Trable s Kačenkou AE92

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
RasťoSK
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Trable s Kačenkou AE92

Příspěvek od RasťoSK »

Mám zdá sa dosť vážny problém. V piatok cetou domov mi začal motor trochu drhnúť (tri krát nechcel ísť do otáčok, preblikávalo ECONOMY a akoby vo všeobecnosti "stratil dych"), postupne som začal čuť nejaké nepravidelné pískanie z motorového priestoru a voľnobežné otáčky sa držali nad 800 len keď som nestál na brzde, nemal zošliapnutú spojku, alebo nekrútil volantom - inak padali niekde k 500-600 ot/min.
Najskôr som si myslel, že to bude olejom, čo som tam dolial (pôvodne 15W40 Valvoline TurboV a dolial som 15W40 Valvoline MaxLife - dolial som cca 3 dl). Keď som však išiel večer od sestry domov, tak to bolo zaujímavejšie. Idem si idem a na tretej križovatke z ničoho nič po vyradení rýchlosti otáčky zas padli kua hlboko, rozblikala sa kontrolka dobíjania batérie a vypovedal posilňovač riadenia. Nejako som to z križovatky ešte dostal (boli za mnou autá), ale po križovatke zrazu hukot jak sviňa, kontrolka dobíjania ostala svietiť a spod kapoty sa kua fix - zadymilo. Motor som hneď vypol a zavolal segru - reku nech ma ide odtiahnuť. Keď prišla, tak som to skúsil nahodiť a po asi 5 sekundách divných zvukov spod kapoty sa motor ukľudnil a ja som to vytiahol na dvojke pekne domov do kopca. Auto je už v garáži a čaká na resuscitáciu.

Môj názor - sú dve možnosti:

1. Ložisko alternátora v prdeli - ak sa to ložisko postupne zadieralo (čo ložiská alt. 4A s viac ako 250 tisíc km vraj majú vo zvyku), mohlo to spôsobiť to občasné pískanie remeňa a padanie otáčok, keď bolo treba vyšší prúd. Zároveň ak sa zadrelo, tak je dosť logické, že sa rozsvietila kontrolka a remeň sa trel natoľko, že trochu zadymil. Nejde mi do hlavy ale to, že zas to "zadretie" povolilo a normálne som došiel domov + v sobotu ráno som to vtiahol do garáže (zas najskôr divné zvuky spod kapoty). Len dodám, že alternátor som v sobotu vymontoval a pôjde tak-či-tek na repas, lebo ticho zrovna nejde...

2. Je v prdeli čerpadlo posilňovača riadenia, alebo jeho ložisko - to by zodpovedalo tomu, že padali otáčky na voľnobehu (je naháňané remeňom z kľukovky) a tomu, že mi v križovatke z ničoho-nič odišiel posilňovač. Keď som ale z neho zhodil remeň a skúsil ho potočiť, tak šlo úplne potichu a vôbec nezadŕhalo - samo s nejakým tým odporom.

3. Je v prdeli čerpadlo obehu chladiacej kvapaliny - naháňané z kľukovky jedným remeňom spolu s alternátorom.

Váš názor???
Naposledy upravil(a) RasťoSK dne ned 13.01.2008, 19:43, celkem upraveno 1 x.
MR-2 W3
Corolla AE92
Celica RA61
olstrane
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olstrane »

Z těch třech možností by to mohli být teoreticky všechny, koukni se na řemen jestli je opálený kdyby se něco jen na chvíli kouslo asi by to mohlo takhle řvát. Pro další pátrání asi budeš muset ten řemen sundat a rukou točit se všemi vyjmenovanými věcmi. Samozřejmě každou zvlášť. :lol:
A při zkoumání zjistíš i jestli to nemá vůli a nedrhne.
Toyota Avensis Terra 2.0 VVT-i ´01
Land Cruiser FJ 40 na mě čeká v USA

ex-Toyota Corolla E10 4E-FE ´95
Obrázek
RasťoSK
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RasťoSK »

Na remeňoch toho moc vidno nie je. Čerpadlo hydraulického posilňovača riadenia mi príde v poriadku. Pravda je, že čerpadlo obehu chladiacej kvapaliny ma skúsiť nenapadlo... :oops: A keďže som momentálne v Trenčíne a Kačenka je v Ružomberku, tak ho skúsim až v piatok.

Len tak medzi nami - ak je to to čerpadlo obehu chladiacej kvapaliny - máte niekto skúsenosť s výmenou? Motor má ešte karbec a to čerpadlo je pod ním. Bude treba vyhadzovať asi karburátor, čo? - kua na to si ale sám už netrúfam. :?
MR-2 W3
Corolla AE92
Celica RA61
Odpovědět

Zpět na „Corolla“