Bílý kouř po nastartování

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Maaara
Člen Týmu

Bílý kouř po nastartování

Příspěvek od Maaara »

Ahoj,
mám na vás dotaz. Po nastartování studeného motoru (D-4D) mi asi tak poslední týden jde cca 5 vteřin z výfuku bílý kouř (který docela slušně smrdí ... 8) ), který po chvilce přestane a je to OK. Při startování mám pocit, že se rozjel na 3 válce a 4 se hned přidá, ale těžko říct, možná mám jen slyšiny ...

Tak po cca 10 vteřinách má motor normální zvuk, podle mě jede všechno OK, kontrolka žádná, kouř žádný. Když je motor alespoň trochu ohřátý, tak je všechno OK. Zajímavé na tom je, že to začalo najednou, nevíte co to je ?

Předem moc díky za radu, jsem uplný laik ... :oops:
Maaara
Toyota RAV4 2.0 VVTi 110 kW Active Red (2015 - )
Toyota Avensis Wagon Sol 2.0 D-4D 93kW Black Mica (2007 - 2015)
Toyota Yaris Luna 5dv. 1.33 Dual VVT-i 74kW Red (2009 - )
aczasa
Věčnej rejpal

Bílý kouř

Příspěvek od aczasa »

Bílý kouř bych tipoval na vodu z chlazení. Neubejvá ti voda v chladiči? Pokud jo, máš fouklé těsnění pod hlavou.
Modrý kouř to by bylo totéž, ale s olejem.
Černý kouř, to je příliš bohatá směs, upravit...

Každopádně do servisu.
Back in Czech.
Maaara
Člen Týmu

Příspěvek od Maaara »

Diky za odpoved. Jak poznam ubytek vody v chladici ? Akorat mi vrta hlavou, ze je to jen pri nastartovani, pak uz to nedela ... Nedelalo by to porad ? A foukle tesneni po najetych 18 000 km na novem aute ?

Predem se omlouvam za laicke dotazy ....
Diky, Maaara
aczasa
Věčnej rejpal

Úbytek vody

Příspěvek od aczasa »

Nejlépe je vidět na zásobníku vody. Tedy místě, kam se leje nemrznoucí směs do chladiče. :-) Po nastartování to dělá proto, že chlazení běží i po vypnutí motoru a tedy není protitlak válce proti těsnění, takže může něco málo vody nebo oleje protéct do válce, pak to dělá "jakoby na tři" a podobně. Když motor běží, stává se častěji, že tlak ve válci přefukuje skrz těsnění do chlacícího systému a generuje v něm malé bublinky patrné při otevření víčka radiátoru.
Špatné těsnění po 18k km je opravdu zvláštní diagnóza, ale proč ne. Každopádně zkus servis. Něco ti tam řeknou. :-) Nech si to odiagnostikovat, navrhnout řešení, určit cenu a pak se uvidí. :-)
Back in Czech.
Tequilla
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tequilla »

Hned bych s tim sel do servisu, u noveho auta bych se vubec nezdrzoval zjistovanim co to muze byt na vlastni pest...vse by melo byt v ramci zaruky, pokud jsi tedy dodrzoval pravidelne servisni prohlidky.
Toyota Yaris 1.0, 1. gen. alias Pracant...prodáno do Jižních Čech, RIP :(
Toyota MR2 Mark III alias Mrcha
Toyota FJ Cruiser alias Můj sen :)
http://mr2.tequilla.cz
Peugeot 307 SW alias Pracovní realita ze žabožroutova
Maaara
Člen Týmu

Příspěvek od Maaara »

OK, diky za rady a informace, objednam se do servisu, at se na to mrknou. V zaruce to je, servisni prohlidky podle planu :-)

Diky vsem a hezky den vsem Toyotakum,
Maaara
Maaara
Člen Týmu

Příspěvek od Maaara »

Tak servis objednanej, ale az za tyden ... Myslite, ze s tim muzu normalne jezdit ?

Diky, Maaara
aczasa
Věčnej rejpal

Ne.

Příspěvek od aczasa »

Já bych s tím nejezdil ani vteřinu. Pokud je to voda ve válci, riskuješ přidření nebo jiné vady na kráse válce.

Ještě mě tak napadá, jestli by to nemohlo být tím, že jeden válec prostě jen "nepracuje" tedy že směs nafty a vzduchu projde bez spálení válcem. To by mohlo dělat světlé smradlavé čmoudíky. Když se motor dostatečně zahřeje, tak by to přestalo, protože už teplota a tlak stačí na zahoření směsi (nebo je problémem falešný vzduch či přetržená nafta). Pak by se s tím jezdit dalo, ale stejně bych to nechal v garáži a čekal na servis.

