Rozvody u 1,6 16V 81kW
- dedekmladek
- Člen Týmu
Rozvody u 1,6 16V 81kW
Zdravíčko pánové...a dámy.
Chci se jen zeptat, zda je pravda, že když u motoru 1.6 16V 81kW (ne VVTi) praskne rozvodový řemen, tak se motor "nepotká"? Prý u tohoto motoru nedosáhne ventil na píst......
Může mi to někdo prosím potvrdit?
Díky moc za rady,
Tomáš
Chci se jen zeptat, zda je pravda, že když u motoru 1.6 16V 81kW (ne VVTi) praskne rozvodový řemen, tak se motor "nepotká"? Prý u tohoto motoru nedosáhne ventil na píst......
Může mi to někdo prosím potvrdit?
Díky moc za rady,
Tomáš
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
supra ( 3 i 4 ) se nepotká. Co jsme zatím videl celicy a corolly tak pokud by zároven nedslo k prasknutí ventilové pružiny tak při standartním max otevřeném ventilu a pístu v horní uvrati kdotyku nedojde.. problém samozřejem budeou motory kde bývalí majitelé všelijak snižovali hlavy a dělaly další "upravy" což vlatsne nikdy nevíte..
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
to je otázka konkrétního motoru. je pravda že u 3SGE jsme měřil jen vzdálenost pístu a ventilu..petrumr píše:já zase sem zaslechl,že ventil s pístem se nepotkají,ale ventil s ventilem-sací versus výfukový,když je to moc vytočený,jak ty dvě vačky se protočí,každá jinak.
pokud by s epotkali ventil ventil tak by to asi zas tak nákladné nebylo, otázka spíš co by se v tu chvíli stalo, pokud ba s eventily ohnuli tak by to moc velká skoda nebyla ovšem pokud by se kus ventilu ulomil a vlítl do válce

- dedekmladek
- Člen Týmu
Rozvody - úplné znění
Našel jsem ten článek, ve kterém jsem to viděl.
Čili tady je úplné znění:
Na většině pohonných jednotek znamená prasknutí rozvodového řemenu, zadřená napínací kladka či třeba protočená spodní řemenice to, že nejenže auto přestane jet, ale znamená i dosti vysoký finanční zásah do rodinného rozpočtu. Aby k tomu u ojetého vozu nedošlo, je třeba dodržovat intervali výměny rozvodů a nesvěřovat tento úkon také člověku bez potřebných zkušeností. Existují ovšem auta, kde ani zanedbání této věci nezpůsobí motoru fatální škodu, a tím i finanční harakiri pro uživatele. Třeba u starších Toyot se zážehovým motorem, kde když řemen praskne, se motor pouze zastaví. Díky tomu, že na sebe nedosáhnou ventily s pístem, nemůže také dojít k jejich vzájemnému kontaktu, tudíž k onomu náhlému poškození. To se týká všech zážehových pohonných jednotek, jež nejsou vybaveny systémem proměnného časování sacích ventilů VVTi.
zdroj: Autoojetiny05/2007
Čili tady je úplné znění:
Na většině pohonných jednotek znamená prasknutí rozvodového řemenu, zadřená napínací kladka či třeba protočená spodní řemenice to, že nejenže auto přestane jet, ale znamená i dosti vysoký finanční zásah do rodinného rozpočtu. Aby k tomu u ojetého vozu nedošlo, je třeba dodržovat intervali výměny rozvodů a nesvěřovat tento úkon také člověku bez potřebných zkušeností. Existují ovšem auta, kde ani zanedbání této věci nezpůsobí motoru fatální škodu, a tím i finanční harakiri pro uživatele. Třeba u starších Toyot se zážehovým motorem, kde když řemen praskne, se motor pouze zastaví. Díky tomu, že na sebe nedosáhnou ventily s pístem, nemůže také dojít k jejich vzájemnému kontaktu, tudíž k onomu náhlému poškození. To se týká všech zážehových pohonných jednotek, jež nejsou vybaveny systémem proměnného časování sacích ventilů VVTi.
zdroj: Autoojetiny05/2007