Je mi to zahadou: Mam na jednom kole mirne zvleny kotouc - nikdy jsem neprisel na to proc a tak jsem z toho podeziral spatny trmen brzdy ze ktere se ozyvalo v posledni dobe nejake dle vlneni kotouce synchronizovane vrzani-
Zkusil jsem tedy vymenit trmen a svete div se vrzani sice ustalo nicmene trmen kope do pedalu v rytmu vlneni kotouce. Co myslite ktery z tech dvou byl dobry - ten co jenom vrzal nebo ten co i kope do pedalu? Je zrejme ze jeden z nich bude nejaky zatuhly na pohled vypadaji oba stejne spatne Ja si nejsem schopen tipnout - lehce jem okukoval mechanismus trmenu a zda se ze je staveny tak aby byl prave schopen urcite odchylky eliminovat a nekopal. ale nejsem si tim jisty...
Ditri píše: lehce jem okukoval mechanismus trmenu a zda se ze je staveny tak aby byl prave schopen urcite odchylky eliminovat a nekopal. ale nejsem si tim jisty...
čoveče tohle co píšeš je blbost, pokud brzdíš a máš zvlněnej kotouč, tak v tu chvíli, pokud sou brzdy OK, musí začít zákonitě kopat do pedálu, je to úplně normální jev. Jinak to že se ti kotouče zvlněj je bud tim že sou nekvalitní nebo si nerozumí s destičkama
Troufam si rict, ze je to na 99,9 % spatny naboj kola.. je vydrenej po obvode a tudiz jak ma vuli tak to trosicku mlati, ale spis se to trese a trosku haze s volantem... Cim ve vyssi rychlosti brzdis razatnejc, tim je to horsi? Tak jestli ano, tak to je ta zavada.. me to dela taky, uz ji mam spatnou od zimy.. ale jeste na ni jezdim.. musi jeste nejakej ten cas vydrzet.. pak to tam dam nove i s loziskem i s cepama... zkus si naboj kola trochu vice dotahnout(pomoci trubky) a uvidis, ze je to o trochu lepsi...
k tem trmenum - nejsem automechanik ale ted jsem do toho cely vikend koukal jak trouba a vsadim se o co kdo da - ze trmeny na celica 4 generace dokazou vybalancovat zvlneny kotouc - v nizsich rychlostech bez problemu, ve vysokych hure. kdyz si nekdo da tu praci a poradne se na to podiva uvidi ze mimo hlavni valec ktery stahuje k sobe desky (pres sprazeni zhora pritahuje druhou stranu) jsou na trmenu z vrchu dva na zadnou hydrauliku nenapojene valecky ktere prave umoznuji trmenu i v pripade ze je zatnuty a brzdi volny pohyb doleva nebo doprava. kdyz jsou spatne (jako v pripade trmenu ktery jsem tam dal) tak vam to logicky kope - protoze trmen neputuje s kotoucem ale je zasekly a kotouc klepe o desky - nema to co absorbovat tak to mlati...jak rikam nejsem mechanik ale koumal jsem nad tim dva dny. prakticky je to overeno tako - trmen jsem vycistil udelal ze dvou shitu jeden mensi shit namazl kvalitnim mazivem a je to ok - kotouc vykazuje vlnu cca 0,5mm i vice ale presto to do pedalu nemlati...
