Divné zvuky Rav4 II D4D

vše ohledně modelové řady Rav 4
Odpovědět
AcemanLB
Člen Týmu

Divné zvuky Rav4 II D4D

Příspěvek od AcemanLB »

Ahoj lidi.
Mám takový problém s naší ravkou 85kw 2004. Před cca měsícem jsem zastavil na světlech, z motorového prostoru se ozvala kovová rána, vyvalil se oblak kouře se zápachem spaleneho elektomotoru. Hned jsem zajel na kraj otevřel kapotu a z místa kde je startér se uvolnil ještě obláček kouře. Po chvilce jsem normálně nastartoval a auto se chovalo normálně. Nikde nic neteklo, nebouchalo. Pořád mi to vrtalo hlavou ale na nic jsem nepřišel ani já ani servisaci.
Tak a teď se začal nějaký problém objevovat. Auto při spínání turba cca 1500 - 2000 otáček divně kovově drnčí a motor za studena tak divně klepe. Pokud motor podtočím tak jsou zvuky dost hlasité až to klepe s celým vozem. Na neutral se nic neprojevuje krom toho klapani. Další problém je že začal mizet olej, cca 1/2 litru za 14 dní.
Nějaké nápady co s tím?

Edit: ještě se mi ráno stalo při cestě do školky že v jednu chvíli neseplo turbo v normálních otáčkách, ale chytlo se až nad 2000 otáček.
vittorio
Člen Týmu

Re: Divné zvuky Rav4 II D4D

Příspěvek od vittorio »

Vyměnil bych turbo. Na bazaru na seznamu inzeruje pán repasované za slušnou cenu.
AcemanLB
Člen Týmu

Příspěvek od AcemanLB »

Ahoj, tak turbem to asi nebude. Zkoušel jsem auto projet na heveru a závada se projevuje jen když spina turbo a kola mají odpor vůči zemi. Podezření je na převodovku nebo rozvodovku.
Když jsem odpojil podtlak co ovládá turbo tak se závada neprojeví. Setkali jste se s tím někdo?
vittorio
Člen Týmu

Příspěvek od vittorio »

Když na volnoběh sešlápneš spojku tak je ticho? Jestli ano tak setrvačník. Potom tě čeká výměna spojky a setrvačníku. Ale je to divný popis závady. Ani z převodovky nebo spojky se na semaforu nemá z čeho kouřit.
AcemanLB
Člen Týmu

Příspěvek od AcemanLB »

Díky za reakci.
Obávám se, že spolu ty příhody asi nesouviseji.

Vyměnil jsem olej v převodovce a přední rozvodovce a problém s drnčením při spínání turba se zdá zmenšil. Dost to ztichlo. Nicméně jak se teď ochladilo tak turbo spíná dost pozdě, cca 2200 otáček. S postupným ohřevem motoru se situace lepší a turbo spíná čím dál dřív.
Zkusil jsem vyndat podtlakovou regulaci turba a promazat ji. Pak jsem zkusil o jednu podložku v podložit podtlakovy ventil turba (tu baňku co táhlem ovládá naklápění) a turbo spíná i při nízkých teplotách a jede hezky, ale zase se vrátilo to drnčení. Sice v menší intenzitě, ale vrátilo. Neznáte někoho na Liberecku kdo se v ravkach vyzná?
Když jsem si dneska hrál s tou regulací tak jsem našel na převodovce tohle těsnění. Vůbec netuším odkud může být.
Netušíte kam patří?
Přílohy
P81215-155837(1)(1)(1).jpg
(697.27 KiB) Staženo 1844 x
radovann
Člen Týmu

Příspěvek od radovann »

Kudy se leze k podtlakové regulaci turba ? Jak moc je složité ji vyndat ?
AcemanLB
Člen Týmu

Příspěvek od AcemanLB »

Regulace turba je krásně přístupná. Je přidělená na 2 nebo 3 šroubech a vede do ní podtlakova hadička od ovládacího ventilu co je na turbu.

Dnes se zvuk zase objevil na plno.
Zkusil jsem to nahrát mobilem při popojizdeni na jedničku a zpátečku bez přidání plynu. Je to celkem slyšet. Prosím zkuste si to poslechnout, budu vděčný za každou radu.

Soubor je mp3 jen přejmenován na rar.
Přílohy
zvuk motoru.rar
(422.07 KiB) Staženo 96 x
vittorio
Člen Týmu

Příspěvek od vittorio »

Tak co už víš co s ní je? Možná blbost ale nutrhl se ti uhnilý šroub výfuku? Na jednom to asi ještě drží. Možná plácnu blbost ale pokud je díra ve výfukovým potrubí před lambda sondou tak si možná motor dělá co chce podle toho jak se kroutí kastle.
AcemanLB
Člen Týmu

Příspěvek od AcemanLB »

Tak mrtvá dvouhmota. Řešili jste někdo přestavbu z dvouhmoty na jednohmotu?
kopir
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopir »

Ano, ja som dával jednohmotu, celú spojkovu sadu od fi.Ashika približne pred dvoma rokmi cca.30000km a som spokojný, žiadne problémy.
RAV 4, 2D4D, 1CDFTV, r.v. 2004
AcemanLB
Člen Týmu

Příspěvek od AcemanLB »

Tak vyměněněno. Sada Luk s dvouhmotou. Trochu jsem si pohrál i s regulačním ventilem podtlaku co ovládá turbo a konečně fajn svezení. Dneska mokro a zatáčka na 3 a všechny kola hrabačka. :D
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“