Klepání při sešláplém spojkovém pedálu

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
p.wojta
Člen Týmu
Příspěvky: 2
Registrován: ned 15.04.2012, 10:37

Klepání při sešláplém spojkovém pedálu

Příspěvek od p.wojta »

Zdravím. Nevím si rady, byl jsem i u jednoho známého automechanika a ten také neví, co to je - auto yaris, 1.0, 48kW, r.v. 2004, nejeto 53 tis. km:
Při zahřátém motoru, motor jede, auto stojí, zmáčknu spojkový pedál při neutrálu, a někde od převodovky pravidelné ryhlejší kovové klepání. Pokud na místě při neutrálu zmáčknu plynový pedál a zvýším otáčky, klepání zcela zmizí. Rozjedu se, vyřadím rychlost na neutrál, zmáčknu spojkový pedál, klepání zmizí. Klepe tedy jen při sešláplém spojkovém pedálu na neutrál, auto ale musí stát a musí být zahřátý motor. Při nastartování za studena a při jízdě, při zmáčknutém spojkovém pedálu na neutrál klepání (někde od převodovky) není. Stejně mám současně pocit, že při cca 1500otáček vibruje nadmíru jakoby celý motor, od začátku toto nebylo, až teď při objevení problému, co popisuji výše a níže. Jakoby, než se něco dostatečně neroztočí a nevyváží, tak buď v nízkých otáčkách klepe a v mírně vyšších vibruje. Při otáčkách nad 2000, bez problémů. Jako káča, která se uklidní, až se dostatečně roztočí.
Druhá záhada: Řazení....při běžných otáčkách řadí prakticky bez problémů. Vytočím li motor na cca 5 tis. otáček, a chci např. z dvojky přeřadit na trojku, nejde zařadit ani náhodou, i když budu tlačit. Po snížení otáček, tzn. řadím při klidnější jízdě, s řazením není problém. Jen při dravější jízdě, kdy auto vytáčím do vysokých otáček a chci rychle zařadit vyšší rychlost...nejde 2dvojka, trojka, čtverka, pětka. Když chi tedy i opustit rychle křižovatku a vytočím motor nad 5 tis. otáček, nezařadím vyšší rychlostní stupeň....celkem nebezpečný problém.
...tyto 2 zmíněné problémy se objevili současně, a pravděpodobně spolu souvisí, a jedná se pravděpodobně o jeden problém.
Dle mechnika, který to projížděl, včetně dravější jízdy, to na 99% udajně není spojka (resp. žádná její část,), tipuje to buď na setrvačník (asi) nebo na táhla. Ale není si vůbec jistý, toyoty nezná. Mohl by mi,, prosím, někdo poradít. Nechci jít do Toyouty, kde budou hledat problém a pak vypláznu přez 10 tisíc ani nemrknu. Moc díky. Petr Vojtíšek
Uživatelský avatar
ewzenQ
Navigátor
Příspěvky: 89
Registrován: čtv 15.02.2018, 08:28

Re: Klepání při sešláplém spojkovém pedálu

Příspěvek od ewzenQ »

sry za OT, tky mam 1.0 a neviem si zivo predstavit to na krizovatke narvat do 5tis otacok ... To mi pride dost crazy s takym malym motorom ...
Toyota Auris TS 2014 Trend+ 6M/T Blue
Toyota Yaris Gold 99 1.0, unstoppable
Obrázek
p.wojta
Člen Týmu
Příspěvky: 2
Registrován: ned 15.04.2012, 10:37

Re: Klepání při sešláplém spojkovém pedálu

Příspěvek od p.wojta »

Ja jsem psal, že se ten problém objevil, pred tim nebyl. Když chci rychle opustit křižovatku, vytocim bezne na jedničku na 5000, ale při přeřazení na dvojku samozřejmě jiz otacky nejsou na 5000, ale řadím do cca 3000. Ani bych nestihnul tak rychle přeřadit do 5000.
Odpovědět

Zpět na „Yaris“