Neautorizovaný servis

nová modelová řada - nástupce Corolly
vaseks
Člen Týmu

Neautorizovaný servis

Příspěvek od vaseks »

Zdravím, chtěl jsem se zeptat, zda s novým autem jezdíte do neautorizovaného servisu? Což podle EU jde od roku 2010. A zda pokud budu jezdit do neuatorizovaného servisu, tak zda bude platit záruka 3 roky nebo pouze 2 roky? Mně vychází návštěva servisu 2x ročně, takže platit ty jejich částky za olej a za práci, jejichž kvalita je dost pochybná, mně přijde jako vyhazování peněz, obzvlášť když znám dobrého autoservisáka...
Toyota Auris 1.6 LPG TS Executive 2018 - minulost
Toyota Corolla 1.8 hybrid GR 2022
slabostka
Věčnej rejpal

Re: Neautorizovaný servis

Příspěvek od slabostka »

chce si to prečítať podmienky blokovej výnimky - teda že neautorizovaný servis musí použiť postupy a náradie a diely v súlade so servisným plánom výrobcu. Čo je na môj vkus trošku šalamúnske. Tak si vyber nejaký lepší servis ktorý to robí tak povediac bežne. Otázka je koľko ušetríš a či nie je lepšie nájsť autorizák kde dovolia doniesť vlastný materiál - oleje, filtre.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Mám kamaráta, ktorý prevádzkuje autorizák na Seat. Robil si len pre zaujímavosť prieskum konkurencie v zmysle neautorizákov a vyjadril sa v tom zmysle, že neautorizáky majú síce nižšie ceny za úkony a a hodinovú sadzbu ale tie úkony majú časovo dlhšie. Vo výsledku sú ceny v podstate na rovnakej úrovni, v určitých prípadoch (hlavne drobnosti typu výmena oleja, filtrov, prezutie a naskladnenie pneu) dokonca ceny mierne vyššie.
Každopádne obvykle sa dá priniesť si vlastný olej aj do autorizáku ale pokiaľ ja viem negatívne to ovplyvňuje záruku, respektíve servis sa na to v prípade poruchy vozidla môže vyhovárať - že je pravdepodobné, že si si doniesol nekvalitný olej.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
Corolla2014
Věčnej rejpal

Příspěvek od Corolla2014 »

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne čtv 07.09.2023, 22:41, celkem upraveno 1 x.
vaseks
Člen Týmu

Příspěvek od vaseks »

Jsem si to přibližně spočítal a za 3 roky mi vychází rozdíl minimálně 10 tKč, hned při první prohlídce mi navíc měnili pylový filtr a to jsem jezdil jen podzim a zima, takže mám jisté pochyby o jeho znečištění. Při placení trochu koukali zklamaně, když jsem vytáhnul poukaz na první prohlídku zdarma :-)
farnell
Věčnej rejpal

Příspěvek od farnell »

Autorizak geometria 60€ neautorizak okolo 30€ a to kontrola bŕzd, geometria, kontrola tlmičov a nastavenie svetiel.
A ono to až tak neautorizovany servis nebol, bezne tento servis robí pre Suzuki.
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Ako vravím, bolo to vyjadrenie kamaráta čo prevádzkuje autorizák na Seat. Samozrejme môže zavádzať, ja som jeho ceny neštudoval.
Ale pneu mi prezul a naskladnil za 45eur aj s vyvážením a bločkom. Doteraz som mal pneu v inom garážovom pneuservise, v ktorom pracuje zhodou okolností iný kamarát a bez bločku som to mal vždy za 50eur.
Predtým som mal citron, trebalo mi meniť nápravnicu či čo to bolo. Garážový majster pýtal za to bez bločku 400eur, autorizák rovných 300 aj s bločkom, neautorizovaný pomerne veľký košický servis mi to urobil za 270eur.
Corolla2014
Věčnej rejpal

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne čtv 07.09.2023, 22:41, celkem upraveno 1 x.
farnell
Věčnej rejpal

Příspěvek od farnell »

@Kocúr
Trhová ekonomika....
Logické je teda nesiahnut hneď po prvej ponuke... Na to mám telefón a ak nie tak osobný kontakt.

