12V baterie Prius III
12V baterie Prius III
Ahoj všem.
Tak díky nezbednému dítku,které mi zapomělo rozsvícené světlo už mám také zkušenost s výměnou,respektive vyjmutím,nabitím a zpětnou montáží 12V baterie.Mohu tedy přihodit pár postřehů...Demontáž byla úplně v poho,určitě snadnější než v Prius II.Zajímavá věc se váže k multimediálnímu rádiu TNS 510.Už vím k čemu je dobrá originál pam.karta s navigací:-)Nejen,že je na nich mapový podklad,ale i nějaké konfigurační soubory pro spuštění rádia.Po vložení nabité baterie zpět do auta a puštění rádia neproběhla inicializace a rádio napsalo chybovou hlášku na displej o nenačtení dat a o nutnosti kontaktovat dealera.Po vložení pam.karty se načetly údaje z karty a rádio fungovalo tak jak má..Pokud tedy nemáte orig.pam.kartu a vyjmete 12V baterii,už rádio nenahodíte..
Chtěl jsem se zeptat,jestli máte někdo s výměnou 12V baterie zkušenosti?Nesehnal jsem nikde informace,jestli orig.použitá v autě je technologie AGM?A je nutné použít při výměně výhradně AGM a nebo i levnější gel a nebo klasiku?
Pokud někdo máte zkušenosti,díky za každé info.
Mějte se fajn...Michal
Tak díky nezbednému dítku,které mi zapomělo rozsvícené světlo už mám také zkušenost s výměnou,respektive vyjmutím,nabitím a zpětnou montáží 12V baterie.Mohu tedy přihodit pár postřehů...Demontáž byla úplně v poho,určitě snadnější než v Prius II.Zajímavá věc se váže k multimediálnímu rádiu TNS 510.Už vím k čemu je dobrá originál pam.karta s navigací:-)Nejen,že je na nich mapový podklad,ale i nějaké konfigurační soubory pro spuštění rádia.Po vložení nabité baterie zpět do auta a puštění rádia neproběhla inicializace a rádio napsalo chybovou hlášku na displej o nenačtení dat a o nutnosti kontaktovat dealera.Po vložení pam.karty se načetly údaje z karty a rádio fungovalo tak jak má..Pokud tedy nemáte orig.pam.kartu a vyjmete 12V baterii,už rádio nenahodíte..
Chtěl jsem se zeptat,jestli máte někdo s výměnou 12V baterie zkušenosti?Nesehnal jsem nikde informace,jestli orig.použitá v autě je technologie AGM?A je nutné použít při výměně výhradně AGM a nebo i levnější gel a nebo klasiku?
Pokud někdo máte zkušenosti,díky za každé info.
Mějte se fajn...Michal
Re: 12V baterie Prius III
A jak ses dostal do kufru? Reagovalo ještě otvírání kufru?
Do kufru to půjde vnitřkem, sklopit sedadla a trocha gymnastikyMickey007 píše:A jak ses dostal do kufru? Reagovalo ještě otvírání kufru?

Zeman není můj prezident
Majklef píše o demontáži baterie...při případném nabíjení - je potřeba ji odpojit z vozu,nebo stačí standart +/ + ,,-/- s nabíječkou v kufru ?
Staci pripojit v kufru. Jen pozor na to abys mel chytrejsi nabijecku. 

Back in Czech.
Předpokládám, že to s tou kartou pro rádio, to se týká jenom verze s velkým displayem ? Já mám normální rádio s úzkým zeleným displayem a žádnou kartu k tomu nemám (ani bych ji neměl kam vložit). 

