Vymena / oprava hybridni baterie
Re: Vymena / oprava hybridni baterie
Dík. Je to čisté. Měděnku jsem našel jen v okolí matiček.( Baterku jsem nevyndával z auta, všech 28 čláků nechal sešroubovaných. Zatim nebyl důvod auto je pojízdné.) Vše vypadá po 13 letech jak nové.
Dělám to na dílně kde je 13C.
Při jízdim testu z měřením, kdy měla aku 30C není při měření voltů žádní velký rozdíl, jako když měla 10C.
Po 1 hodině zatížení 100w žárovkou jsem z 218V na 203V.
Po 2 hodině zatížění 100w žárovkou jsem z 203V na 198V.
To je teda fofr. Celý blok by se to nedal použít (na světený proud) jako záloha k domácí FVE ani kdyby by celý dům byl osazen led diodami.
Až budu ty články nabíjet můžu použít dobití motorem a jen na konec nabít a dorovnat ty volty nastejno nabíječkou ať to trochu odsejpá?
(Jinak to budu nabíjet do konce týdne).
Dělám to na dílně kde je 13C.
Při jízdim testu z měřením, kdy měla aku 30C není při měření voltů žádní velký rozdíl, jako když měla 10C.
Po 1 hodině zatížení 100w žárovkou jsem z 218V na 203V.
Po 2 hodině zatížění 100w žárovkou jsem z 203V na 198V.
To je teda fofr. Celý blok by se to nedal použít (na světený proud) jako záloha k domácí FVE ani kdyby by celý dům byl osazen led diodami.
Až budu ty články nabíjet můžu použít dobití motorem a jen na konec nabít a dorovnat ty volty nastejno nabíječkou ať to trochu odsejpá?
(Jinak to budu nabíjet do konce týdne).
- priusek plusek
- Navigátor
To baterka má jenom pár kWh(1.310) a proto se rychle vybije
Jeden článek má 6.5 Ah a 7.2V (je jich spojené 6 á 1.2V)
U Tebe to vypadá že už je pěkně jetá.
Víš že nabíjí od 38 do 82 procent? Snaží se držet na 60 procentech.
Pak dlouho vydrží.
Měl jsem chvilku čas, tak jsem se kouknul do servisního manuálu.
Prokousat se tím to chce čas
Maximální napětí baterie je dle Toyoty 327.68V. Tam je hranice a podle toho by jsi se měl zařídit.
Nominální napětí baterie je 201.6V.
Pak je tam celá kontrola hybridního systému, ale to předpokládám že máš v pořádku.
Aby jsme se pohnuly dále, potřeboval bych od tebe chybový kód z diagnostiky.
Jeden článek má 6.5 Ah a 7.2V (je jich spojené 6 á 1.2V)
U Tebe to vypadá že už je pěkně jetá.
Víš že nabíjí od 38 do 82 procent? Snaží se držet na 60 procentech.
Pak dlouho vydrží.
Měl jsem chvilku čas, tak jsem se kouknul do servisního manuálu.
Prokousat se tím to chce čas
Maximální napětí baterie je dle Toyoty 327.68V. Tam je hranice a podle toho by jsi se měl zařídit.
Nominální napětí baterie je 201.6V.
Pak je tam celá kontrola hybridního systému, ale to předpokládám že máš v pořádku.
Aby jsme se pohnuly dále, potřeboval bych od tebe chybový kód z diagnostiky.
Díky za info.
Manuál mám v PDF v angl. kterou moc neválím.
Za jízdy při nabíjení to ukazuje max kolem 240V alternátor tam cpe cca 6 000W.
Moje hy. baterie jak jsem psal se rychle vybíjí měřil jsem to celý den. V pásmu 201V (celá hy. :28 ks =) 7,2V na jednotlivou baterku tedy 6 článků se vybíjí velmi rychle. V pásmu pod 7V už velmi přijatelně , tedy pomalu. Což je dle Wikipedie divné.
Baterie v 196V spadla na 1 červený dílek na displeji a vybíjel jsem jí na 190V.
Konečně se ukázali pořádné rozdíly v napětí. Začnu od nejhorších po nejlepší, nebudu to psát všěchno.