Prečo som písal o Suzuki servise?
Padla tu zmienka o naradi a "certifikovanom" vybavení ktoré servisy používajú na to aby mohli byť "certifikované".
A z toho som aj vychádzal.
Otázne je na koľko u nich vyde garancka na Suzuki.
Ale moja cena hovorila jasne v prospech servisu Suzuki.
A dokonca mám z toho aj výstup s hodnotami na papieri.
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
bobanakis
Řidič

Příspěvek od bobanakis »

Olej vlastni - ale koupeny na netu za polovic - samozrejme original Toyota, kecy o ztrate zaruky neprojdou... Filtry nemenit - prosim, a to z duvodu,ze jsou nove - ja teda osobne menim olej ,vzduch a kabinovy filtr casteji nez je predepsano... Mam diesla, nebu menit olej co 20tkm.... to je uz pres caru. Nechci usetrit ted abych pak platil vice za jine opravy......
toyota avensis wgn 2,0 d4d ,2017
vaseks
Člen Týmu

Příspěvek od vaseks »

Nejde o to šetřit na autě, ale ušetřit na servisu. Můj servisák tomu dá víc péče než v autorizáku, takže proč platit víc za horší služby? Mně za 3 roky čeká 7 prohlídek, takže to už stojí za zvážení...
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

bobanakis píše:Olej vlastni - ale koupeny na netu za polovic - samozrejme original Toyota, kecy o ztrate zaruky neprojdou... Filtry nemenit - prosim, a to z duvodu,ze jsou nove - ja teda osobne menim olej ,vzduch a kabinovy filtr casteji nez je predepsano... Mam diesla, nebu menit olej co 20tkm.... to je uz pres caru. Nechci usetrit ted abych pak platil vice za jine opravy......
No keď myslíš... Ja Ti Tvoj názor neberiem. Každopádne to ohľadom záruky nieje z mojej hlavy, to je vyjadrenie prijímacieho technika v autorizovanom servise. "Áno, kľudne Vám nalejeme Vami donesený olej do auta - ak bude spĺňať požadované špecifikácie. Do servisného záznamu uvedieme, že ste si doniesli vlastný olej. Ak sa ale stane niečo s motorom a bude podozrenie na možnú závadu z dôvodu použitia nesprávneho oleja tak oprava nebude riešená vrámci záruky. Pôjde komplet na Vaše triko. Ak donesiete olej na výmenu, ktorý požadované špecifikácie nespĺňa, tak Vám ho ani len nenalejeme."
Písal som toto presne na centrálu Toyota a ich vyjadrenie k veci bolo, citujem:

"děkujeme, že jste kontaktoval Toyotu Central Europe – Czech/Slovakia.

Z naší pozice zástupce výrobce vozidel Toyota doporučujeme používání originálních motorových olejů Toyota, u kterých můžeme garantovat plnění všech požadovaných vlastností, jež jsou důležité pro správnou činnost, dlouhou životnost a spolehlivý provoz, a které musí splňovat výrobcem vozidel předepsané specifikace.
Musíme také konstatovat, že každý z autorizovaných partnerů Toyota má vlastní právní subjektivitu a ručí za své skutky na základě platné legislativy.
Je v kompetenci zástupců autorizovaného servisu Toyota odmítnout poskytnutí služby, jejímž provedením by přenesli na sebe zodpovědnost za případnou vzniklou škodu, která by Vám použitím Vámi doneseného oleje či například jakéhokoli náhradního dílu bez jistoty potřebné kvality a vlastností daného produktu mohla vzniknout."

Potom to už je len o tom, kto má lepšieho právnika. Ty či autorizák.
Toľko ku "kecom" o strate záruky.

Nikto ale nevraví, že takýto prístup majú vo všetkých autorizákoch v Čechách a na Slovensku. Takto to je v košickom.
buckyskentucky
Řidič

Příspěvek od buckyskentucky »

Pokud autu nic není,tak je zbytečné jezdit do servisu.Je jedno zda do autorizovaného nebo né.Jednou ročně vyměním olej a filtr a tečka dvacet!Moje Toyota viděla servis pouze u první garančky.Když jsem viděl,že auto bylo déle na myčce než v dílně tak jsem si dokonce myslel,že vůbec neměnili olej.Od té doby Corolla jezdí bez problému.Až bude potřebovat servis,tak si sama řekne .Po 4 létech jsem přidal ještě filtr vzduchový a klimy.Po5létech vyměním chl.kapalinu a s destičkama i brzdovou.Je to zatím spolehlivé auto a musí jezdit.Nemíním krmit servis.Prachy si dokážu užít jináč. :oha: :oha: :oha:
Corolla 2014 1.6 Valvematic 97 kw 6M/T + paket exclusive - Bílá bez doplatku
Corolla2014
Věčnej rejpal

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne čtv 07.09.2023, 22:42, celkem upraveno 1 x.
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

ja si myslím že servisky majú nejaký zmysel pretože auto je dosť zložitá vec a nejaká chyba sa na začiatku prevádzky môže ukázať. Že sa na servisky nejazdí s 5-6 ročným autom je pochopiteľné.
Pointa nie je v cenách ako tu hádžete čísla - to je hlúposť lebo hen za dedinou môžu byť sumy úplne iné. Písať že v HornejDolnej to bolo za 500 a v autorizáku za 1000 je od veci. Lebo podobne v jednom obchode je liter oleja za 200 a v inom za 500.
Pointa je v tom ako funguje reálne tá bloková výnimka a či je uznávaná reklamácia aj na autá takto servisované.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
Odpovědět

Zpět na „Auris“