Jinak bych se do servisu moc neobjednával. Přijel bych tam, řekl co tomu je a že to bylo koupeno u nich a že potřebuji jezdit, tak ať to zkontrolují, jestli můžu. No a pak by se vidělo.
Back in Czech.
Maaara
Člen Týmu

Příspěvek od Maaara »

aczasa - moc diky za informace ... S tim servisem to je tak, ze jezdim jinam, nez jsem auto koupil, takze bez objednani to asi nepujde .... Ale dam na tvoji radu a nebudu riskovat poskozeni motoru.

S tim "nebezenim" jednoho valce - mam pocit, ze naskoci jenom ve trech, ale ten ctvrty se chytne do 2-3 vterin, to jeste asi nebude uplne prohraty. Mozna spatna zhavici svicka ? A pak se uz tlakem ta smes zapali, a pri startovani to nechytne ?

Jeste jednou diky,
Maaara
aczasa
Věčnej rejpal

nejsem sice mechanik...

Příspěvek od aczasa »

Nejsem moc mechanik, ale z fyziky by to smysl dalo. Když bude studený (předpokládám, že teplý motor startuje v pořádku), tak by to takhle přesně mohlo být. No, každopádně dej vědět, co vymysleli v servisu. :-) Těším se na srovnání mých představ a reality..... to zas bude.. :-)
Back in Czech.
Maaara
Člen Týmu

Příspěvek od Maaara »

aczasa - jo jo, teply motor startuje uplne OK, klidne muzu stat 2 hodiny nekde, pak nastartuje uplne v pohode bez koure (za 2 hodiny stani by se voda pres spatne tesneni do motoru uz asi dostala ne ?). Aby to kourilo, tak to musi byt uplne vychladly, nejlepe rano ...

V pondeli s tim jedu do servisu, rekli mi, ze s tim pry muzu klidne jezdit, pokud to nikde neklepe (coz neklepe), tak uvidim ... Podle servisu, bez toho, aniz by to videli, to taky muze byt vadnym vstrikovacem. Rozhodne v utery dam vedet, cim to bylo - doufam, ze nic vaznyho ...

Je to moje prvni Toyota a je to zatim to nej, co jsem kdy mel ( a na co jsem mel :-) ), tak bych byl nerad zklamany kvalitou ... Ikdyz pokazit se muze vsechno.

Tak cus a dik,
Maaara
Maaara
Člen Týmu

Příspěvek od Maaara »

No tak Avensis stravil noc v servisu, rano servisaci auto nastartuji a co myslite ze se stalo - samozrejme zadny byli kour z vyfuku nesel ;-) Tak si pripadam jako blbec ... a taky se tak na me v servisu divaji, hehe ... ;-)

Na diagnostice taky nic, tak to poslali do Toyoty, jestli neco z toho nevyctou.

Takze jediny, co me napada, je spatna nafta, ale beru VPD porad, tak jedine do nejaky varky namichali vic tech biologickych sragor ...

Tak fakt nevim, cim to je ... Predpokladam, ze zitra to zas bude hulit jak spalovna ...
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

A nestrávil tu noc pěkně v teple v kryté suché hale......? :wink:
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Maaara
Člen Týmu

Příspěvek od Maaara »

No myslim, ze ji stravil venku :-D podle toho, jak byl spinavej ... Doma je taky zaparkovany v teple v garazi a cmoudi az hruza ...

Nicmene, doplnim predchozi informaci, pri vyzvednuti mi technik rekl, ze podle dat, ktere stahli z kompu je problem s mnozstvim vstrikovaneho paliva, pravdepodobne to vidi na vadne vstriky ... Takze ty data poslali do Toyoty, jestli jim to potvrdi. Pokud ano, pojedu do servisu na vymenu vstriku, kterou jeste musi posvetit Denso ... takze tak 3 dny bez auta ...

Co jsem si tak povidal se servisakem, pry to ted maji dost casto a je toho cim dal vic, problem je, jak jinak. biosrackka pridavana do nafty. Tak az nebude Ave v zaruce, tak poslu Bursikovi fakturu na zaplaceni novych vstriku :-(

Tak Toyotaci, zdar a silu, o vikendu jdu zapalovat pole s repkou ;-) At to lejou do fritaku a ne do aut kurna ...

Maaara
Odpovědět

Zpět na „Avensis“