5.08,6.28,6.65,6.80,6.97,7.01,7.06,7.07,7,08............................................7.17,7.18,7.20 vítězí članek, co tam byl v repasi loni namontován jako dobrý, použitý, vyskoušený. V hybrid servisu Praha 5.
Který všechny mám vyhodit?
Manuál mám v PDF v angl. kterou moc neválím.
Za jízdy při nabíjení to ukazuje max kolem 240V alternátor tam cpe cca 6 000W.
Moje hy. baterie jak jsem psal se rychle vybíjí měřil jsem to celý den. V pásmu 201V (celá hy. :28 ks =) 7,2V na jednotlivou baterku tedy 6 článků se vybíjí velmi rychle. V pásmu pod 7V už velmi přijatelně , tedy pomalu. Což je dle Wikipedie divné.
Baterie v 196V spadla na 1 červený dílek na displeji a vybíjel jsem jí na 190V.
Konečně se ukázali pořádné rozdíly v napětí. Začnu od nejhorších po nejlepší, nebudu to psát všěchno.
5.08,6.28,6.65,6.80,6.97,7.01,7.06,7.07,7,08............................................7.17,7.18,7.20 vítězí članek, co tam byl v repasi loni namontován jako dobrý, použitý, vyskoušený. V hybrid servisu Praha 5.
- priusek plusek
- Navigátor
Jasně vyhoď to úplně všechno
Sám vidíš že tam máš rozdíl 1.2V a více na nejslabším kusu.
Jsou tam docela velké rozdíly, já bych vyřadil nejslabší články.
Aby jsi dosáhnul aspoň 6.5V.
Je to o penězích, záleží na Tobě.
Ta baterka je schopna fungovat i s velkým rozdílem napětí, spíše jde o to aby při nabíjeni to "nevařilo"
Vsadil bych se že některé články jsou už suché.
Je super že máš servisní manuál.
Sám vidíš že tam máš rozdíl 1.2V a více na nejslabším kusu.
Jsou tam docela velké rozdíly, já bych vyřadil nejslabší články.
Aby jsi dosáhnul aspoň 6.5V.
Je to o penězích, záleží na Tobě.
Ta baterka je schopna fungovat i s velkým rozdílem napětí, spíše jde o to aby při nabíjeni to "nevařilo"
Vsadil bych se že některé články jsou už suché.
Je super že máš servisní manuál.
- ondrik
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
vitezi akoze je to ten najsilnejsi alebo najslabsi clanok???Leo65 píše: 5.08,6.28,6.65,6.80,6.97,7.01,7.06,7.07,7,08............................................7.17,7.18,7.20 vítězí članek, co tam byl v repasi loni namontován jako dobrý, použitý, vyskoušený. V hybrid servisu Praha 5.
Ja by som vymenil tolko kolko zozenies z dobreho zdroja. Ked zozenies 15 naozaj dobrych clankov, vymen 15 najhorsich z tvojej. Ked zozenies vsetky a si ochotny priplatit, vymen vsetky. Ale podla mna ti tu chybu vyhadzuje len ten jeden najhorsi, lebo medzi nim a dalsim v poradi je najvacsi skok. Hentie ostatne ti pri rozumnom pouzivani vydrzia dalsich par rokov.
Prius 2012 hybrid + LPG... lacnejsie to uz nejde
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
Ex-Celica 92 1,6 STi 4A-FE
Ex-Corolla 89 5dHB 1,6 GL 4A-F
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
Jo 6,5V to znělo jasně na poprvé mi to nedošlo až teť. (Chybový kod dávno smazán, ale psalo to slabá aku nebotak něco.)
Na foru si nikdy srandu nedělám.
Nejslabší je nejhorší a vítězí ten nejlepší.
Celá dobrá sada z PIII r.v. 2013, 28t. i s přehozenim.
Nebo jestli tam nešoupnout LiFe4Po nebo Lipol ale s tim tu asi zatím nikdo nemá nikdo zkušenosti.
Na foru si nikdy srandu nedělám.
Nejslabší je nejhorší a vítězí ten nejlepší.
Celá dobrá sada z PIII r.v. 2013, 28t. i s přehozenim.
Nebo jestli tam nešoupnout LiFe4Po nebo Lipol ale s tim tu asi zatím nikdo nemá nikdo zkušenosti.