Druha vec je ze si nejsem jisty zdali je to zvleneny kotouc nebo ta plocha na kterou je namontovan to jeste musim vyexperimentovat ale na vyse popsane to nema vliv. Takze komu mlati brzdy zkuste vycistit
Martas mi tu radil: Troufam si rict, ze je to na 99,9 % spatny naboj kola.. je vydrenej po obvode a tudiz jak ma vuli tak to trosicku mlati, ale spis se to trese a trosku haze s volantem... TAK SE JEJ ptam - jak poznam ze je to timto? Vydrenej po obvode? moc tomu nerozumim jiste je co vim - kdyz namontuji kotouc na naboj zacnu s nim tocit a pak udelam rysku v bode ktery je nejbliz znacce kterou si udelam pro zjisteni hazeni kotouce (z leva do prava) pak kotouc dam dolu a nasadim pootoceny o dve diry - tak uz to nehaze na te znacce ale jinde. pokud by byl vnlnity kotouc hazel by porad ve stejnem miste...jak rikam nejsem mechanik ale to na cem je nasrubovany kotouc je asi vlnite - ale zajimave je ze kola se neklepou - ale pokud by byl spatny naboj tak by se asi vlnily i kola s kotoucem...no nic omlouvam se za tolik textu ))
Ditri.. jak to poznas? to auto jak Ti stoji na kolech.. zkus si chytnout za pneu a zamliti s tim... jakmile tam ucitis nepatrnoou vuli tajk to je tou nabou... Dalsi vec je ze ten naboj vylisujes z liziska... Ale jak rikam VYLISUJES... Musi tam byt napranej na tvrdo, nesmi mit vuli.. Muj na tom spatnym kole, nornalbe vyndas rukou... Kdyz sundas kolo a zacnes s tin tocit, tak nepoznas jestli je to spatnem, jenikoz na kolo nepusobi zadna sila (zatizeni celeho auta).. Fakt si myslim, ze je to tim.. Koumal jsem to strasne dlouho a nemohl jsem na to prijit... Muze vypravet i Pavo. B..... Jen tak pro schrnuti... vylisuj ten naboj z loziska a mrkni se na nej a uvidis-zdravi musi mit hladky povrch po cele delce, nesmi tam mit zadny nepatrny schudek po obvode!! Doufam, ze je to jasne.. Zkousel jsem to napsat nejak srozumitelne, nejsem moc velky cestinar
Ditri píše:jsou na trmenu z vrchu dva na zadnou hydrauliku nenapojene valecky ktere prave umoznuji trmenu i v pripade ze je zatnuty a brzdi volny pohyb doleva nebo doprava. kdyz jsou spatne (jako v pripade trmenu ktery jsem tam dal) tak vam to logicky kope - protoze trmen neputuje s kotoucem ale je zasekly a kotouc klepe o desky - nema to co absorbovat tak to mlati...
CHLAPE! sice si předem varoval že nejsi mechoš,ale pobavil si me
ty ,,valečky " sou vodici čepy,jelikož čelika ma plovoucí brzdy...
-pístek je pouze z jedne strany a třmen ,,plave" tudiš když vyjede pistek na těch dvou čepech ti to pritahne tu druhou desku...
a když ti ty čepy zatuhnou,ohyba to kotouče...jelikož ti tlači jen pistek z jedne strany kotouče,a tim ho ohyba... Na brzdy je nutná,nebo se spiš vyplati,preventivni kontrola hybnosti (tak jednou ročně po zimě)
připadne namazani spec.vazelinou...
ne ne chlape se pletes - s tema vodicima cepama jsi uplne vedle jak ta jedle - protoze ty cepy jsou tam prave od toho aby vodili - tedy aby vedli trmen po draze pripadne kmitajiciho kotouce - desky si to pritahuje pouze primitivne pres hrazdu (myslim tim ze hlavni pusobeni sily se odehrava pres tu hrazdu) a vodici cepy jednak vybalancuji to o cem mluvis a jednak dokazi tu brzdu vest po draze kotouce na setinu presne a umozni (na zaklade zakonu o pusobeni sil) pohyb celist zleva do prava i kdyz je zatata do kotouce a brzdi - vsadim co chces ze tomu tak je - tedy ze ty VODICI cepy pouze vedou a eliminuji pripadne odchylky a kdyz jsou blbe tak to kope. jak mi vysvetlist ze kdyz jsem tam dal zatuhlou brzdu tak to kopalo a kdyz jsem ji spravil tak je to OK? jinak kamos mechos mi rikal ze na ctyrkovych golfech je to reseno stejne...
Naposledy upravil(a) Ditri dne úte 17.04.2007, 01:19, celkem upraveno 1 x.
Ditri: diablo má pravdu. Nevím, čemu říkáš hrazda, ale vodicí čepy opravdu slouží k tomu aby se po nich třmen vodil (plaval), tedy byl stále v ose s kotoučem a aby píst vs. třmen přes obě desky působily na kotouč stejnou silou.
Kope to patrně proto, jak píše diablo, že se zatuhlých vodicích čepech ohýbá kotouč. Troufám si tvrdit, že se ohýbá zejména třmen, ale na každý pád se tím ničí jak třmen, tak kotouč, tak i desky (jsou sjeté křivě).
Je patrné, že do zatuhlého třmenu bude zvlněný kotouč kopat více.
Pokud jsou vodicí čepy zarostlé, tak se špatně vracejí a neustále přibržďují, čímž se brzdy přehřívají a vlní se kotouče.
