Nová COROLLA 2019

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
jarson
Věčnej rejpal

Re: Nová COROLLA 2019

Příspěvek od jarson »

No ono ani nepouzivanie klimy jej neprospieva. Naopak.
Ale tento problem by to zasa nesposobilo.
Vseobecne sa odporuca pouzivat ju stale, alebo aspon priebezne a kontrolovat medium kazde dva roky.
Na to " stale " pouzivanie je super tzv.automaticka klima. Ja mam v honde prave toto. Funguje to tak , ze mas nastavenu nejaku teplotu a system ju dosiahne ( pomerne kratky cas - podla podmienok niekolko minut - typicky sadnes do rozpaleneho auta, schladi sa za 5-10 minut a potom uz ani nevies o nej , ci vlastne ide alebo nie. Iba udrzuje nastavenu teplotu. Ziadne severaky do ksichtu z vyduchov sa nekonaju z ktorych by mal niekto ochoriet.
A mam to tak aj v zime. Ziadne zahmlievanie, stala teplota plati to aj naopak ked kuris.
Pointa je , ze sa system stale premazava olejom obsiahnutym v mediu , ty padom aj stale dokola prechadza cez vysusac cim priebezne odstranuje vlhkost a na vyparniku ti nenarastu lisajniky a " peniciliny".
Inak predpokladal by som, ze na takto mladom aute uz automaticka bude tak nejak prirodzene. Manualne sa robili snad este v 90-tich rokoch naposledy.
Na toyotke mam klasiku "4zonovu švihadlovú". :)
Ale ma aj ( raritne) stresne okno, takze aj na dialnici, kde by "švihadlovka" bola fakt neunosna, sa da celkom prezit. Aspon nemam starosti s vyparnikmi :)
No nic. Budes vediet. Školne byva niekedy drahšie, ale o to lepšie si clovek potom " učivo" zapamätá. :mrgreen:
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Mám pocit, že kontrola funkčnosti klimatizácie a tlaku v chladivovom okruhu nieje súčasťou pravidelných servisnej prehliadok. Servis by to mal v takom prípade len doporučiť prípadne kontrolu previesť na požiadanie zákazníka.
Mimochodom, do 30.06 majú servisnú akciu nazvanú Regenerácia chladiaceho média, ktorá je súčasťou kampane Pripravte svoje vozidlo na jar.

Okrem prvej prehliadky si môžete objednať regeneráciu chladiaceho média, ktorá stojí 32 €. Regenerácia chladiaceho média je dôležitou prevenciou nepríjemností s klimatizáciou najmä v letných mesiacoch.

Pri prehliadke vykonáme nasledujúce kroky:

Odsatie chladiaceho média z klimatizačného systému
Regeneráciu chladiva odstránením mechanických nečistôt a vlhkosti
Vákuovanie chladiaceho okruhu
Likvidáciu vlhkosti v chladiacom okruhu
Spätné naplnenie chladiva do systému
Doplnenie nového chladiva v prípade potreby
Finálnu kontrolu tesnenia systému a funkčnosti klimatizácie
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
castielo
Člen Týmu

Příspěvek od castielo »

@jarson Klimu som praveze z casu na cas pustal, lebo som vedel, ze ak bude stat dlho, tak sa to moze dodrbat. Ale uz ju budem mat pustenu asi stale, lebo dava zmysel co pises. Este tak 3 tyzdne dozadu z toho isiel pocitovo "chladnejsi" vzduch ako z cisto ventilatora (pri 20°C), takze usudzujem, ze nejaky ten gram chladiaceho media tam este bude, ale pustat to aktualne radsej nebudem ... neni treba este pokusat stastie s kompresorom :biggrin:

@Kocur ano, nie je sucastou beznej prehliadky, a mna to vlastne ani nenapadlo si to nechat skontrolovat. Bol som v tom, ze klima normalne funguje.