Lithium PII nepohlídá, takže by to mohlo shořet nebo rychle degradovat. To už je jednodušší a levnější si rovnou pořídit PIII plug-in. Ale jsou borci, co si dávají do PII lithiové baterky jako přídavné a pak to s pomalým nebo externím nabíjením funguje bez problému.
- priusek plusek
- Navigátor
Jestli máš možnost přehodit kompletní hybridní AKU - udělej to.
Akorát nevím jestli jsou kompatibilní řídící jednotky mezi PII a PIII aby jsi nenarazil.
S Lion baterkou do PII zkušenosti mám, ale na rovinu - nejsou žádná větší pozitiva.
Spotřeba ti klesne něco kolem 1 litru na 100 km, ale náklady jsou velké a podle mě to za to nestojí.
Musíš si poskládat Lion přibližně toho napětí co používá Prius a k tomu přikoupit nebo vyrobit balancéry.
Dále si koupit napěťově řízené relé aby v určitý moment připnulo napětí z Lion na NIMH a potom se zase odeplo.
Musíš vyřešit odpojení palivového čerpadla v nádrži aby trvale nejelo.
Tento cyklus se za jízdu hodně opakuje a dochází ke zbytečnému vytěžování NIMH a zkracování životnosti.
A na konec musíš vyřešit nabití LION externím zdrojem a máš kompletní PLUG IN HYBRID.
Jak jsem již zmínil, podle mě to nemá cenu ale někteří uživatelé tady to tak provozují.
V řídící jednotce Priusu jsou natvrdo určeny parametry baterie a nedá se to obejít.
Jedině tím způsobem co jsem napsal výše.
Kdyby jsi chtěl úplně nahradit baterku NIMH za LION, tak je to nesmysl z hlediska životnosti.
Navíc jsou to rozdílné elektrochemické typy z hlediska "tvrdosti" napětí a vnitřního odporu.
Stačí to tak?
Akorát nevím jestli jsou kompatibilní řídící jednotky mezi PII a PIII aby jsi nenarazil.
S Lion baterkou do PII zkušenosti mám, ale na rovinu - nejsou žádná větší pozitiva.
Spotřeba ti klesne něco kolem 1 litru na 100 km, ale náklady jsou velké a podle mě to za to nestojí.
Musíš si poskládat Lion přibližně toho napětí co používá Prius a k tomu přikoupit nebo vyrobit balancéry.
Dále si koupit napěťově řízené relé aby v určitý moment připnulo napětí z Lion na NIMH a potom se zase odeplo.
Musíš vyřešit odpojení palivového čerpadla v nádrži aby trvale nejelo.
Tento cyklus se za jízdu hodně opakuje a dochází ke zbytečnému vytěžování NIMH a zkracování životnosti.
A na konec musíš vyřešit nabití LION externím zdrojem a máš kompletní PLUG IN HYBRID.
Jak jsem již zmínil, podle mě to nemá cenu ale někteří uživatelé tady to tak provozují.
V řídící jednotce Priusu jsou natvrdo určeny parametry baterie a nedá se to obejít.
Jedině tím způsobem co jsem napsal výše.
Kdyby jsi chtěl úplně nahradit baterku NIMH za LION, tak je to nesmysl z hlediska životnosti.
Navíc jsou to rozdílné elektrochemické typy z hlediska "tvrdosti" napětí a vnitřního odporu.
Stačí to tak?
PP Sakra ty to máš ale zmáký. Dík.
Probral jsem toto tema se svým dvorním poradcem a v zásadě si myslí to samé co ty.
Mě stačí baterka na 2 x 500m zácpy, která trvá vždy patnáct 15min. Na co Plag in, když Fve dává ve dne a auto není doma.
Dotaz: V Toy. mi mechanik tvrdí, že články k P III jsou jiné než k PII. Když koukám na Usa kde je toho víc v nabídce
vidím firmy co to prodávávají, na I,II,III,IV vždy jen pro daný model. Pak takové co to prodávají na II a III společně
tedy 2003-2013.
Jaká je tedy pravda?
(Myslel jsem, že by se přehodily akorát články a řídící jednotka baterie by zustala původní z PII, jak to myslel odborník co mi to nabídl ještě nevim na to sem se ho nezeptal).
