O čem je vlastně ten "dryftynk"?
O čem je vlastně ten "dryftynk"?
Lidi můžu mi někdo zkušenější prosím vysvětlit k čemu je vlastně ten "dryftynk" dobrej? Teda mimo machrování na "tvojítrubce"?
Já když si jdu zajezdit, tak se snažím o co nejčistší a nejrychlejší průjezd zatáčkou a popravdě co jsem kdy viděl závody na okruzích, tak tam taky nikdo nejezdí zatáčky bokem. Na druhou stranu v rally zase jedině smykem.
Možná budu za blbce, ale nejsem závodní jezdec a když mi něco neni jasné tak se radši zeptam, než ze sebe dělat chytráka. Takže proč je to při silničních závodech tak a při rally jinak a jsem rychlejší pokud projedu zatáčku čistě něbo smykem? A takové ty driftovací závody to je asi opravdu jen o tom efektu, nebo ne?
Jinak pozadí současné mánie je mi celkem jasné. Všichni viděli pár filmů, zahráli si Need for Speed a každej teď staví driftovací káru.
Já když si jdu zajezdit, tak se snažím o co nejčistší a nejrychlejší průjezd zatáčkou a popravdě co jsem kdy viděl závody na okruzích, tak tam taky nikdo nejezdí zatáčky bokem. Na druhou stranu v rally zase jedině smykem.
Možná budu za blbce, ale nejsem závodní jezdec a když mi něco neni jasné tak se radši zeptam, než ze sebe dělat chytráka. Takže proč je to při silničních závodech tak a při rally jinak a jsem rychlejší pokud projedu zatáčku čistě něbo smykem? A takové ty driftovací závody to je asi opravdu jen o tom efektu, nebo ne?
Jinak pozadí současné mánie je mi celkem jasné. Všichni viděli pár filmů, zahráli si Need for Speed a každej teď staví driftovací káru.
Re: O čem je vlastně ten "dryftynk"?
Odpověděl sis sámBRunner píše: A takové ty driftovací závody to je asi opravdu jen o tom efektu, nebo ne?
Dokonce se pořádají drift závody, kdy se (téměř) nehodnotí čas, ale "ladnost" driftu zatáčkami. Prostě taková exhibiční onanie, jako na trubce.
Průjezd zatáčkou na pevném povrchu driftem rychlejší není, protože při přenosu energie vznikají velké ztráty. Tedy když pominu jakýsi "drifting" vraceček 150° a více.
PS: Ale s náhonem na předek ani se čtyřkolkou tam nejezdi, byl bys tak trochu za trotla .
Ještě k tomu průjezdu (pro jednoduchost u náhonu na zadek). Na asfaltu či betonu mají většinou kola obou náprav dostatečnou adhezi na to, aby v zatáčce překonaly odstředivou sílu, většinou bez většího smyku.
Driftingem se "umocňuje" přetáčivost vozu - zadek letí ven, předek má tendenci ustřelit do středu zatáčky, protože se změnilo těžiště a směr, pod jakým kola předávají enegrii na vozovku vůči směru odstředivé síly.
Na sněhu, ledu, nezpevněném povrchu, mokrém i suchém, má vozidlo tencenci zatáčku opustit vnějškem, respektive aheze kol je mnohem nižšší a odstředivá síla snáze žene auto ze zatáčky, zejména zadní částí, ven. Poháněná náprava (zde zadní) má díky přenosu síly menší přilnavost než přední, takže má tendenci ustřelit již v první polovině zatáčky. Proto se tomu pomáhá tím, že se vozidlo uvede do smyku již na začátku zatáčky tak, že zadní náprava tlačí vůz do středu zatáčky (na opačnou stranu, než působí odstředivá síla vozu), a přední kola se se zpožděním, dle situace, stočí do "kontra" tak, aby směr přenosu energie od zadních kol odklonily od středu zatáčky. Prostě, zadek se přetočí, čím se částečně změní příčné přetížení vozu na částečně podélné, které se na nezpevněném terénu snáze zvládá (překonává se silou motoru přes poháněnou nápravu). A abys díky tomu neskončil na vnitřním náspu zatáčky, musíš, dle potřeby, odklonit úhel předních kol po směru jízdy.
Snad je to aspoň trochu srozumitelné .
Re: O čem je vlastně ten "dryftynk"?
tak ty vole to bylo víc než srozumitelné. Sice jsem věděl o co se jedná a tak, ale myslím že jsi to popsal jak z učebnice.... SUPERombre píše:Odpověděl sis sámBRunner píše: A takové ty driftovací závody to je asi opravdu jen o tom efektu, nebo ne?
