Když projedu autem kaluží ,tak mi začné hvízdat řemen (klíňák).Je přitom nový cca 2měs. a je naplý jak má.Je to dost nepříjemné na uši

Dělá vám to taky? Co s tím? Díky
Ale fůůj, taková radaCharlieCh píše:Na mojí dávno pohřbené Š-100 stačilo ho nejlépe za chodu motoru, protože to se člověk tolik nenadře, protřít suchým obyčejným mýdlem na ruce
Ještě edit: osobně jsem něco takového na Rollce nezpozoroval a že si teď vody užila
Právě že nový drážkovaný řemen občas píská. Buď si sedne nebo ne. Pokud ne, pak je dobré jej vyměnit. Dále píšeš, že pokud řemen prokluzuje, může setsakrarychle odejít. To si nemyslím, ale poškozuje se řemenice. A když se řemen namydlí, jde časem řemenice do p*dele úpně. Stačí si takový kousek roztočit v soustruhu a přiblížit k němu nůž. Do rotačního tvaru to má daleko, o vyváženosti ani nemluvě. Ono to nevadí, dokud neodejde alternátor nebo posilovač, pak už je to drahá sranda.CharlieCh píše:Jelikož rebelka píše, že je klíňák téměž nový a správně napnutý, pak se nedomnívám, že by prachsprostě prokluzoval, naopak si myslím, že píská jeho samotné ukládání se do drážek při otáčení (a pak by mu trocha mýdla tuto činnost usnadnila).
Za těchto podmínek se mi zdá tvůj příměr jako silně nepřiměřený.
A pokud je správně napnutý a téměř nový a stejně prokluzuje, tak mu už pomůže stejně jenom výměna, protože by mohl setsakra rychle odejít a to by byl asi větší průšvih.
Na základě vlastní zkušenosti (samozřejmě se Š-100) vím, že trocha suchého mýdla klíňák nijak nepoškodila a ten odsloužil normální interval, jaký tehdá klíňáky běžně stíhaly.
Ale tato debata je stejně celkem zbytečná, protože je jenom na rebelce, jak se se situací popere a kolik zainvestuje.