Probral jsem toto tema se svým dvorním poradcem a v zásadě si myslí to samé co ty.
Mě stačí baterka na 2 x 500m zácpy, která trvá vždy patnáct 15min. Na co Plag in, když Fve dává ve dne a auto není doma.
Dotaz: V Toy. mi mechanik tvrdí, že články k P III jsou jiné než k PII. Když koukám na Usa kde je toho víc v nabídce
vidím firmy co to prodávávají, na I,II,III,IV vždy jen pro daný model. Pak takové co to prodávají na II a III společně
tedy 2003-2013.
Jaká je tedy pravda?
(Myslel jsem, že by se přehodily akorát články a řídící jednotka baterie by zustala původní z PII, jak to myslel odborník co mi to nabídl ještě nevim na to sem se ho nezeptal).
- priusek plusek
- Navigátor
Elektrotechniku dělám celý život a tak mě jeden Prius nezlomíLeo65 píše:PP Sakra ty to máš ale zmáký. Dík.
tedy 2003-2013.
Jaká je tedy pravda?
U PIII jsem baterku ještě neměnil, to jsou moc mladá auta.
Články mezi PI a PII se liší i když na první pohled vypadají stejně a nemám důvod předpokládat že to není mezi PII a PIII.
Kup si články na PII, některým firmám je to celkem jedno co ti prodají.
Jde v podstatě o to aby ty články byly správně svázané, mají na to speciální body.
Když to nějak "ošulíš" tak se článek nafoukne a zničí a to by jsi určitě nechtěl.
Díky za předání zkušeností.
Hledal jsem na Google, porovnání baterií P2 a P3. To jsem sice nedokázal.
Ale chytrej Číňan s vyšším IQ než máme my se s tim nemaže.
http://cz.chinabatterysupplier.com/car- ... cells.html
Nechám si týden na rozmyšlenou.
- ondrik
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
PI a PII je viditelny rozdiel na clanku baterii.
PII a PIII takmer nerozoznatelne, az ked ich chytis do ruky a preskumas, tak najdes odlisnosti. Miniaturne, v rebrovaniach, vyliskoch a tak. Ale tie vybezky co do seba zapadaju, maju rovnake, takze mozes clanok z PII prilozit k clanku PIII a budu pekne pasovat. na zaciatku vlakna som pisal, ze som niekde na priuschate cital, ze baterky z PIII maju iny vnutorny odpor ako baterky PII, preto neodporucaju kombinovat. Kdezto vymenit v II vsetky clanky za III. je v pohode, a vela amikov to tak ma, dokonca firmicky v usa to ponukaju ako "upgrade". Ze repasuju aj funkcne baterky z II, pouzitim clankov z III. Osobne si myslim ze je to vzhladom na cenu co za to chcu, a pokial mas funkcnu II bateriu, nerentabilne
PI:
PII a III (naozaj velmi podobne)
PII a PIII takmer nerozoznatelne, az ked ich chytis do ruky a preskumas, tak najdes odlisnosti. Miniaturne, v rebrovaniach, vyliskoch a tak. Ale tie vybezky co do seba zapadaju, maju rovnake, takze mozes clanok z PII prilozit k clanku PIII a budu pekne pasovat. na zaciatku vlakna som pisal, ze som niekde na priuschate cital, ze baterky z PIII maju iny vnutorny odpor ako baterky PII, preto neodporucaju kombinovat. Kdezto vymenit v II vsetky clanky za III. je v pohode, a vela amikov to tak ma, dokonca firmicky v usa to ponukaju ako "upgrade". Ze repasuju aj funkcne baterky z II, pouzitim clankov z III. Osobne si myslim ze je to vzhladom na cenu co za to chcu, a pokial mas funkcnu II bateriu, nerentabilne
PI:
PII a III (naozaj velmi podobne)
Prius 2012 hybrid + LPG... lacnejsie to uz nejde
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
- priusek plusek
- Navigátor
Není začLeo65 píše:Díky za předání zkušeností.
To teda koukám, to by mě v životě nenapadlo
Ale nechci mít z auta pochodeň.
Ondrik: Skvěle jsi to názorně nafotil (teda spíš ukradl na Google a teť tě budou stíhat) a vysvětlil ! (Já si vždy myslel, že ten rozdíl v futrálu je jen jinou fotkou při jiném světle).
