Teplota motoru 4A-FE, topení ??

vše ohledně modelové řady Avensis
imperator
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imperator »

Takže abysme to nějak uzavřeli :shock:

Po výměně termostatu (orig. NIPPARTS 400,- kč) už se to chová uspokojivě.
Ručička budíku se pořád drží v polovině stupnice, topí to jak drak a po dlouhém klesání si nezvedá sytičem otáčky.

:idea: :idea: :idea:
Avensis Combi 1.6 81kW r.v. 98, zelená barva zvenku i zevnitř :-)
Obrázek
Matik
Navigátor

Příspěvek od Matik »

Zdravím vespolek,
mám problém s topením a ukazatelem teploty. Během roku ukazuje i topí normálně, ale jak uhodí větší mrazy, tak se ručička drží dole a auto dost málo topí. Kapalina je měněná a na horní rysce, zkoušel jsem i odvzdušnit, podotýkám, že pokud nemrzne, ručička ukazatele teploty se drží přesně v půlce.
Je to problém TERMOSTATU?

Díky za případnou radu.
Toyota Avensis 1,6 T22 (2000)
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

Muzes mit problem ze ti termostat uz nedosedne aby dobre tesnil a castecne propousti v zime se voda v chladici rychleji ochladi az prechladi, pak ti proudi do motoru a privod studeny vody je veci nez motor z kopce staci ohrat. Ja mam treba problem ze kdyz jedu z kopce tak studenej vzduch co proudi pres chladic tak mi ochlazuje blok motoru a pri jizde z kopce to taky pada, jeli jsme v Italii z Dolomit 50km z kopce a neohral jsem to. To je na prt, mam vsechno v poradku, vsechno maka jak ma, tet jsem zadekloval 2 tretiny chladice a uz je to v pohode z kopce se mi to uz neochlazuje a ohriva se mi to skoro jako benzinak, jen na to clovek musi myslet az se otepli aby to sundal, vrele doporucuji.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
Matik
Navigátor

Příspěvek od Matik »

Plextor píše:Muzes mit problem ze ti termostat uz nedosedne aby dobre tesnil a castecne propousti v zime se voda v chladici rychleji ochladi az prechladi, pak ti proudi do motoru a privod studeny vody je veci nez motor z kopce staci ohrat. Ja mam treba problem ze kdyz jedu z kopce tak studenej vzduch co proudi pres chladic tak mi ochlazuje blok motoru a pri jizde z kopce to taky pada, jeli jsme v Italii z Dolomit 50km z kopce a neohral jsem to. To je na prt, mam vsechno v poradku, vsechno maka jak ma, tet jsem zadekloval 2 tretiny chladice a uz je to v pohode z kopce se mi to uz neochlazuje a ohriva se mi to skoro jako benzinak, jen na to clovek musi myslet az se otepli aby to sundal, vrele doporucuji.
No jo, ale mně se to neohřeje kopec nekopec, auto mám čtvrtý rok a každou zimu je to horší a horší. Zkusím ten termostat....
Matik
Navigátor

Příspěvek od Matik »

Tak jsem vyměnil termostat a vypadá to, že to pomohlo. Bohužel nemrzne, takže to nemůžu říct určitě, ale auto se zahřálo daleko rychleji a víc topí. Ten původní termostat, co jsem vyndal, nebyl vyloženě pootevřený, ale asi už nepracoval správně. Tak uvidím. Každopádně díky za tip.
Matik
Navigátor

Příspěvek od Matik »

Vypadá to, že můj problém s topením skutečně vyřešil termostat. Jen jsem až teď zpozoroval, že mi kape chladící kapalina z místa, kde je vypouštěcí šroub na chladiči. Tipuju to na těsnící kroužek. Objedal jsem ho a bude ve čtvrtek. Říkám si, jestli třeba jen trochu při vypouštění kapaliny nesklouzl ze šroubu, předpokládám, že je nasazený v nějakém žlábku na jeho konci, nepamatuju si to, protože při vypouštění kapaliny jsem to neřešil a po dolití nové, se zdálo, že nic neteče. Každopádně tam dám nový, jen si říkám, že kdybych věděl jistě, že je tam kde myslím, zkusil bych jeho polohu rychle zkontrolovat a pak dolít ten únik, aby mi to do toho čtvrtka nekapalo. Pamatuje si někdo, jestli ten kroužek je skutečně v tom žlábku na konci šroubu?
Díky za případnou odpověď.
Matik
Navigátor

