Celica 3.gen

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Fotky urcite dam,az za prve budu mit cim fotit a probehne par dilcich uspechu. Zatim se muzes motorem pokochat na www.lcengineering.com a nejenom motorem 22re ale i jinymi. :D tam si vybere kazdy. Bydlim kousek od Prahy.
Celica2.0GTI
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Celica2.0GTI »

ta chrom barva je opravdu barva neni to pokov ale cena toho nastriku je kolem 200t
2005 1m, MČR dBDrag Racing Super Street 1-2 NW
2006 3.m MČR dBDrag Racing Super Street 1-2
Spinner Audio 2x15" SPL 144,7dB
http://el-diablo.cz e-shop s autohifi pro každého
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Jj,dík. Už jsem trochu pátral. S 200k počítám na celou repasi auta. Objevila se mi první závada. Odešlo podávací benzínové čerpadlo. To jsem pořídil zatím provizorní z felicie. Musel jsem ovšem ještě přidat regulaci tlaku paliva. Pak to vyměním za kostku facet. Ovšem včerejší návštěva benziny rozhodla o tom že webery půjdou ven. To je zkrátka neúnosné. To je km za 12kč. Od jednoho chlapíka jsem přivezl dva aisany které se montovaly na motor 1.6 dohc. Základ motoru je dostatečný,ovšem je potřeba ho naplnit. S tou kompresi mužů zapomenout i na nízkotlak turbo nebo kompresor. Udělám kit pro běžnější ježdění. Výměna bude trvat tak cca hodku. Takže teď sedím u pc a počítám délku sani a velikost expanzní komory. Mám myšlenku ne zcela novou o spirálovém sani. Ovšem teprve musím ověřit proveditelnost. Při střední pistove rychlosti by měl vzniknout podtlak s pulzni vlnou a ta by nasledne mela lepe naplnit valce. Ovladani plynu bude soupatkem a ne klapkou. Zbytecne ztraty.
sfyklg
Řidič

Příspěvek od sfyklg »

No jo, webery, ty papají, ale zase jedou :D Mít dva karburátory, případně rovnou i dvě sání a prohazovat si je podle toho jestli se chci povozit hodně nebo málo už je celkem úchylka. Povozit se chci totiž vždycky hodně a když ne, vezmu si jiné auto.
To čerpadlo z felicie se divím, že to ukrmí. Facet bych si tam já nedal, to je elektromagnetické membránové čerpadlo dělá vždy hluk a především u auta odlehčeného o izolace ho dělá dost hodně, dal bych tam nějaké univerzální walbro.
Se sáním u karburátoru celkem až na vhodnou délku není moc co vymýšlet. Nějaké počítání odrazových vln u karburátoru nevím nevím, ale rád se přiučím. Co myslíš tou spirálou? To by snad mělo smysl jen v případě, že bys tam měl klapku a přepínal různé délky sání po překonání určitých otáček. Koukám si s tím docela vyhraješ. To ovládání plynu šoupátkem také přinese smysl jen při plném plynu, že? v ostatních režimech bude spíše naškodu
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

