Řekněte deset důvodů, proč se mi hřeje brzda....

zdokumentovali jste nějaký postup? tady je ten pravý prostor pro zveřejnění
Jimmi
Věčnej rejpal

Řekněte deset důvodů, proč se mi hřeje brzda....

Příspěvek od Jimmi »

Pravá přední brzda se mi při běžné jízdě (i s minimem brzdění) hřeje víc než levá. Teda na omak.

Kotouče jsou nové.
Prase se pohybuje snadno.
Čepy také.
Destičky jsou namazané na všech úložných plochách speciální vazelínou.
Kolo neblokuje, třmen se pohybuje volně, zkřivený ani naražený není.
Žádné vibrace při brzdění.
Vůle chodu pedálu dostatečná (dokonce jsem ji pokusně trochu zvýšil - na přechodnou dobu.
Vůle v ložisku zdá se není.

Mám podezření, že kotouč nesedí zcela správně na náboji. Jako kdyby náboj byl mírně, ale opravdu mírně nakřivo (no, na našich silnicích asi žádný div). Bez nějakého mikro - měřáku to ale nemám šanci proměřit.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Je systém správně odvzdušněný? Někdy to klapne třeba až napočtvrté, kdy už si člověk je jist, že tím to být nemůže.
Pokud je třmen křivě nasazen do držáku brzdy, tak, kromě toho, že to jde velmi snadno, je to poznat i na deskách, které mají najeto pár km. Jejich stxčné plochy nejsou rovné, ale vypadají jakoby je někdo křivě líznul bruskou.
Obrázek
Keeek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Keeek »

1.jsou ohřáté autogenem(sfouknout plamen)
2.topení je naplno(otoč kolečko do modrého políčka)
3.slunce svítí zprava(zkus jet ve stejnou dobu zpátky)
4.teče Ti olej z převodovky po poloose až na kolo(vypustit olej)
5.teče Ti olej z motoru po poloose až na kolo(vypustit olej)
6.levá strana nebrzdí a tak Ti připadá pravá teplejší(spravit levo stranu)
7.utažené ložisko ohřívá vše okolo sebe
8.jsou přidřené čepy na třmenu
9.je přidřený pístek ve třmenu
10.je to pouze Tvůj subjektivní dojem a netřeba se tí dále zabývat :D
TA40,1UZF(G)E
ST185,3SGTE
LS400,1UZFE
LS400,1UZFE
Ducati Monster S4R
Ducati 900 SS
Spondon Yamaha 1200 turbo
"Nejsem už tak malý,abych si kupoval obyčejná auta..."
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

A kdyby nebyl správně odvzdušněný, udělá to co? Projeví se to zvýšenou teplotou jedné brzdy, nebo sníženou druhé? Mě hlavně připadá, že to brzdí dobře. Myslím, že bych zavzdušněné brzdy poznal, ale kdo ví.

Dále ad 1-3 vylučuji :D
ad 4,5 prověřím, člověk nikdy neví (to by muselo být na levé straně), i když olej vypouštět nebudu 8)
ad 6 připadá mi, že ten rozdíl v teplotě se uděje i když dojedu někam úplně bez brzdění - i když tam jsou kola jenom teplá a těžko soudit
ad 7 připadalo mi, že jde ani zlehka, ani ztuha, tak akorát - to už by muselo být
ad 8,9 vyloučil jsem kontrolou na místě
ad 10 naprosto vylučuji, i když by na to přísahalo 101 z 99 českých automechaniků :wink:
VAZ 2103 1500/49kW bílá
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

No kdyby byly špatně odvzdušněné jistá možnost by tu byla. Ale hlavně by jsi to při intenzivním brzdění poznal. Ne zabrzdit jednou za 5min,ale pořádně protáhnout. Nejlépe nějaká zatáčkovita okreska. :D ale pokud Ti to připadá pouze na omak,nijak bych to neřešil. :) Nebo vezmi 100kč což je cena zkoušky brzd na stolici ATE(servis Škoda,stk) nevím proč,ale na té samé stolici chce servis toy pětinásobek ;) a brzdy nech změřit. Můžu Tě však ujistit že tímto testem neprojde spolehlivě na 100% ani jedno nové auto. :D
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Na STK to na brzdovém válci procházelo dobře, obě ručičky byly naprosto v zákrytu. Ale už tenkrát jsem si všiml, že ta pro pravou brzdu se velmi mírně chvěla (opravdu téměř neznatelně). Pokud by to byl příznak ne zcela přesně osazeného kotouče, vysvětlovalo by to zkroucení kotouče na pravé straně. A nerad bych přišel o další kotouč.....
VAZ 2103 1500/49kW bílá
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Jak píše Ombre. Křivě osazený kotouč by vibroval a navíc po pár desítkách km by jsi viděl křivě sjeté desky. Házivost kotouče by jsi musel změřit mikrometrickymi hodinkami. Ovšem jestli na stk prošlo. A na krivy kotouč by tě určitě upozornil,tak na pocit měření teploty podle omaku bych tedy moc nedal.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Ombre píše o křivě nasazeném třmenu.... to jsem téměř vyloučil. Proměření mě asi nemine, budu muset někde sehnat to měřidlo. Ten rozdíl teplot si troufnout odhadnu - je to již za mou subjektivní mezí tolerance.
Když jsem měl sundané kolo, tak jsem s kotoučem přichyceným matkami několikrát protočil a přišlo mi, že po obvodu nedrhne o destičky zcela souměrně. V jednom bodě trochu víc. Ale to je dost nepřesné pozorování.

