Celica AT160 r.v. 1989 alternativní motor 1,6i - 16V??
Celica AT160 r.v. 1989 alternativní motor 1,6i - 16V??
Ahoj všem,
aktuálně renovuju Celicu z r. 1989 s motorem 4AGEL 1,6i - 16V
Kromě toho že budu mít vymazlenýho dnes už skoro veterána, řeším otázku motoru. Ten můj je sice funkční, ale zajímá mě zda by šel použít nějaký novější motor např z Coroly, který by byl v řekněme novějším stavu a neměl tolik najeto. Nebo se do celdy 5. generace dával také motor 4AGEL??
Díky za info.
Kromě toho že budu mít vymazlenýho dnes už skoro veterána, řeším otázku motoru. Ten můj je sice funkční, ale zajímá mě zda by šel použít nějaký novější motor např z Coroly, který by byl v řekněme novějším stavu a neměl tolik najeto. Nebo se do celdy 5. generace dával také motor 4AGEL??
Díky za info.
Re: Celica AT160 r.v. 1989 alternativní motor 1,6i - 16V??
Zdravim!garet píše:Ahoj všem,
Díky za info.
No, 1.6ka v 5 gen. ma oznaceni 4A-FE(77kw, cca 105 HP). Jinak motor je to sice dostatecny, ale je staveny na spotrebu, takze vykonu moc nepobral, coz ti tady potvrdi vic lidi, vcetne me Nevim do jake miry by byl slozity SWAP, ale na tvem miste bych spis premyslel o GO stavajiciho motoru...
- martin.matess
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
myslim že na 1.6 má 5.gen solidní výkon - 4afe, na to že je to defakto obyčejnej motor pro chočry jako třeba ja jinak je samozrejme logicky ze 2.0 jede lepe, ale premyslim co by jste od 1.6 chteli ocekavat?? srovnejte to treba s astrou g 1.6 16v 74 kw, nebo golfem či tak myslim že čelka frčí líp, jinak sou samozřejmě bestiálnější 1.6 jako 4agel ,ale taky sou už vydejchany od bejvalejch majitelů který od nich využívaly výkon a moc se snima nemazlily, a další výkonný 1.6 je třeba CRX
http://www.martinmatess.estranky.cz/
Celica T20 3sge SSII blue
Corolla e10 swapped 4afe
BMW 318 Is e36 97' M-packet
BMW 320 D combi kůže
BMW 735i 1983' 160Kw
Celica T20 3sge SSII blue
Corolla e10 swapped 4afe
BMW 318 Is e36 97' M-packet
BMW 320 D combi kůže
BMW 735i 1983' 160Kw
otáčky + výkon
Řekl bych spíš 7 500 otáček... Když jsem se informoval u známýho v Toyotě, jestli je normální, že má motor spotřebu 10l/100km, byl jsem ubezpečen, že je to nejvýkonější 1,6 co se dělá a to přináší vyšší spotřebu. Tedy na tom co píšeš asi něco bude.Tonda píše:4A-GE je nejlepší 1,6 bez přeplňování co Toyota montovala.Nevymněňuj to za nic a vraž do toho nějakou kačku za GO a máš klid na dalších 200 tisíc kiláků.Mám stejný motor jako ty a nemněnil bych ani za nic. 8tisíc otáček je 8tisíc otáček
garet
Záleží jak s tím jezdíš, není problém při lehké noze se udržet pod 7 litrů.
Jednou mi na cestě z Chorvatska odešel termostat (tenkrát jsem ještě to auto neměl tak prolezlý, dneska bych ho vyndal). Tak jsem to celou cestu musel držet pod 3000 otáček abych to neuvařil. No a výsledná spotřeba 5.9l/100km.
Jednou mi na cestě z Chorvatska odešel termostat (tenkrát jsem ještě to auto neměl tak prolezlý, dneska bych ho vyndal). Tak jsem to celou cestu musel držet pod 3000 otáček abych to neuvařil. No a výsledná spotřeba 5.9l/100km.
- fajry
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
ja som mal 4AGE 116k v Corolle E9 GTi a spotreba priemerna bola 7,9litra. Bol to ten najlepsi motor, aky som kedy mal. Ak by som si robil funny car, tak beriem jedine 4AGE (blacktop, silvertop) alebo 3SGE Beams ... to su pre mna jedine a naj motory
Slovensky Toyota klub:
ToyotaTeam Slovakia
www.toyotateam.sk
sluzobak
ex: Avensis T22 sedan 2.0 D4D
ex: Toyota Corolla 1.6 E11
ex: Toyota Celica st165 turbo 4x4
ex: Toyota Celica st162 2.0
ex: Toyota Corolla 1.6GTi E9
ToyotaTeam Slovakia
www.toyotateam.sk
sluzobak
ex: Avensis T22 sedan 2.0 D4D
ex: Toyota Corolla 1.6 E11
ex: Toyota Celica st165 turbo 4x4
ex: Toyota Celica st162 2.0
ex: Toyota Corolla 1.6GTi E9
4A-GEL
To co píšeš mě zajímá,fajry píše:ja som mal 4AGE 116k v Corolle E9 GTi a spotreba priemerna bola 7,9litra. Bol to ten najlepsi motor, aky som kedy mal. Ak by som si robil funny car, tak beriem jedine 4AGE (blacktop, silvertop) alebo 3SGE Beams ... to su pre mna jedine a naj motory
jednou jednikrát se mi stalo že jsem se dostal na 8,3l/100km, ale jinak jsem měl průměr 9 a přes zimu po Praze 10l/100km. Zkoušel jsem za ty léta co Celdu mám lecos, vyměnit cívku, originál kabely, svíčky, lambdasondu (orig.), ale nikdy s uspokojivým výsledkem. Po tom ubezpečení z Toyoty že je ta spotřeba normální jsem se s tím smířil. Je pravda že je to také tou těžkou nohou. Teď jezdím v benzínový Oktávce 1,6l pouze po Praze a spotřebu mám 9,6l. Tedy zpět k motoru, pokud se do novější Coroly dával 4A-GEL uvažoval bych o přehození.