No konecne clovicek k diskuzi. :D cerpadlo puvodni bylo take membranove. Cerpadlo z mpi felicie je az az,nezapominej ze to jsou karburatory a ne vstrik. Ja se chci povozit v obou pripadech :D i s temi aisany pocitam s vykonem nekde kolem 180 koni,ale s mensi spotrebou tak nekde kolem 20. Je to vlasne kopie holey 350cfm. Ale cenove nesrovnatelna. Nynejsi stav je takovy,ze pouzitelne spektrum otacek zacina nekde kolem 4 az 6.2k,dal uz to vadne. Ale v tu chvili je to opravdu hukot. Taky bych mohl jit cestou efi,ale jsem toho nazoru a i praxe me utvrdila v tom,ze pokud chci motor mit na spickovem vykonu jen v urcitem spektru otacek,je daleko ucinejsi karburator nez vstrik. Jak rikam motor je od zakladu dobre dimenzovan. Titanova sedla a ventily,ostra duta vacka atd. Jeste me napadlo co kdysi pouzivalo audi s4 skupiny b v 80letech a to zmena casovani rozvodovym kolem pri zvysujicich se otackach. Ale to az pozdeji,zatim postaci puvodni stavitelne. Takze zakladem jsou tyto dvoukomorove aisany. Bude "hracka" je seridit a synchronizovat. :D Klasicky vstrik se snazi udrzet stechiometricky pomer smesi k dobremu spalovani. Webery dodavaji smes nekde kolem 16.5-18 :1. To zpusobuje v nizsich otackach nepravidelny chod a i ve vysokych jeste nejake palivo neshori. U karburatoru cim vice komor tim jakoby lepsi pouzitelny rozsah otacek,ale jako u vstriku,ne vzdy optimalni. Zpet k sani. Soupatko otocne X. Nebude zpusobovat zpomalovani proudeni. Nynejsi saci kanaly jsou hladke ne vsak vylestene. Zkratka tak akorat. Spiralove sani pouzival shelby u mustangu,ale to byl odlitek. Ja pujdu cestou podlozky mezi hlavu a sani. Delka sani je dulezita. Ale musi byt sladena s delkou svodu. Nynejsi stav je karburatory skoro na hlave. Novy stav bude,expanzni komora umistena za vstupem karburatoru,opet nic noveho,opet shelby. Podle hrubeho vypoctu a simulace se soucasnymi svody 4-1 nekde kolem 190psu a teoreticke spotrebe 18l. Vykonove by jsem teoreticky polepsil jeste svody 2+2-1 s vetsi delkou a vyuziti expanze a naslednem podtlaku na konci prodlouzeneho svodu. Muzes nahodit take nejakou myslenku. Mohli bychom dat neco do kupy.
sfyklg
Řidič

Příspěvek od sfyklg »

No jo, karburátory vlastně nepotřebují tlak, těm stačí, když to do nich stihne dotéct :) Ono vůbec karburátory jdou trošku mimo mě, když já se narodil, tak se do motorů už dávno vesele vstřikovalo, ale vždycky jsem to obdivoval jako krásnou a technicky dokonalou věc. A nebýt emisních předpisů a velmi drahé výroby, tak je tu máme dodnes. Já karburátor zažil ve svých prvních autech typu Škoda 100 nebo VAZ. Jen vím, že když jsme se tenkrát snažili posílit žigulíčka pomocí dvou dvojitých karburátoru DellOrto, 40tek tuším 8) tak byl sakra velkej problém sehnat někoho, kdo by to uměl sladit. Takže v tomhle ti vážně držím palce :!:
Já bych možná šel i do toho vstřikování, protože narozíl od karburátoru to lze krásně a poměrně jednoduše nastavit a v podstatě k tomu nic nepotřebuješ krom snímače polohy KH, snímače natočení ŠK a pokud chceš aby to moc nežralo šikne se nějaký průtokoměr nasávaného vzduchu. K tomu primitivní jednotku a udělat mapu s takhle jednoduchou konfigurací by neměl být problém. Otázka je, kde sehnat tu jenotku. Zážeh zachovat mezanicky řízený. Blbinkama dnešních aut jako jsou snímače teploty chladicí kapaliny, klepání, lambda sondou (o žádný stech. poměr se to bez lambdy snažit nemůže, vstříkne to tolik, kolik nastavíš, btw. moje Celici Supry mají také vstřik a lambdu nemají) atd. se pro tvoji aplikaci vůbec není potřeba zabývat. A přináší to výhodu právě v tom, že si můžeš s tím sáním vyhrát a víš, že směs tam půjde vždy dobře rozprášená a přímo na sací ventil.
Toho bych se právě bál při umisťování nějakých expanzních komor za karburátory, tím musí klesnout rychlost proudění a při té odrazové vlně to nebude dávat benzín a když se to zrovna nepodaří odladit, bude to spíš k vzteku. Proto je to teď skoro u hlavy ty karburátory, rychlé proudění při vysokých otáčkách a víc úpravce nezajímalo.
Co používáš k těm výpočtům a simulacím? Oni tyhle programy dají hrubý přehled o tom co použít a čeho se úplně vyvarovat, ale moc přesné taky nejsou. Co jsme na škole dělali porovníní Lotus Enginu a realitou, tak nic moc a model tak kvalitní, že výpočtové časy strašné. Jiné už to bylo s dokonalým 3D modelem a přesnými simulacemi ve Fluentu, ale to aby člověk studoval zase 10let jen na to, aby se ten program naučil obsluhovat a pak rok tvořil model :roll:
sfyklg
Řidič

