rogerer píše:nikdy jsem LPG neměl, ale mám na to vlastní názor, vubec nemám důvěru k nádrži, která je pod tlakem, plnit to apod. Dodělání do moderního auta plného elektroniky...prostě tomu nevěřím a shodou okolností mi to nedávno potvrdil další z mnoha článků
http://dfens-cz.com/proc-uz-nikdy-nechci-lpg/
článek je dost zavádějící, pokud to teda dotyčný člověk nenapsal účelově. Tady jsou stručné zásady nutné ke kvalitní a bezpečné přestavbě:
1) výběr správného motoru - nejideálnější motor je bez turba, s nepřímým vstřikem a s hydroštely - to vše valvematic
splňuje
2) výběr správné dílny k předělání na LPG, taková se nachází např. ve Strakonicích, poprvé jsem taky naletěl jedné v místě
mého bydliště

3) pravidelný servis v kvalitní dílně nejen o lpg, ale i o benzínovou část motoru
Pokud se splní tyto tři pravidla a motor je po benzínové stránce v pořádku, tak pak lze jezdit s lpg bezproblémově. Co jsem tu četl obavy s natlakované nádrže, tak bych měl mnohem větší obavy z kompozitových nádrží na CNG, kde je tlak až 20x vyšší než u lpg.
Navíc tovární zástavby se nedělají přímo v továrnách, ale v nasmlouvaných dílnách, např. ve Strakonicích dělají pro Hyundai.
Upřímně jsem rád, že panuje obava mezi lidmi ohledně lpg, protože kdyby se lpg rozšířilo víc, pak by určitě naši páni politici zvedli daně na lpg a provoz by se tak už nevyplácel