Příspěvek od Matik »

Tak skutečně kapání z chladiče způsoboval ten malej gumovej těsnící kroužek na plastovém výpustném šroubu. Koupil jsem v Toyotě za 80 kč!, vyměnil a je sucho...
Shocker
Člen Týmu

Termostat

Příspěvek od Shocker »

Presne to se mi deje, mam teplotu maximalne ve tretine ukazatele a kdyz to nezenu tak i klesne. uz mam objednanej termostat, tak verim ze se to spravi. jen ted nejak dohledavam kde je ten termostat umistenej, mam auti teprve tri dny a tak doladuju mouchy. Mam ale myslim takovou zajimavost. Volnobeh a vypnuty vetrak topeni = 900 ot/min
Volnobeh a zapnuty vetrak topeni = 1100ot/min

Uprimne to moc nechapu jak se to deje ale deje, funguje to na povel:)
moula
Člen Týmu

Re: Teplota motoru 4A-FE, topení ??

Příspěvek od moula »

taky jsem na motoru 4A-FE měnil termostat a vypouštěl komplet chladící kapalinu i z bloku motoru. trochu mě zarazilo že jsem dolil jen cca 5L. podle manuálu má být asi 6.1L. najeto už asi 80km a postupně jak se to odvzdusnilo jsem tam ze začátku trochu doleval jak v expanzce klesalo. stejně ale tak litr kapaliny mi zbyl. nevíte čím to?
moula
Člen Týmu

Příspěvek od moula »

auto mám krátce, tak moc zkušeností nemám. chladič originál neni. nedávno byl měněný. vypadá to že to funguje. auto se ohřeje pěkně rychle. pak je raficka teploty na středu a ani se nehne.
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

...no, ja neviem, ale podla mojej priručky je to 5,4l komplet chladiaci systém a 4,4 bez radiatora kurenia.
To su data pre 4AFE v Carine ovšem - 6,6 mali dvojlitre benzinove a dokonca 7,4 mal naftak. Pripuštam, že pre Ave to môže byt viac, ale nemyslím si to. Rozdiel celeho litra je vela vzhladom k celkovemu objemu. Ide o ten istý motor a management chladenia bude +/- rovnaký.
Všimnime si ale , že kurenie ma presne ten jeden liter co ti nesedí. Ale počítam, že tolko rozumu ma každý a kurenie ma jak pri vypustaní tak pri naslednom odvzdusnení prevádzkou otvorene naplno.
Inak započítana do objemu je aj ta vyrovnávačka po hornu rysku.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
moula
Člen Týmu

Příspěvek od moula »

když jsem vypouštěl měl jsem topení otočené na max teplotu, ale nebylo nastartováno. po výměně kapaliny a nastartovani jsem ho pro odvzdusneni po chvíli zahrivani tak na minutu pustil na maximum foukani i na maximální teplotu. jinak jsem odvzdusnoval až se spustili ventilatory. to se stalo. teploměr v autě pořád ukazoval kolem půlky rozsahu. bublinky z expanzky šly, takže se to odvzdusnovalo.
jarson
Věčnej rejpal

Příspěvek od jarson »

vsak v poriadku, tiež si myslím, že na toto sa istotne nezabudlo. Ja len , že tiež som takto menil a nie raz a už zhruba viem kde su chytáky :) .
napriklad odvzdušnenie sa urobí najlepšie a skutočne 100%-ne len jazdou. A mne sa raz stalo, že som to mal akože OK, a potom raz- po pár týždnoch!! po nočnej jazde som zistil, že vyrovnavacka nahle prazdna :roll: no, a už so rozmýšlal a riešil až... no skratim to - ja blbec, no, nenapadlo ma v letnej horucave pocas jazdy otvorit kurenie , vždy bolo na cool a tak som ho mal vlastne zavzdusnené pekne dlho - no nepotreboval som ho a tak ma to netrklo. Až kým mi raz v noci nebolo trošku zima... :)
Inak všetko som vtedy urobil cca ako ty teraz. To bola moja prvá celková výmena s preplachom. Inak preplachujem cistou vodou aspon 3x.
Inak nedavno som menil na Honde motor R18A2 a tam , žial , z bloku nevypustis nic - proste to tam žiadny šrob nemá. Hotovo. Takže tu mi oproti predpisovemu objemu naozaj niečo zvýšilo.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Odpovědět

Zpět na „Avensis“