Motor 2.0 D-4D a "česká" nafta
Motor 2.0 D-4D a "česká" nafta
Ahoj všichni.
Můj mechanik mi řekl že Common Raily mají problémy s nekvalitní českou naftou (odchází vstřikovače a turbo).
Je na tom Toyoťáckej motor stejně jako ostatní (JTD), nebo to zvládá lépe? Zvládne to individuální aditivace řešit?
Díkec...
Můj mechanik mi řekl že Common Raily mají problémy s nekvalitní českou naftou (odchází vstřikovače a turbo).
Je na tom Toyoťáckej motor stejně jako ostatní (JTD), nebo to zvládá lépe? Zvládne to individuální aditivace řešit?
Díkec...
- lake-bodom
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Re: Motor 2.0 D-4D a "česká" nafta
Cus. Neslysel jsem o tom, ze by Toyotam nejak houfne odchazely u D4-D cerpadla a trysky (pokud teda beres kvalitni naftu, ne nejakou ve dvore ze sudu). Ten problem se asi vice tykat vychvalovanym TDIckum, ne?Frog píše:Ahoj všichni.
Díkec...

Corolla Verso I, 1.8, 8,2l/100km
Mitsubishi Grandis, 2.4, 5l/50km
ex: Auris, 1.6 Dual VVTi, 7l/100km
ex: Seat Ibiza, 1.4 MPi, 5-6l/100km
ex: Avensis 2.0D-4D, 6l/100km
ex: Avensis, 1.6 16V, 8l/100km
ex: Corolla, 1.3 12V 5,5l/100km
Se sírou mají údajně problémy nejen přímovstřikové diesely, ale i benzíny. Chce to hold pro jistotu brát bezsirnou naftu
Ropa do ČR přichází ze dvou zdrojů, z Ruska (vysoký obsah síry) a z italského přístavu Terst (ropovod Ingolstadt), kterým sem proudí arabská ropa (podstatně kvalitnější).
Tu kvalitnější zpracovává rafinerie v Kralupech nad Vltavou, takže odtud by měla být kvalitní nafta. Ruská ropa se zpracovává v Litvínově.
Takže se stačí zeptat tvého "pumpaře" odkud bere
Jinak OMV vozí paliva z rakouské rafinerie, která bere celou svou produkci taky z Terstu, takže lepší brát u OMV. Nicméně údajně OMV dováží paliva z Rakouska jen do pump poblíž česko-rakouských hranic. Jestli je to pravda nevím, opět zde platí zeptej se svého pumpaře
Jo a kvalita nafty nemá na životnost turba vliv, to odchází spíše špatným zacházením, tedy tím, že ho majitel po sportovní jízdě nenechá tzv. "vydýchat"

Ropa do ČR přichází ze dvou zdrojů, z Ruska (vysoký obsah síry) a z italského přístavu Terst (ropovod Ingolstadt), kterým sem proudí arabská ropa (podstatně kvalitnější).
Tu kvalitnější zpracovává rafinerie v Kralupech nad Vltavou, takže odtud by měla být kvalitní nafta. Ruská ropa se zpracovává v Litvínově.
Takže se stačí zeptat tvého "pumpaře" odkud bere

Jinak OMV vozí paliva z rakouské rafinerie, která bere celou svou produkci taky z Terstu, takže lepší brát u OMV. Nicméně údajně OMV dováží paliva z Rakouska jen do pump poblíž česko-rakouských hranic. Jestli je to pravda nevím, opět zde platí zeptej se svého pumpaře

Jo a kvalita nafty nemá na životnost turba vliv, to odchází spíše špatným zacházením, tedy tím, že ho majitel po sportovní jízdě nenechá tzv. "vydýchat"

- lake-bodom
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
S tim tubrem naprosto souhlasim. Je to napsany i v manualu k autu. Ze po jizde ho musis nechat vychladnout od 20s do 120s. Taky mu nedala moc dobre, kdyz hned studenej motor vyzenes do otacek a jedes jak das.
Corolla Verso I, 1.8, 8,2l/100km
je uplne jedno skadial je ropa, pretoze sa vzdy odsiruje, takze vysledny produkt v nadrzi ma cca rovnaky obsah siry.saab píše:Se sírou mají údajně problémy nejen přímovstřikové diesely, ale i benzíny. Chce to hold pro jistotu brát bezsirnou naftu![]()
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Od roku 1995 byla v ČR zavedena hodnota obsahu síry v motorové naftě max. 0,05 %, což bylo s více než ročním předstihem oproti EU. Obsah síry se snižuje i nadále a v současné době se vyrábí motorová nafta s obsahem síry max. 50 resp. 10 mg/kg.drgi píše: je uplne jedno skadial je ropa, pretoze sa vzdy odsiruje, takze vysledny produkt v nadrzi ma cca rovnaky obsah siry.
http://www.ceskarafinerska.cz/cz/motorova_nafta.aspx
Tedy ne každá nafta má stejný obsah síry, liší se až pětinásobně.
Nafta s obsahem max. 10 mg/kg se označuje jako bezsirná.
Od 1.1.2009 se bude moct v ČR (resp. celé EU) prodávat jen "bezsirná" nafta, tedy s obsahem max. 10 mg/kg.
neviem ako u vas, ale na slovensku Slovnaft, aj Shell uz predavaju iba bezsirnu naftu.saab píše:Od roku 1995 byla v ČR zavedena hodnota obsahu síry v motorové naftě max. 0,05 %, což bylo s více než ročním předstihem oproti EU. Obsah síry se snižuje i nadále a v současné době se vyrábí motorová nafta s obsahem síry max. 50 resp. 10 mg/kg.drgi píše: je uplne jedno skadial je ropa, pretoze sa vzdy odsiruje, takze vysledny produkt v nadrzi ma cca rovnaky obsah siry.
Od 1.1.2009 se bude moct v ČR (resp. celé EU) prodávat jen "bezsirná" nafta, tedy s obsahem max. 10 mg/kg.
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
Je otázkou jestli ji prodávají všechny pumpy (hlavně neznačkové), nicméně od ledna 2009 to bude jedno, to bude muset být bezsirná nafta všude, takže už by to mělo být v pohodě.drgi píše:neviem ako u vas, ale na slovensku Slovnaft, aj Shell uz predavaju iba bezsirnu naftu.saab píše:Od roku 1995 byla v ČR zavedena hodnota obsahu síry v motorové naftě max. 0,05 %, což bylo s více než ročním předstihem oproti EU. Obsah síry se snižuje i nadále a v současné době se vyrábí motorová nafta s obsahem síry max. 50 resp. 10 mg/kg.drgi píše: je uplne jedno skadial je ropa, pretoze sa vzdy odsiruje, takze vysledny produkt v nadrzi ma cca rovnaky obsah siry.
-
- Člen Týmu
Re: Motor 2.0 D-4D a "česká" nafta
Tak já bych doporučil koupit knihu " Automobilová paliva" autor V.Matějovský , a předplatit časopis Auto diesel.Frog píše:Ahoj všichni.
Díkec...