Uvidime, kolko to nakoniec bude stat, ale mam tusenie, ze tam s tym nejdem (aj to az o mesiac) naposledy ...
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Castielo, osobne si myslim, ze v tomto konkretnom pripade aj keby si robil hocico zrejme islo o vadu vyparnika.
To co som pisal je hlavne pre buducnost. Pochopit ako to funguje a predist problemom , samozrejme v medziach toho , co ako uzivatel vies ovplyvnit.
A ano, prazdne to nepustaj.
ex.Carina AT191L 1996 UK
castielo
Člen Týmu

Příspěvek od castielo »

Takze oprava ma stala cca 600 €, no a vyzera, ze to mozem ist rovno reklamovat :roll:

Neviem, ci je normalne po doplneni chladiva, ze pristrojovka piska? (ked sa zapne kompresor, to nerobilo). Ked dam dual, vodicovu stranu na 24 a spolujazdca na Low, tak mi pride vzduch rovnako chladny - podla mna to nestiha chladit. Chladny vzduch ide, ale 15 stupnov to nebude (alebo to nestiha ked je vonku 33 stupnov?) Zadny vyfuk ma fukat ako ten vpredu? Sa mi zda, ze to minuleho roku pred poruchou fukalo celkom svizne, teraz ledva citit aj ked polozim ruku na vyfuk. No a v neposlednom rade, A\C tlacitko sa vypne po cca 10 minutach?

No, nepozdava sa mi to cele, ale pokial nemam jasno, ze ako to ma cele spravne fungovat, tak neviem ci to "uhadam" ...

Edit: Amici tvrdia, ze ak nikto vzadu nesedi, tak to pre setrenie energie vzadu nefuka? To iste v ECO mode?
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Jaj, toto ti neporadim....
V civicu mam obycajnu klimu automaticku a tam proste nastavim nejaku teplotu , auto ju dosiahne a uz len udrzuje. Na zaciatku citim ako sa snazi to vychladit , za chvilku uz je prijemne a aj prud vzduchu sa zmierni. A potom uz len jemne ide taky akurat sviezi vzduch. Nejako nevidno ci a kedy to spina a podobne. Ako vodic to neregistrujem. Na displeji proste stale svieti A/C AUTO a zvolena teplota.
Na Carine mam sice 4 zonovu klimu , ale "švihadlovu"....jasne srandujem. Tam chladim akurat tak stresnym oknom, ovsem musim si šišku na plešine natrieť opalovacim kremom faktor 50 aspoň.
Takto. Je vseobecne zname, ze cim vyssia teplota vonku, tym ma klima nizssi ucinok. Ale do tej 30- ky vonku by to mala zvladat kazda v dobrom technickom stave. Urcite by mal ist chladny vzduch aj pri 30-33 vonku, len to proste nedas na 20 vnutri, ale len napriklad na 23. Samozrejme je to myslene obrazne, kazde auto to moze mat +/- mierne inak.
A nie vsetko je o klime. Stara Camry mala napriklad skla vsetky take co neprepustali teplo. Neverim, ze dnesne to nemaju, ked to mali pred 25 rokmi.
ex.Carina AT191L 1996 UK
Corolla2014
Věčnej rejpal

Příspěvek od Corolla2014 »

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 17:27, celkem upraveno 1 x.
castielo
Člen Týmu

Příspěvek od castielo »

Vdaka za informacie, ale tak uz mam o dilemu menej. Tipujem ,ze dalsie 480g chladiva je fuc, lebo nechladi uz vobec. Skoda, ze som to musel zistit natvrdo, ked vonku je tu aktualne 35 °C. Som zvedavy, ako sa k tomu postavia. Necudoval by som sa, kebyze problem nebol vo vyparniku, ale "diera" je niekde uplne inde.

Zajtra to idem teda reklamovat. Dam vediet o priebehu.
castielo
Člen Týmu

Příspěvek od castielo »

Takze nasla sa "dierka" v jednej z hadic, nova stoji 60 €. Nevyzera, ze to budu brat ako reklamaciu, aj ked som to takto prezentoval, ale tu hadicu som este ochotny zaplatit. Ako by ste sa k tomu celemu stavali vy ?
Corolla2014
Věčnej rejpal

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 17:27, celkem upraveno 1 x.
farnell
Věčnej rejpal

Příspěvek od farnell »

