.. :-D
IS 300
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

s radostou a vyskereny oznamujem, ze je 19h.. a spojka je uspesne vymenena... auticko pojazdne.. teraz to trosku setrim, nez si spojka sadne.. :-D fotky niesu, kedze podtlaky sa odpajat nemuseli, ani elektrika, a nechcel som zamazat fotak...bolo to neskutocne vsetko spinave, ale aspon sme vsetko poutirali s arvou.. trosku mi tecie servo cerpadlo, tak to tam spini.. ale nie moc :wink:
jo, riesili sme to len spustenim motoru... islo to velmi hladko, ked sa to odstroji, je to hracka.. :-) praca cca 6hodin dvaja... ani jeden znas nieje automechanik :wink:
IS 300
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

No vidíš! Blahopřeji. Alespoň víš čím se také můžeš v budoucnu živit. :) A ty jsi se toho bál. Všechno je jednou poprvé. :)Určitě jsi si dobře přečetl ombreho návod a jsa vyzbrojen teoreticky jsi to uvedl do praxe. ;)
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Nobi
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nobi »

Ahoj, chtel jsem se zeptat, jestli musi prevodovka ven, kdyz chci spojku jen "utahnout"... ( jo motor 4AFE! :-) ) Diky za odpoved :wink:
Toyota Celica Coupe 1.6STi
Today, Tomorrow, Forever..

nobi98@gmail.com
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Nobi píše:Ahoj, chtel jsem se zeptat, jestli musi prevodovka ven, kdyz chci spojku jen "utahnout"... ( jo motor 4AFE! :-) ) Diky za odpoved :wink:
Co to znamená utáhnout spojku?

2 gabko. Blahopřeji. Já teď vyndavám motor, ale nemám na to čas, takže zatím motor visí na kladkostroji, žel mám jiné povinnosti, takže se k tomu dostanu až zapomenu, co kam patří :-). Až bude čas, dodám foto.
Obrázek
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

dakujem chalani... ano, aj navod som si precital, aj som uz dvakrat ten motor daval von... troska sme sa zahladeli a pustili sa do odstrojovania... vsetko postupne a krasne sa nam prevodovka ukazovala... normalne nechapem, jak to mohlo ist tak lahko... :-D hihi... no ak myslis, ze chces utiahnut pritlacak (inak si to utiahnutie spojky neviem predstavit) ani tako nie, ale predsa, tak prevodovka ajtak musi von... no ako pisem, nieje to ziadne umenie, hlavne treba dobre naradie, a trosku zdraveho pastierskeho rozumu :lol:

ano, bal som sa... ale uz nie :-D

bol som sa previes, opat som nazoru, ze celica je auto snou!!!
IS 300
Celerak2.0Gti
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Celerak2.0Gti »

gabko: btw, to že ti teče servo čerpadlo, tak je klasika, to má každá celica 5g, pokud už to čerpadlo někdo nepřetěsňoval ;) to je taky teď jediný, co mi na motoru dělá nepořádek po loňském přetěsnění ;):D a pak ještě zbytek posilovače na řízení, tam jsou taky už asi ty gufera atd vymačkaný :(
"Její největší problém je v tom, že se u nás nikdy oficiálně nedostala do prodeje. Byla to velká chyba…"
Celica 91 2.0 Gti 115 kW
www.motorteam.webnode.cz
www.sportovnivozy.cz
Petr
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr »

tak na čerpadle serva jsem měnil jen ten zadní kroužek to bylo no problem,ale když jsem si do serva objednal sadu těsnění z toyoty za 3500kč a loni na jaře to měnil to byla sranda..servo šlo vymontovat v poho i rozdělal ,ale je tam pár takových jak kdyby plastových kroužkůa ty se strašně blbě nasazujou já jsem je nahřál v teplé vodě abych je tam vůbec dostal hrál jsem sis tím půl dne,ale hlavně že to neteče
na spojku se časem taky vrhnu ale zatím drží,už jsem s tou svojí najel 100000km a ještě neprokluzuje letos mě čekaj rozvody.
Avensis T22 D4D,r.v.10/01
Celica 2.0.GTi r.v.05/90
Obrázek
Spookey
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spookey »

gabko24 píše:s radostou a vyskereny oznamujem, ze je 19h.. a spojka je uspesne vymenena... auticko pojazdne.. teraz to trosku setrim, nez si spojka sadne.. :-D fotky niesu, kedze podtlaky sa odpajat nemuseli, ani elektrika, a nechcel som zamazat fotak...bolo to neskutocne vsetko spinave, ale aspon sme vsetko poutirali s arvou.. trosku mi tecie servo cerpadlo, tak to tam spini.. ale nie moc :wink:
jo, riesili sme to len spustenim motoru... islo to velmi hladko, ked sa to odstroji, je to hracka.. :-) praca cca 6hodin dvaja... ani jeden znas nieje automechanik :wink:
congrats ;-) ja uz sem tak uspesny nebyl :( taky sme to delali v sobotu taky sme jenom podlozili motor a pak sundali prevodovku je to docela macek sme ve dvou se docela zapotili 8) jenze nahradni lamela a lozisko mi nepasuji :shock: je to kvuli te SS naprave kterou tam mam :? takze sme to zase trochu nastrojili abysme to mohli vytlacit z dilny a ted cekam na spojku z GT4 a ta tam bude snad sedet ;-)
Celica 94' ST202 SS, 3S-GE 129 kW "Vendulka"
Odpovědět

Zpět na „Celica“