Takže funkční čepy jsou základ, ale určitě ne vše. Tedy zkontrolovat i ostatní věci, co tu byly již popsány.
panove nestvete me, poradne se na to podivejte ))) www.alkohol-tester.cz/brzda.jpg je zrejme ze na vodici vlaceky pusobi vzdy pouze jedna sila a to ta z kotouce - a z kotouce pusobi ze dvou duvodu:
- kvuli tomu ze se trmen vymezuje nad stred kotouce a vyrovnava se tak rovnomerny tlak na kotouc z obou stran (jak pise diabolo)
- druha potom pokud vlni (ve skutecnosti je to jedna a ta sama sila jenom vysledna)- mrknete se poradne na tu fotku a sami si zodpovezte - jaka sila brani tomu aby po serveni celisti - trmen neputoval ve valceccich zleva doprava - dle toho jak vlni kotouc? dle me tomu nic nebrani ))
Jenom doplnim ze hlavni brzdna sila je rozlozena mezi brzdnym valcem a jeho telem (trmenem) - ta vymezovaci a vlnici z kotouce - je pouze zbytkova ...jako byste chytli desky do ruky a snazili se bzrdit rukama - tak vase predlokti by v ten moment byly valecky
podle toho co mi tu piste by pak vzdycky zvleneny kotouc musel kopat do pedalu a to je prakticky overeno - nekope a proc? protoze brzda plave na jeho vlnach...a presto brzdi. takze kdo to jeste popira at si polozi otazku proc kdyz brzda funguje jak ma tak zvleneny kotouc nekope? protoze brzda to musi nejak eliminovat..jak? pomoci valecku na tele trmenu...
cus - okem a odhadem tak cca do 1mm - jak ale rikas je to hazivost na kotouci zdali je to kotoucem se teprve uvidi - nicmene na to co jsem psal vyse se to nevztahuje. ale co je dulezite auto jezdi v klidu - kvuli cemu jsem to cele delal. druha strana je ok..
Ditri, neber to zle, ale trochu mícháš hrušky s jabkama. Částečně máš pravdu. Vodicí válečky umožňují třmenu, aby se volně pohyboval, ale také nic nebrání tomu, aby rozkmitaný kotouč, který je vždy, když zavadí o desku bržděn, spolu s třmenem nepřenášel kmity do poloosy a zavěšeni kola.
Takže na první pohled tomu nebrání, ale odpor který kladou desky a hybnost třmenu, se kterým se kotouč "přetahuje" jistou část síly přenáší do poloosy a zavěšení kola.
To je jako bys tvrdil, že kolo není potřeba vyvažovat, protože případné vibrace vychytá bezvadný tlumič, což do je do určité meze pravda, byť to není řešení.
S čím ale souhlasit nemůžu ani trochu, je tvá následující teorie, že na válečky působí jen a pouze síla z kotouče. Pokud kotouč nehází, tak právě kotouč na válečky a plovoucí část nepůsobí skoro vůbec. Pokud jde o brzdový "válec," tak válec je vlastně tělem třmenu, na desky tlačí pístek a protější část třmenu, ALE! třmen, pístek a vodicí čepy, tedy celá ploucí část NENESE brzdnou sílu. Toto má na starosti držák kotoučové brzdy na těhlici, ve kterém jsou zasazeny brzdové desky, a o nějž se také při brždění opírají (a který neplave fakt ani trošku). A to je druhá věc, která přenáší vibrace z kmitajícího kotouče a to vcelku tvrdě.
Pokud chceš vědět, jak sjou na tom tvé brzdy, tak je pořádně zahřej, třeba opakovaným prudkým bržděním z nějakého krpálu. Po zahřátí se zvlnění zvětší a brzdy začnou tlouct. Pokud ne, tak je nemusíš řešit.
podle toho co mi tu piste by pak vzdycky zvleneny kotouc musel kopat do pedalu a to je prakticky overeno - nekope a proc? protoze brzda plave na jeho vlnach...a presto brzdi. takze kdo to jeste popira at si polozi otazku proc kdyz brzda funguje jak ma tak zvleneny kotouc nekope? protoze brzda to musi nejak eliminovat..jak? pomoci valecku na tele trmenu...[/quote]
to dirti....
tak tímhle testovánímn už jsem prošel a mám vlastní zkušenost pokud je kotouč zvlněnej tak po pár zabrzdění vždy!!!! kope
kolikkrát jsem to měřil strojníma hodinkama i na soustruhu stáčel to a vše na prd jak to začne kopat vždy nové.....
a diablo má pravdu jak ti zatuhnou ty pístky tak brzdí deska od válečku větší silou a ohýbá to kotouče na to dám krk
už mám celicu nějaký pátek a věř mi už jsem strávil hodně hodin prolézáním a opravou.... no a vím o tom svoje