Miluju to ticho na křižovatce.
No já mám sice rádio s velkým dotykáčem, ale je to bez navigace a nejsem si jistý, zda jsem nějakou paměťovou kartu s autem dostal.Caruso_P1 píše:Předpokládám, že to s tou kartou pro rádio, to se týká jenom verze s velkým displayem ? Já mám normální rádio s úzkým zeleným displayem a žádnou kartu k tomu nemám (ani bych ji neměl kam vložit).
Zeman není můj prezident
Mam velky display bez navigace,zadnou kartu jsem k autu nedostal a at koukam jak koukam,tak na radiu je dira pouze na cd a kartu neni kam zastrcit.Domnivam se,ze slot na kartu je primo na tele te navigace,ktera se do auta doinstaluje.Palubka zustane stejna i kdybych byval pri koupi doplatil ranec za tu navigaci.Tlacitka na navigaci i hlasove povely mam,ale jsou nefunkcni.
Prius III 2014,výbava Prius,černá hvězdná
Karta je třeba jen k navigaci. A opravdu je třeba alespoň jednu originální na ty případy totálního resetu.
Back in Czech.
Kolegové priusáci. Již v roce 2014 zde bylo "vlákno" na to jestli je nutné při kolapsu 12V baterie ji nahradit opětovně baterií na stejné technologické výrobě. Myslím si ,že o tom bylo ještě psáno na "vlákně" zkušenosti někdy možná kolem roku 2017.K tomuto Vám doporučuji si přečíst SM č.45 ve kterém je článek o tom jestli lze použít u auta se start-stop klasickou baterii jako náhradu za EFG nebo AGM.Zde popisují,že po nějakých 9 měsících používání a 40 tis.km byla k nepoužití, neboť zde díky vysokými nabíjecími i vybíjecími proudy došlo k degradaci vlastních desek v baterii a kapacita se snížila na 36 % původní hodnoty. U Priusu je systém ještě náročnější než u klasického auta se start-stop,neboť zde dochází k častějímu vypínání a zapínání benzinového motoru a tím, k daleko častejším vysokým nabíjejícím i vybíjejícím proudům .Současně tam uvádějí,že dnes lze tuto baterii o 60 Ah sehnat za nějakých 3 tis.Kč což z důvodu výdrže není téměř pro každého "zrujnovací" položka.
Motor Priusu je startovan pomoci 200 V vysokonapetove baterie...p1947 píše:... U Priusu je systém ještě náročnější než u klasického auta se start-stop,neboť zde dochází k častějímu vypínání a zapínání benzinového motoru a tím, k daleko častejším vysokým nabíjejícím i vybíjejícím proudům ....
Prius II jsem nahodil startovacími kabely. Dokud se ale nenabije trochu 12 V baterka, tak nepůjde odbrzdit. Je tedy potřeba s těmi kabely počkat. Pak jsem pro jistotu vyměnil baterku za běžnou Vartu a auto normálně jezdí. Místo pro baterku není úplně nejmenší, takže tam jdou dát 2 různé velikosti. Navigace tam není, takže rádio normálně fungovalo. U Prius III to podle mě bude obdobné.
Osobná skusenosť po odpojení baterie (výmena zadných kotúčov a platničiek) , mam veľkú navigáciu TouchPro , sama sa incializuje po pripojení baterie. Akurát sa zmažú predvolené nastavenia zvuku radia , pohľad mapy apod. Body v navigacii sa nevymažú a ani nastavenia auta a ani nastavené intervaly v menu údržby.
Petrs- nikdo nemluví o startování.Veškeré elektrické komponenty / světla.palubní deska,rádio,počítač atd/ jsou napájeny z 12V baterie a protože to auto nemá alternátor tak dochází při dobíjení i vybíjení k vysokým proudům a o tom to je. Proč PIII májí z fabriky osazeny tyto baterie na základě technologie AGM? To je proto aby vydržely dlouhou dobu. Já mám v autě původní ,která byla vyrobena v září roku 2009 a je stále ve velmi dobré kondici.Klasická dle zkušeností i jiných lidí za zahraničí je prý i za 4-5 let nepoužitelná.
- ondrik
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Ano, ale len do momentu zopnutia hybridneho systemu...p1947 píše:Veškeré elektrické komponenty / světla.palubní deska,rádio,počítač atd/ jsou napájeny z 12V baterie ...

Prius 2012 hybrid + LPG... lacnejsie to uz nejde
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
Ex-Celica 92 1,6 STi 4A-FE
Ex-Corolla 89 5dHB 1,6 GL 4A-F
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
Ex-Celica 92 1,6 STi 4A-FE
Ex-Corolla 89 5dHB 1,6 GL 4A-F