...
Snad je to aspoň trochu srozumitelné .
Naše současná Toyota rodinka...
Toyota MR2 Spider 2002 (barva černá)
Toyota Starlet 1992 (barva šedá)
Toyota Starlet 1992 (barva vínová)
Toyota Corolla Verso 2008 (barva černá)
www.kabriolety.com?cc=680
Toyota MR2 Spider 2002 (barva černá)
Toyota Starlet 1992 (barva šedá)
Toyota Starlet 1992 (barva vínová)
Toyota Corolla Verso 2008 (barva černá)
www.kabriolety.com?cc=680
doby, kdy se v rally jezdily zatáčky smykem, jsou pryč, alespoň na vrcholné úrovni při honbě za co nejrychlejším časem, pokud se zatáčka dá projet normálně, tak je jízda smykem pouze časová ztráta ( sice atraktivní pro diváky, ale ... ) , samozřejmě jsou zatáčky, ve kterých se jízda smykem vyplatí ( ostrý vracáky)
- Beaver
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Drift je v podstatě o dvou věcech - jednak je to exhibice, protože lidi mají na co koukat (nejde o to, aby koukali na závod kde se 20 kol nic neděje a potom jedno auto předjede druhý), a jednak je to o umění ovládat auto. Díky prokluzu zadních kol je možný určovat jak a o kolik bude auto zatáčet, neřídí se pouze otáčením volantu, ale i nohou na plynu. Rozhodit auto do smyku umí každej mamlas, ale poslat auto do driftu a ten potom ovládat podle svého uvážení a vychutnávat si to, to je něco úplně jinýho. Já to zatím neumím
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Lexus IS200
Lexus RX400h
- garfielld
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
mno já se popravdě nemůžu dočkat prvního sněhu nebo nějaký pěkný šotolinový plochy... tam asi pak spotřeba pod 20l nepude lidi co driftujou někde na parkovišti před supermarketem(tam ještě buduž) nebo nejlíp někde před dízou ( ) sou ocasové, ale lidi co jedou na letiště aby se to naučili ovládat sou opravdový řidiči a ne jen pozéři co stim machrujou. btw i bejbalá Sti uměla jet v zatáčce bokem, ale jen do tý doby než došla setrvačnost...
Celica AT200 r.v.95, 7AFE 1,8l (115k) ..... Celica GT4 r.v.91, 3SGTE 2,0l (230k)
Zadokolky
No jo, ale mě přijde, že takový pěkný drift jde i s předohrabem..... A dokonce si i myslím, že to je mnohem větší machrovina než s nějakým bemeve. Ale rozhodně nehodlám soupeřit na silnici.
Back in Czech.
- Beaver
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zadokolky
Ne nejde, u FWD je to jen o tom auto rozhodit a vyuzit setrvacnost. U RWD muzes skutecne plynem ridit chovani zadku auta. Proto s predohrabem ve skutecnosti nedriftujes i kdyz to tak pro nekoho muze vypadat.aczasa píše:No jo, ale mě přijde, že takový pěkný drift jde i s předohrabem..... A dokonce si i myslím, že to je mnohem větší machrovina než s nějakým bemeve. Ale rozhodně nehodlám soupeřit na silnici.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
Lexus IS200
Lexus RX400h
- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
S předohrabem je to spíš slide než drift. (slide od klouzat - zadní kola jen kloužou)
Jinak doporučuji všem předohrabkářům vyrazit s prvním sněhem na libovolné parkoviště se slušným povrchem a vyzkoušet si to. Rozjet, hodit tam dvojku, plnej kotel, trhnout volantem, lehce vzít za ručku a už to jede bokem. A hezky kontrovat a srovnat a pak na druhou stranu
Je to hodně užitečný vyzkoušet si, jak se auto chová když mu ulítne zadek. Párkrát mi v reálným provozu zkušenost z blbnutí na parkovišti zachránila zadek...
Jinak doporučuji všem předohrabkářům vyrazit s prvním sněhem na libovolné parkoviště se slušným povrchem a vyzkoušet si to. Rozjet, hodit tam dvojku, plnej kotel, trhnout volantem, lehce vzít za ručku a už to jede bokem. A hezky kontrovat a srovnat a pak na druhou stranu
Je to hodně užitečný vyzkoušet si, jak se auto chová když mu ulítne zadek. Párkrát mi v reálným provozu zkušenost z blbnutí na parkovišti zachránila zadek...