Riadenie
Riadenie
Prosim vas, nemate skusenost ake su moznosti zavady, ak mam pocit ze mi uteka riadenie do pravej strany, ale niekedy to citim silnejsie, a niekdey to chvilu ide rovno a az po urcitej drahe mi to zase jemne uteka do pravej strany a musim to stale volantom centrovat.
Tiez musim povedat ze som si to vsimol ked som nahodil zimne kolesa pouzivane jednu sezonu, ale neskor som v rychlosti cca 15-20km/h presiel cez hlbsju jamu pocas pribrzdovania....
Ide mi o to aby mi v servise neuctovali napriklad "vymenu tlmica s napravou" a pritom mi nastavili len geometriu kolies.....
poradte ako nato....
Tiez musim povedat ze som si to vsimol ked som nahodil zimne kolesa pouzivane jednu sezonu, ale neskor som v rychlosti cca 15-20km/h presiel cez hlbsju jamu pocas pribrzdovania....
Ide mi o to aby mi v servise neuctovali napriklad "vymenu tlmica s napravou" a pritom mi nastavili len geometriu kolies.....
poradte ako nato....
Yaris´07, 1.0L basecool,LED,armrest+K&N+orig. hlavica Toyota r.p+orig.tlmic vyfuku pre radost.
Diky za nazor,ja sa len toho bojim ze budem im toto tlacit a oni vies,svoje lebo oni su odbornici ... no co uz,ale si ma vylakal ze to treba ist skoro,ja som povodne ani nechcel ist,len ma to otravuje stale drzat volant a centrovat na rovinke...dokonca citim vies taku proti silu ze vyrovnam a pod prstami mi to stale trosku spatne vrati volant,a pritom do opacnej strany volant ostava ako ho otocim...
no buduci tyzden teda pojdem do servisu... gumy mam nafukane spravne... uz som skusal,,,ale za vyvazenie nerucim,aj ked som myslel ze ked len jednu zimu som chodil tak by sa nemalo nic stat s vyvazenim ci hej ?
no buduci tyzden teda pojdem do servisu... gumy mam nafukane spravne... uz som skusal,,,ale za vyvazenie nerucim,aj ked som myslel ze ked len jednu zimu som chodil tak by sa nemalo nic stat s vyvazenim ci hej ?
Yaris´07, 1.0L basecool,LED,armrest+K&N+orig. hlavica Toyota r.p+orig.tlmic vyfuku pre radost.
tak vyvazovat kolesa by sa mali spravne kazdu sezonu,ale ked si trafil jamu,mohla by to byt len geometria... ak si z KE,tak v toyote neverim,ze ta oklamu,nakolko su velmi seriozny podla mojho nazoru,popripade mozem vrelo odporucit mol-extrans (http://www.mol-extrans.sk/) kde mi ako jediny v KE a PO nastavili spravne geometriu na nas Nissan 4x4 a to bol doftedy v 4roch odbornych servisoch...
Ja pracujem v servise a vela ludí si pletie nevyvážené kolesá a rozhodenú geometriu.Pri ťahaní do boku je to geometria.Pri trasení volantu je to nevyváženosť kolesa.Aby si vylúčil či máš chybu geometrie alebo vadnú pneumatiku,tak prehoď predné kolesá dozadu.Ak bude rovnako ťahať do boku je to geometria a treba ju nastaviť.Ak to prestalo chyba je v pneumatike-napr.utrhnutý kord.Pri prehadzovaní kolies im ale nesmieš zmeniť smer otáčania t.j.pravé za pravé a lavé za lavé.Takto sa dá dosť solídne zistiť kde jechyba.
Mne pomohlo presne ako pise MilanMilan SE píše:Ja pracujem v servise a vela ludí si pletie nevyvážené kolesá a rozhodenú geometriu.Pri ťahaní do boku je to geometria.Pri trasení volantu je to nevyváženosť kolesa.Aby si vylúčil či máš chybu geometrie alebo vadnú pneumatiku,tak prehoď predné kolesá dozadu.Ak bude rovnako ťahať do boku je to geometria a treba ju nastaviť.Ak to prestalo chyba je v pneumatike-napr.utrhnutý kord.Pri prehadzovaní kolies im ale nesmieš zmeniť smer otáčania t.j.pravé za pravé a lavé za lavé.Takto sa dá dosť solídne zistiť kde jechyba.