Příspěvek od sfyklg »

ještě pro neznalé jak vypadá karburátor trocha nostalgie, ony zmíněné DellOrta
Obrázek
Obrázek
Keeek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Keeek »

Zajímavé čtení.Tohle je diskuse ,která mě zajímá-zastavuju do Celici 2gen 3sge a napadlo mě použít bud´4bod vstřiky,nebo tyto vstřiky+turbo a nebo motocyklové karburátory.U nás je firma co staví dragstery.Jak mašiny,tak auta(na obojí mají měřící stolici,takže lze vše ověřit)Loni dělali 2gen Golfa 1.6 16V-150koní na kolech(změřěno).Gtičko přišlo o vstřiky-ty nahradily právě karbecy z GSXR 1100.Plně programovatelná řídící jednotka Ignitech(původně na CBR 600).Já mám k dispozici Mikuni RS40(plochá šoupátka(žádný podtlak)4x40)
TA40,1UZF(G)E
ST185,3SGTE
LS400,1UZFE
LS400,1UZFE
Ducati Monster S4R
Ducati 900 SS
Spondon Yamaha 1200 turbo
"Nejsem už tak malý,abych si kupoval obyčejná auta..."
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Pouzivam lotus. Fluento ma znamy,ale jak rikas je sice dokonale ale opravdu k profi pouziti a clovek se tim musi zabyvat. Ja jsem obycejny automechanik. Vetsinu veci jsem delal metodou pokus omyl. To jsou hezke fotky,soukromy archiv? :)
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

2 keek. Ja bych doporucil zastavbu 22re. Dobre naddimenzovany motor hodici se k uprave. Pokud chces oturbit motor a chces pouzit karbec musis snizit kompresni pomer. Tak 8:1 a vacka aby strihala ventily tak aby v case zavreni vv otevrel sv. Zalezi co od motoru cekas. Pokud z nej chces dostat max vykonu v urcitem rozsahu,dej karbec. Pokud rozumny vykon v sirokem spektru tak vstriky. Ale predem rikam,je to beh na dlouhou trat. :D
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

S dell orto jsem delal favorita. Prevrtany na 1.5 atmosfera a na 150 psu jsme se dostali taktez, mereno na kolech. Jeste maly postreh. Svicky. Pri pouziti denso iridium o jednoho psa mene nez pri pouziti beru ultra platinum.
Keeek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Keeek »

libor12 píše:S dell orto jsem delal favorita. Prevrtany na 1.5 atmosfera a na 150 psu jsme se dostali taktez, mereno na kolech. Jeste maly postreh. Svicky. Pri pouziti denso iridium o jednoho psa mene nez pri pouziti beru ultra platinum.
Neviděl jsem zatím žádné měření,které by vykazovalo stejný výkon,byt´by následovalo ihned po sobě.Je vtom mnoho faktorů.Pokud jste ale měření několikráte opakovali se stejným výsledkem,tak to budou ty svíčky :D
TA40,1UZF(G)E
ST185,3SGTE
LS400,1UZFE
LS400,1UZFE
Ducati Monster S4R
Ducati 900 SS
Keeek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Keeek »