Hadica je spotrebny material takze sa Ti asi bude tazko dokazovat, ze za jej poskodenie nesu vinu oni, ak vobec. Je sice pravda ,ze by mala aj vzhladom k svojej hrubke daco vydrzat no stale je to hadica a kus vystuzenej gumy a asi tak sa k tomu budu stavat. A tebe asi nic ine ako zaplatit tak nezostane. Bohuzial.
A ci za to mohla ta hadica alebo vyparnik to uz nezisti nik a mozes o tom uz iba polemizovat. Opät bohuzial.
Navyse auto uz nie je v zaruke a neverim, ze by to servisny technik zatiahol zo svojho. Ono to je nakoniec problem aj pocas zaruky.
Defektacia a nasledna oprava prebieha len s pozehnanim centraly a aj k tomu treba padne argumenty a dokazy (fotodokumentacia).
V Toyota je to tak, ze ak by technik vec zle vyhodnotil tak to ide z jeho vrecka. Takze velmi dobre zvazuju co je v ramci plnenia a co nad ramec. To nie je moj vymysel ale info priamo zo zdroja.

@Corolla2014
:roll:
Hadica od posilovaca nie je to iste co hadica od klimy. Aj ked v tomto pripade posilovaca brzd je to na zvazenie. Tebe to vydrzalo inde alebo iny by take stastie nemusel mat. Ono nahradit daco niecim s o 10x nizsou cenou sa nemusi vyplatit. Ale fajn bola to tvoja volba a ine ako ju akceptovat uz v tejto chvili nezostane. A pokial ide o hadicu klimy tak staci iba zodvihnut kapotu a hned je to jasne. Tam nemozes dat ani hoc aky O kruzok zo sady na opravu vodovodnych baterii.
Opät info od cloveka co sa tomu venuje.
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Ano. Ako hadice , tak tesnenia su pre klimatizacie z inych materialov nez bezne. Teda sa nedaju nshradit iba tak niecim co "pasuje".
Na druhej strane existuju dodavatelia, ktori ro maju za znatelne nizsie ceny nez znackove servisy.
Ale myslim si , ze v tomto konkretnom pripade by som to neriesil a zaplatil za ten original. Stale mi to pripada este tak nejak v norme. Alebo skusit nejaky klimaservis .Tam obcas vedia niektore diely bud lacnejsie alebo aj vyrobit. Pre ilustraciu info od kamarata s fordom - za asi 50 cm trubku klimy na forda chceli 120 eur. V klimaservise mu ju vyrobil za 20eur.
ex.Carina AT191L 1996 UK
Corolla2014
Věčnej rejpal

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 17:26, celkem upraveno 1 x.
castielo
Člen Týmu

Příspěvek od castielo »

Nejedna sa mi o cenu hadicky, tu by som normalne akceptoval uz pri prvej oprave :) Problem mam s tym, ze oni to budu prehlasovat za opravene a realne to nebude. Teraz to vymenia, treba to znova natlakovat chladivom ... no a nedajboze bude dalsi unik, a zase to budem hradit ja? Takto tam mozem chodit do nekonecna (a platit). Nechapem ako si nemohli vsimnut takyto unik, to nie je ze som prisiel po roku, ze to slabo chladi. V stredu som prebral auto, stvrtok-piatok stalo na parkovisku. V sobotu rano to uz ledva chladilo, v nedelu vobec. V tej hadicke musela byt diera ako z ementalu. Tu ako nemechanik budem tahat jednoznacne za kratsi koniec, tak sa radsej pytam skusenejsich, ako sa k tomu postavit :)
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

Urcite to reklamuj.
Ťažko ale nieco radit ci uspejes alebo nie.
Ja by som hral zlostneho zakaznika. Myslim , ze nieco neurobili spravne. Nie je mozne aby to za 48 hodin takto vyfucalo. U mna aj ked som mal deravy kondenzator vpredu , tak unikalo 425 g 1/2 roka. A to bola porucha. Teda vec , ktoru kazda plnička odhali. Ak totiz pri teste , ktory ona automaticky robi, zisti ze tzv. nizky tlak poklesne pod urcitu hranicu, tak to vyhodnoti ako netesnost systemu a ani dalej program nepokracuje. Teda ak to predtym naplnili, tak to muselo byt tesne. Ak to nahle povolilo tak v suvislosti so skutocnostou , ze to mali predtym rozobrate, si myslim , ze problem bol niekde v montazi.
ex.Carina AT191L 1996 UK
Odpovědět

Zpět na „Corolla“