Oprava predni napravy - zkusenost

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
jarmil
Řidič

Oprava predni napravy - zkusenost

Příspěvek od jarmil »

Cau klubaci,
chci se s Vami podelit o dalsi zkusenost s mym vozem. Od podzimu jsem pozoroval na voze klepani z predni casti vozu. Jednalo se o takove tupe kovove zvuky, nejcasteni pri prejizdeni nerovnosti. Auto se chovalo klidne nikam netahlo, neustrelovalo, jenom klepalo. Ale jak se rika nejhorsi je nejistota. Behem zimy a jara se to stupnovalo a prikladal jsem to tlumicum nebo zavade na gumach. Nicmene po prehozeni letnich kol vcetne rafku za zimni, problem neustal. Uz pri prezouvani jse si vsiml, ze predni gumy jsou ze vnitr ojete vic nez z venku. Vedel jsem o tomto problemu (spatna sbihavost - pri koupi jsem byl upozornen na tukanec na levy predek)) jiz s STK, ale zatim jsem to neresil, kdyz se auto chovalo normalne.

Tak jsem tedy minuly tyden zajel do barumky v Jihlave. Testujou tam tlumice (celou dobu jsem je podezrival), auto uz toci 180 tisic km. Bylo to na pockani a vysledek byl, ze jsou v poradku, respektive ojete ze 30 %, coz by melo byt jeste v pohode. Zaplatil jsem 120 korun za test a rikam jim, ze tam je asi jinej problem. Auto mi zvedli na vizualni kontrolu (zdarma). A za chvilku bylo jasno, vadny stabilizator na levem rameni. Je to takove zetko zakoncene klouby. Domluvil jsem s nimi vymenu (obou soucasne, kdyz uz to bude na zvedaku) a naslednou geometrii, kterou jsem stejne poreboval udelat. Nasledujici den jsem byl objednan na 13:00. Auto jsem pristavil ve 12:59 (potrpim si na presnost). Bylo mi sdeleno, ze to potrva dve hodiny. Zasel jsem za kamosem na kafco a on me pak ve 15:05 hodil zpatky. Autak zrovna sjizdel z rampy a udelali s nim par olecek po parkovisti.

Klepani zmizelo, ja zas klidne spim, cele me to stalo sakum pikum (dve tycky, dve hodiny prace, geometrie) bratru 2300,- korun ceskych. Jsem spokojen.
Jiz drive jsem byl s jihlavskou barumkou spokojen (jezdil jsem tam jeste se svou milovanou 120 GLSE, kdyz jsem menil zadni ramena a nejak mi to nesedelo). Vzdy, co se tyce geometrie si vedeli rady. Libi se mi i to, ze maj na dilne poradek, vezmou klic do ruky, neco povolej ci utahnou a pri vraceni ho hned od smiru utrou hadrem a vrati na misto. Rychlost a ochota jim neni cizi.

Tot moje zkusenost. Mozna to nepatri zrovna sem, ale je to Avensis, tak jsem to zaradil jsem, kdyz to neni servis toyota.
Avensis combi wagon, 2.0 TD, 2C-TE, 1999, stříbrná metla - král je mrtev
Ať žije král - Avensis combi wagon, 2.0 TDI, D-4D, 2002, tmavě modrá metla
olstrane
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olstrane »

S těma pneuškama na mým Avoušovi,jsem si taky všimnul, že jsou trochu sjetý, ale jen lehce a zatim nic nebouchá geometrie ok a žádnou bouračku to nemělo myslíš že by to mohlo být těmi tlumiči. :?: Asi taky sjedu na test. :roll: Barum servis mám blízko mohli by mít identický ceny. :wink:
Toyota Avensis Terra 2.0 VVT-i ´01
Land Cruiser FJ 40 na mě čeká v USA

ex-Toyota Corolla E10 4E-FE ´95
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Takže abych to shrnul, co vlastně vyměnili? Předpokládám, že tyčky stabilizátoru (předního).
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
jarmil
Řidič

Příspěvek od jarmil »

Jimmi píše:Takže abych to shrnul, co vlastně vyměnili? Předpokládám, že tyčky stabilizátoru (předního).
Myslim, ze z textu je to patrne - vymenili stabilizacni tycky na levem a pravem rameni predni napravy.
jarmil
Řidič

Příspěvek od jarmil »

Oprava, respektive vymena stab. tycek ma pokracovani.

Minuly tyden jsem vyuzil akce jarni prohlidky GPD za 99,- korun (test tlumicu, brzd, geometrie, prohlidka naprav). Vse jsem mel v ramci opotrebeni v pohode. Kontrola odhalila dve veci.

1) leva tycka (ta pred tremi tydny menena) praskla v kloubu. Byl jsem docela nastvanej a jeste za tepla jsem zajel do Barumu. Vzali to v pohode a v ramci reklamace mi to nasledujici den po objednani dilu na pockani vymenili. Takze bud vada dilu a nebo vada montaze. Ta vadna montaz se mi moc nezda - koukal jsem jim tentokrat pod ruce a byl videt, ze vi co delaj. Za 15 minut to bylo hotove. Tak uvidim. Tycka byla firmy Niparts.

2) silentbloky (zadni), drzici predni ramena v naprave jsou popraskane. Dela se to jako ND. V Toyote mi sdelili cenu za tu jednu gumu 1113,- s dph. Ovsem kdyz mi rekli, ze jedna strana se bude delat asi tri hodiny pri bezprolemove oprave, takze celkem sest hodin. A cena na muj vuz (Avensis 1999) je za hodinu prace 960,- s dph. To me tam malem krisili. Do deseti tisic se pry vejdu. Tak to teda ani nahodou. Beru odbornou praci (diagnostiku, serizeni motoru ap.) za vetsi peniz, ale za to, ze nekdo vynda plechove rameno, vymlati starou gumu a nalisuje novou - fuj tajbl, takova sprostota.
Po konzultaci jeste s jednim servisem, jsou sice gumy popraskane, ale drzi v pouzdre a novyma bych si stejne moc nepomohl. Takze dokud se neutrhnou, tak to neresim.

Ukaze cas.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“