Je to přitom naprosto jednoduché je rozeznat.
Když Googl zjistil, že jsem se koukl na Číňana přeskládal obrázky a vyskočila na mě jejich další konkurece. viz odkaz:
http://cz.himaxelectronics.net/ni-mh-ba ... oyota.html
Priusek: Koupil jsem klukovi autíčko z Číny na baterky 2 roky mi s origo baterkami kvičelo po bytě. Schoval sem mu ho na balkon. Po dalším půl roce se v ůnoru v - 10C zbláznilo začlo kvičet samo od sebe asi mu už konečně ta baterka docházela.
To mi nevydržej baterky od Samsungu v noťasu, když je 2x v týdnu nabiju, těsne po záruce vždy jedna padne. Mám malou Čínskou golu sada 100kč 10let je skvělá. Česká Tona vyrobená v Číně mi vydrží jen 5let á 400,- kupuju rovnou vždy 2 ks.
Nepočítal jsem to ale odhadem v Pekingu jezdí víc el.skůtrů, el.aut a el.ostatního než v celé Evropě.
Panasonik taky vyrábí baterky do Priusů v Číně.
Neni ten Prius co mám taky celej Čínskej, musim se podivat ani nevim.
Když Googl zjistil, že jsem se koukl na Číňana přeskládal obrázky a vyskočila na mě jejich další konkurece. viz odkaz:
Priusek: Koupil jsem klukovi autíčko z Číny na baterky 2 roky mi s origo baterkami kvičelo po bytě. Schoval sem mu ho na balkon. Po dalším půl roce se v ůnoru v - 10C zbláznilo začlo kvičet samo od sebe asi mu už konečně ta baterka docházela.
To mi nevydržej baterky od Samsungu v noťasu, když je 2x v týdnu nabiju, těsne po záruce vždy jedna padne. Mám malou Čínskou golu sada 100kč 10let je skvělá. Česká Tona vyrobená v Číně mi vydrží jen 5let á 400,- kupuju rovnou vždy 2 ks.
Nepočítal jsem to ale odhadem v Pekingu jezdí víc el.skůtrů, el.aut a el.ostatního než v celé Evropě.
- priusek plusek
- Navigátor
Nebudu ti tvůj názor vyvracet a ani to nemám zapotřebí.Leo65 píše:Ondrik: Skvěle jsi to názorně nafotil (teda spíš ukradl na Google a teť tě budou stíhat) a vysvětlil ! (Já si vždy myslel, že ten rozdíl v futrálu je jen jinou fotkou při jiném světle).
Ano skútrů a elektromobilů tam jezdí hodně, ale cyklus obnovy baterií je rychlejší a to nikdo nevidí.
Mimochodem Panasonic používá koncern LG-CHEM na výrobu baterek, ale na druhou stranu to umějí hezky přebalit
V Číně jsem několikrát byl na obchodním jednání a mám tam odsud spoustu přátel.
Poznal jsem místní výrobu, navštívil jsem malé firmy a větší podniky.
Poznal jsem na vlastní oči, čeho jsou schopni a v jaké kvalitě to vyrábějí.
Vysypávání baterek pískem a falšování kapacity je jenom špička ledovce.
Ale zpět k tématu, podívej se jaký důraz na bezpečnost dává Toyota a jak vyrábí hybridní baterku.
Teď si představ že by jsi to nahradil něčím takovým co nesplňuje žádnou bezpečnostní normu a při zkratu je tě to schopné zabít.
Automobil je prostředí vzhledem k baterkám a jejich napětí zvlášť nebezpečné.
Viz předchozí odkaz co jsi mě poslal.
A na nakonec k baterkám. Nemůžeš srovnávat hrušky a jablka.
Pokud vím, tak v dětských autíčkách se používají gelovky a ty ti dva roky při malém vytížení v pohodě vydrží bez deformace elektrod.
V notebooku se používají LION, jsou zapojené sériově a paraelně a elektronika se k nim chová docela nešetrně a udržuje to kolem 3.9V - 4V. Tím pádem je to jasné.
To je tak vše a Tobě popřeji aby jsi se popasovat s hybridní baterkou a aby ti to pořádně jezdilo.