Toyota Yaris, 1.0 VVTi, r.v.99
Honda Civic, sedan, 1.6 VTEC, r.v.2004
Honda Civic, sedan, 1.6 VTEC, r.v.2004
Ico,len sa obavam ci ti nebudu pri pouzivani ineho servisu ako autorizovaneho otrepavat o hlavu zaruku.... no neviem.ale v najhorsom pripade skusim aj tuto moznost.Ičo píše:tak vyvazovat kolesa by sa mali spravne kazdu sezonu,ale ked si trafil jamu,mohla by to byt len geometria...
Diky za radu...
Milan,super napad jednoduchy a ucinny.Fakt diky, no nenapadlo ma to ani panoviMilan SE píše:Ja pracujem v servise a vela ludí si pletie nevyvážené kolesá a rozhodenú geometriu.

zajtra to skusim...
Dnes som to zamenil predne za zadne,bol som sa previest a zda sa mi ze je to lepsie teraz, aj ked miestami som mal pocit ze to mierne taha do prava,ale bolo to uz o poznanie menej...musim este tento tyzden pojazdit a uvidim ako sa to bude spravat. Ale znamena to ze by som si mal dat vyvazit kolesa?
Ešte ťa chcem upozorniť že určité poškodenia pneumatík sa nedajú zistiť ani na vyvažovačke.Ak sa ti pri tej rane roztrhol vnútorný kord tak vyvážením sa to nezistí.Dá sa to počas jazdy počuť pneumatika vydáva taký lupotavý pravidelný zvuk ťažko sa to opisuje.Neviem kolko stojí geometria u vás ja účtujem aj s nastavením 800sk,na tvojom mieste by som si nechal urobiť aj geometriu.Píšeš ako sa ti to stalo takže poučenie pre všetkých- naplno brzdiť pred prekážkou a potom brzdu pustiť-napr.pri prejazde cez kolajnice alebo spomalovacie hrby nedržať brzdu.Pri brzdení je tlak na prednú nápravu a ak do toho príde nerovnosť pneumatiky a náprava enormne trpia presne sa stane to čo si popisoval.
- KiciDevil
- Navigátor
S najvacsou pravdepodobnostou mas zle nafukane kolo. Pomeraj tlaky. Mne to iste robilo este na Favorite+ sa mi tazko volant tocil. Treba dofukat kolesa a hlavne rovnako na kazdej stranemio píše:Dnes som to zamenil predne za zadne,bol som sa previest a zda sa mi ze je to lepsie teraz, aj ked miestami som mal pocit ze to mierne taha do prava,ale bolo to uz o poznanie menej...musim este tento tyzden pojazdit a uvidim ako sa to bude spravat. Ale znamena to ze by som si mal dat vyvazit kolesa?

3/07 Toyota Yaris 1.3 5D Terra (Black Mica)
- jimmi73
- Navigátor
- Kontaktovat uživatele:
Nemusíš sa báť o záruku. Jedná sa o to, že ti na všetky štyri kolesá nasadia hlavy, ktoré sa vyvážia, potom sa zmeria odchýlka kolesa a nastaví sa požadovaná odchýlka podľa tabulky aby sa enormne nedrali kolesá. Toto je však opísané veľmi jednoducho. Geometriu ti môžu urobiť hocikde. Záruku nestratíš. Takisto ti môžu robiť všetky servisné úkony hocikde v servise, kde si stoja za svojou prácou. Pokial sa niečo stane na aute, v rámci záruky by sa maximálne skúmalo, či daná závada súvisí s prcou, ktorá bola vykonaná v inom ako autorizovanom servise (napr. keď ti niekde vymenia olej spolu s filtrom a pokazí sa ti rádio, tak to evidentne nesúvisí - záruka je uznaná automaticky, no pokial by sa ti zadrel motor, tak by sa skúmalo, či bol dodržaný pracovný postup doporučený Toyotou a či boli použité správne diely - lej, filter. pokial ano, tak ti uznajú aj túto záruku, ak nie, tak záruku znáša ten kto ti menil olej.)mio píše:Pocuvajte a nemusi geometriu robit Toyota servis?nebude to mat nejaky dopad na zaruku? Neviete niekto co to obnasa ten proces nastavenia geometrie?ako a s cim sa pracuje?
C-HR 1,8 HSD
Auris TS 1,6 CVT
ex. Corolla Verso 1,8
ex. Carina E 1,6
Yaris 1,0
Auris TS 1,6 CVT
ex. Corolla Verso 1,8
ex. Carina E 1,6
Yaris 1,0
...
urcite si daj spravit geometriu..ak mas dobre nahodene gumy, mozes mat poskodeny disk, ak si vletel niekde do jamy ci obrobniku
..a cim dlhsie tak jazdis, tym viac sa to zhorsi..