libor12 píše:2 keek. Ja bych doporucil zastavbu 22re. Dobre naddimenzovany motor hodici se k uprave. Pokud chces oturbit motor a chces pouzit karbec musis snizit kompresni pomer. Tak 8:1 a vacka aby strihala ventily tak aby v case zavreni vv otevrel sv. Zalezi co od motoru cekas. Pokud z nej chces dostat max vykonu v urcitem rozsahu,dej karbec. Pokud rozumny vykon v sirokem spektru tak vstriky. Ale predem rikam,je to beh na dlouhou trat. :D
Já si spíš vybral 7MGTE :D Už jsem ho v TA40 viděl a měl 500PS.3SGE mám,tudíž nemusím nic shánět.Nový míval 150PS a pokud do něj nebudu víc zasahovat,tak bych se rád dostal aspoň na tenhle výkon.Při použití turba nebudou karbecy,ale vstřiky z 3SGTE.Doufám,že je utáhne palivová pumpa :D
TA40,1UZF(G)E
ST185,3SGTE
LS400,1UZFE
LS400,1UZFE
Ducati Monster S4R
Ducati 900 SS
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Mereni jsme delali nekolik. A pri pouziti svicek beru jsme se dostali o kousek vys. Jinak diky diskuzi s vami dvema me napadla dalsi vec. Ted je zapalovani tyristor a rozdelovac s podtlakem. Efi jsem zamitl. Pro zpresneni zapalovani bych na KH umistil halluv snimac a vedel bych o nejake jednotce bosch. K nebo J motronic,ale to bude asi nepouzitelne.
sfyklg
Řidič

Příspěvek od sfyklg »

libor12 píše:To jsou hezke fotky,soukromy archiv? :)
No jo, je to tak. Nechci tu moc spamovat na Toyota foru plky o žigulících ale přece. Motor stavěl bratránek, jsme v hospodě debatovali o našich kárách a já prohlásil, že dám do Octavie 1960 V6 2.9i a budu mít 160 koní a bratránek na to, že tenhle výkon překoná na sériovém bloku VAZ. No tak jsme se vsadili o lahvinku dobrého pití, pustili se do díla ... tohle trvalo 4 roky a ani jedno auto nakonec na silnice nevyjelo, ale zpět k tomu motoru.
Stavěno podle nějakých maďarů, motor převrtávka třináctky na šestnáctku, sehnala se závodní hlava, ventily a kanály skoro dvojnásobného průměru než série, střechové písty s vybráním pro tyhle megaventily k tomu. Dále tyto delorta, dvě vačky s různou ostrostí (žádný přebrus, ale origo sport, výroba) jejich vhodnost se měla testovat až na motoru, leštily a vyvažovali se ojnice, leštila a vyvažovala se klika, upravovala se vodní pumpa, olejová vana, ventily dostaly silnější pružiny, zkrátka práce se nadělalo spousta.
Motror měl točit až 9000ot/min :shock: výkon dle maďarů 180+ psů.
Problém byl, že takovéhle otáčky už mizerná litina nevydrží (ono obecně těžko říct kolik vydrží, ale tohle asi ne a roztrhne se) takže se dělala ocelová hlavní řemenice. Celá akce zkončila na ocelovém setrváku přes kamaráda, polotovar byl hotový hned, ale pak změnil práci a začalo se to táhnut, po téměř roce a půl :roll: měl konečně setrvák díry a ozubení a zbývalo jen ho vyvážit ... a pak se tenhle setrvák záhadně stratil :evil: Kromě toho nebyly hotové svody a už ani auto, do kterého se to mělo dávat. Škoda, že se to nedokončilo :cry: motor se prodal a Milan Blahout s ním dnes jezdí rally :wink:
Odpovědět

Zpět na „Celica“