Jde mi spíš o možnost, jestli může být nějak.... já nevím jak to nazvat.... třeba ohnutý náboj, takže i při zcela očištěné styčné ploše bude kotouč ne zcela rovnoběžně s brzdou a bude malinko vibrovat, mimo pozorovatelné kmitání brzdového pedálu. Jestli tohle může mít na ohřátí vliv.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Jestli se to nehrálo před výměnou tak by se dalo usuzovat na špatně vyrobeny kotouč. Také to může dělat ložisko,právě proto,že na něm není žádná vůle. V náboji,tedy alespoň u mého auta jsou valivá kuželova ložiska a tam vůle stanovena je. Nesmí se dotahovat až na doraz.
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Pokud jde o odvzdušňování, stačí, když je v jednom třmenu pár bublin, kdy to na chování brzd nemusíte zjistit, pouze nepatrně štrejchají desky a kolo se více hřeje.

Tipuji, že nába ohnutá není. Jednak to není taková sranda ji ohnout a druhak by to při náběhu kotouče házelo o milimetry. Seděl jsem jako spolujezdec ve fiatu tipo, které projelo nezaklopeným kanálem a skončilo kolmu ve 20 cm vysokém obrubníku. Kolo zničené, rameno prasklé, nába i poloosa rovná.

Takže? Tipuji buď kotouče, nemají rovný povrch, i když jsou nové, nebyly by zdaleka první. Celkem dost se jich "tvarově upraví" při prvním větším šlápnutí na brzdu, kdy se pohnou nesprávná vnitřní pnutí. Poznáš to snadno. Udělej si tužkou značku na vnější hraně matkami utaženého kotouče v místě (místech), kde štrejchne o desku. Pak kotouč vyndej, pootoč a znovu utáhni. Pokud štrejchá o desku na stejném místě, je křivý kotouč. Pokud štrejchá jinde, tak čti dále ve 2.

2. nebo je vůle v ložisku náby, (nebo ohnutá nába, pokud s tím někdo skákal z dálničního nadjezdu). Tj. pokud kotouč štrejchá o desky na jiném, než původně označeném místě, je to vůle v nábě, patrně v ložisku (nebo ohnutá, čemuž stále nevěřím :-) ).

Jaká je značka typ a cena kotoučů?
Naposledy upravil(a) ombre dne pát 27.06.2008, 20:37, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 libor: Ano, zde jsou dvojité protiběžné konusy, takže to může dělat moc velká vůle - hřeje se kotouč
nebo moc malá vůle - hřeje se ložisko, ale to lze poznat, odkud se to hřeje.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Bubliny v brzdovce by se ale projevily až na delší trase, ne....?
Jinak pokud by byla velká vůle v ložisku, tak by snad kotouč spíše "plaval", než aby to drhlo v jednom místě obvodu, myslím...

Kotouče jsou Ate, úplně nové.
Pootočení kotouče chci také zkusit; a proměřit mikrometrem po obvodu. Jenom musím najít způsob, jak ho pevně fixovat na kole. Ale ta pravá strana byla vždycky trochu problémová, vypadá to spíš na závadu na spodním levelu :)
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

A nechybi ti tam ten plastovej bezmak co tam na brzdu honi vzduch ? :D me jen tak napadlo

edit : takovej plastovej " obdelnik" , je uchycenej na tom plechu okolo brzd a smeruje dolu pod uhlem aby na brzdu honil vzduch zpod auta
Naposledy upravil(a) Pavo.B. dne stř 07.05.2008, 11:00, celkem upraveno 1 x.
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Éééééééé.......???? Teď vůbec nevím, co máš na mysli :shock:
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 Jimmy: Při vůli ložiska by kotouč neplaval viditelně, ale svíral by nesprávný úhel s deskami. Gravitace táhne auto k zemi a nábu se snaží ohýbat nahoru proti tlaku zavěšení kola. Když je v nábě vůle, tak se vnitřní deska sjíždí více na horní části a vnější na spodní, ale na zvednutém kole to nepoznáš, respektive, rukou to neutáhneš. Takže když máš kolo ve vzduchu, a vůle nedosahuje zemědělských měřítek, tak nemáš šanci napodobit nápor tunového auta, každopádně se při sejmutí, pootočení a znovuupevnění kotouče, projeví vůle na jiné výseči kotouče.

PS: stále tipuji kotouče, byť jsou to ATE.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Návody, příručky, manuály“