Porovnání Rav4 IV a V generace

vše ohledně modelové řady Rav 4
Odpovědět
rafkař
Manager Týmu

Porovnání Rav4 IV a V generace

Příspěvek od rafkař »

Od 2 gen jsme měli v rodině všechny ravky. Nikdy jsem nekupoval novou a vždy jsem koupil 4 letou před nástupem další generace.
Nedávno jsem si pořídil 2021 Selection bílou perlu s nájezdem 70tis. Za polovinu ceny, nestříkanou a se servisem v pěkném stavu.
Naštěstí jsem si nechal doma ještě tu 4 gen s nájezdem 300tis. Tu jsem koupil když měla 60tis a dělal jsem jen brzdy a stěrače, pak každých 90tis svíčky a olej v automatu. Je to rok 2016 takže 10let. Původní jsou rozvody, tlumiče, startovací baterka, výfuk prostě zatím vše. To auto po mně nic nechce a já mu děkuji. :D
Jestli to mohu porovnat tak nic moc 5 gen. Čekal jsem od toho víc teda…. Chod motoru a řazení mě mile překvapil a spotřeba je na ujetých 5tis km o 1,8l menší než u předchůdce. Nebudu psát za kolik jezdím konkrétně, ale na nádrži se pohybuju od 5,7-9 záleží kde a jak jedu. Auto je pohodlné asi stejně, nebo ještě možná změkne. Vyhřívané okno a volant jsou fajn. Tachometr ukazuje jen o 1km méně takže přesně a to je taky fajn. Teď co mi vadí, nechápu a chtěl bych vysvětlit proč se vrátili k trip tlačítku ve skle přístrojů, aby ji od roku 2022 zase zrušili. Toto Japonci fakt dokážou? Dále zadní sedadla nejdou více sklopit a děti remcají. Ten tunel vzadu je také krok zpátky. Postrádám zadní kapsu na řidičově sedadlu. Za jízdy si nemohu přepnout mezi spotřebou od startu a spotřebou od tankování. Vozidlo měla paní okolo 60kg a přesto je to na hraně sedačky znát. Už jsem měl venku sedačku a napínal jsem kůži, ale molitan už je načatý. Ten si opravim v létě… Dále se dost špiní boky auta. Nikdy jsem neměl zástěrky, tak je tam zkusím dát jestli to pomůže. Má někdo zkušenosti???
No a tlumiče zadních dveří jsou v zadeli. Ta 10 letá je má původní a ta novější a nejsem sám je má na výměnu. Naštěstí to jde řešit levněji.
Pak mi ješte napadá klakson, jako takhle mi troubil Žigulík 2101 v roce 1988. Táta co koupil v roce Š110L měl fanfáry a tady to přichcávátko aby se člověk styděl zatroubit. Řeším to v každé ravce montáží fanfár z Citroenu C5. Stále je přendavám, když to prodávám.

To je asi vše co mi napadá. Ať to jezdí a hlavně opatrně :tongue: :tongue:
RAV4 5gen HSD AWD 2021
RAV4 4gen HSD AWD 2016
ex-RAV4 4gen 2.0 Multidrive Valvematic 2013
slabostka
Věčnej rejpal

Re: Porovnání Rav4 IV a V generace

Příspěvek od slabostka »

Čo ti k tomu napísať? Naša má 95 000km a sme maximálne spokojní. Už máme niekoľko ľudí ktorí ju chcú kúpiť ale nie je dôvod ju predať. Tie chyby čo popisuješ vôbec nevnímame. Zásterky mám - tie dávam na každé auto a vzpery v mraze blbnú tak sa vymenia. Doporučujem ti skontrolovať konektor medzi baterkou a zadným motorom - lahni pod auto, zhoď zadný krycí plast a uvidíš oranžový bazmek- otvor rozober očisti zavoskuj.
Za našu rodinu veľmi dobré auto - je tam výkon, výborná spotreba, priestor vzadu, rýchlo kúri, asistenty keď nastaviš ostávajú tak aj pi vypnutí čo už dnes neexistuje, údržba- keby nešlo ani raz do autorizáku nič sa nestane všetko opraví poservisuje Jožko v dedine bez diagnostiky s gola sadou.
Tak veľa km bez poruchy 👍
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
rafkař
Manager Týmu

Příspěvek od rafkař »

Já netvrdím že je to špatné auto, jen na to že je razantně dražší než předchůdce a je kvalitou níž.
Stará Ravka má 10 let a 300tis km vzpěry v kufru a ta nová mrcha 4 roky a jsou k.o.
Jinak já do servisu téměř nejezdím, po 15tis si vyměním olej a každých 90 tis to dám do servisu na svíčky, brzdovku a výměnu oleje v převodovce. Mám koupený soudek Toyota motoráku a výměna mi vyjde na 600kč plus filtr 36kč. V rodině máme 2 Ravky a synové Aurisy, ušetříme na servisu desetitisíce ročně.
RAV4 5gen HSD AWD 2021
RAV4 4gen HSD AWD 2016
ex-RAV4 4gen 2.0 Multidrive Valvematic 2013
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Sám si si odpovedal 😀 kde je sila toyoty. Na VW nevymeniš olej v prevodovke bez adaptacie a diagnostiky. Ja doma ano, na VW nevymenis brzdy bez diagnostiky, ja doma áno, nevymeníš 12v baterku bez diagnostiky, ja doma ano. Uprimne - vzpery dverí ma vôbec netrápia ani tlačítko na kapličke ak tam je. Prednosti toyoty sú inde.Vyššia cena? Vždy nájdeš niečo lacnejšie. Otázka čo dostaneš. Majiteľ MB má plakať že VW je lacnejšie a majiteľ VW že predsa Hyundai to dá za 2/3 ceny a majiteľ hyundai že bigster je lacnejši? Mal som všelijaké autá ale ako som spoznal hybrid od toyoty inam nemám dôvod. Možno hybrid hondy by som skúsil. A samozrejme moj sen MX-5.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“