garet
2 Garet: no vzhledem k tomu, že mám stejné auto, už jsem si tim taky prošel. Závěr je asi takový, aby to byl opravdu znatelný přínos za rozumný peníze tak vytvořit hybrid 7A-GE. Tj. blok z 1.8 7A-FE, kterej se dával třeba do 6g Celici a na to nasadit hlavu ze 4A-GE. Na netu se o téhle konverzi dá najít pár informací. Mělo by to výrazně posílit krouťák pod 3500 otáček - což je to co u 4A-GE zoufale schází, ale zaplatíš za to ztrátou výkonu nad 6000 otáček a nad 6500 otáček tenhle blok neradno točit, pokud nechceš aby ti vyběhla klika.
Úplně top varianta je 4A-GZE, tj. 4A-GE s kompresorem, výkon okolo 170 koní a krouťák jak u dvoulitra, ale bylo by to moc drahý. Motor musíš koupit komplet i s elektrikou a ECU a do Evropy se vůbec nevozil. Pouze v MR2 MKI pro Ameriku a Japonsko a co jsem koukal tak s dostupností náhradních dílů to není nic moc ani tam.
Úplně top varianta je 4A-GZE, tj. 4A-GE s kompresorem, výkon okolo 170 koní a krouťák jak u dvoulitra, ale bylo by to moc drahý. Motor musíš koupit komplet i s elektrikou a ECU a do Evropy se vůbec nevozil. Pouze v MR2 MKI pro Ameriku a Japonsko a co jsem koukal tak s dostupností náhradních dílů to není nic moc ani tam.
Ahoj, vzhledem k tomu že máš jak píšeš stejný auto, měl bych na tebe pár dotazů.BRunner píše:2 Garet: no vzhledem k tomu, že mám stejné auto, už jsem si tim taky prošel. Závěr je asi takový, aby to byl opravdu znatelný přínos za rozumný peníze tak vytvořit hybrid 7A-GE. Tj. blok z 1.8 7A-FE, kterej se dával třeba do 6g Celici a na to nasadit hlavu ze 4A-GE. Na netu se o téhle konverzi dá najít pár informací. Mělo by to výrazně posílit krouťák pod 3500 otáček - což je to co u 4A-GE zoufale schází, ale zaplatíš za to ztrátou výkonu nad 6000 otáček a nad 6500 otáček tenhle blok neradno točit, pokud nechceš aby ti vyběhla klika.
1) motor
to co píšeš zní zajímavě, tedy myslíš že by stačilo přehodit pouze blok? Máš odkaz na čl. kde jsi o tom četl? Na převodovku a hlavu to pasuje?? Je to výkonová změna k lepšímu? Menší otáčky znamenají menší spotřebu… Elektriku se mi přehazovat fakt nechce.
2) převodovka
u svý Celdy pozoruju prakticky od začátku co jí mám, tj. od května roku 1997 (jinak r.v. je 1989, ale podle známého z Toyoty sjela z pásu 12/1988) zejména při zařazený trojce a brzdění motorem takové silnější hučení ložiska. Táta říkal že tam mám vyběhaný nějaký futra u ložisek v převodovce a že se to časem vysype, ale po těch 10-ti letech to zatím drží…
3) spojka
měnil jsem jí za tu dobu jen jednou a to jen lamelu, protože dle chlápka z vrakoviště vydrží přítlačák hodně a když Celdy rozebíral, vždycky byl OK. Teď mi vadí že spojka bere nahoře. Táta říká že je to ještě dobrý. Jak poznáš kdy spojku měnit? Teď mě napadá, jestli nakonec to řachtění z převodovky nedělá spíš spojkový ložisko, který jsem neměnil??
Dík garet
- RasťoSK
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
O divočine 7A-GE všetci len rozprávajú a nikto ju ešte reálne nevytvoril. Momentálne mám možnosť získať za bagateľ dva GE polomotory z 4A-GE a komplet 7A-FE. Problém nie je nahodiť GE hlavu na 7A blok. Problém je ECU - treba komplet custom Engine Management a ten vyjde drahšie ako celá HW úprava. Preto sa do toho zatiaľ nikto nikde nepustil.
MR-2 W3
Corolla AE92
Celica RA61
Corolla AE92
Celica RA61
- RasťoSK
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Však aj ja som začal viacej hĺbať a hľadať viac info o tejto šialenosti...ono zlepiť 7A a GE dokopy nie je problém. Treba ale povymieňať minimálne piesty a ojnice. Vstrekovače by fakt mali byť z 3S-GE - nutná úprava hlavy aby sedeli. Horšie to bude s tou elektrikou - ono ECU by mala sedieť z 4A-GE, ale problém je s obmedzovačom otáčok...no fakt to nie je také jadnoduché...
MR-2 W3
Corolla AE92
Celica RA61
Corolla AE92
Celica RA61