Sezóna 2018

vše o dění ve Formuli 1
Odpovědět

Kdo bude šampionem v roce 2018?

Anketa končí za čtv 22.03.2018, 22:24

Lewis Hamilton
0
Žádná hlasování
Valtteri Bottas
0
Žádná hlasování
Sebastian Vettel
6
86%
Kimi Räikkönen
0
Žádná hlasování
Daniel Ricciardo
0
Žádná hlasování
Max Verstappen
1
14%
Sergio Pérez
0
Žádná hlasování
Esteban Ocon
0
Žádná hlasování
Nico Hülkenberg
0
Žádná hlasování
Carlos Sainz
0
Žádná hlasování
 
Celkem hlasů: 7

Jakub Krčma
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2070
Registrován: ned 24.09.2006, 15:49

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Jakub Krčma »

No, pokud pojede pomalu a na jiné strategii, tak proč ne... :lol:
Uživatelský avatar
Luke_Luke
Věčnej rejpal
Příspěvky: 3969
Registrován: stř 15.10.2008, 16:54
Bydliště: Ostrava pi*o!!!

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Luke_Luke »

2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Jakub Krčma
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2070
Registrován: ned 24.09.2006, 15:49

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Jakub Krčma »

Klasik… Jak říkali komentátoři - je jen několik jistot, jednou z nich jsou frky Fernanda... :lol:

Mimochodem, ten výsledek Q byla pochopitelně úplná náhoda - mohl to vyhrát skoro kdokoli z nich, jak naprosto nečitelná a proměnlivá byla v tu chvíli trať.

Gasly ukázal, zač je toho koket! :lol: Je před Maxíčkem... :lol: :lol: :lol: Ovšem je nutné uznat, že Maxíček je po té BRUTÁLNÍ kritice za prvních 6 letošních víkendů jako vyměněný. 5 závodů o něm prakticky nevím. A jak to neposral na začátku v Německu, to bylo vyloženě super.

Mimochodem, nejvíc pódií v řadě (4) má letos zatím Kimi. Ale stejně jako Valtteri nemá žádný win.

Závod bude drama... Počasí na radaru vypadá dobře, tak uvidíme...
Jakub Krčma
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2070
Registrován: ned 24.09.2006, 15:49

12 Maďarsko

Příspěvek od Jakub Krčma »

FP1
FP2
FP3
Q1
Q2
Q3
Grid:
Start: Tak Vettel předvedl ZCELA excelentní SKORO double-pass v T2. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
A nebylo to ze strany Kimiho NIJAK ulehčené či plánované. Prostě Kimi byl na vnitřku za Valtterim, takže nemohl vpravo/ven, protože by tím automaticky pustil Vettela vlevo/dovnitř. Vettel situaci perfektně přečetl a předjel jedním vrzem Kimiho a dostal se až do x procent auta Valtteriho.
Hmm, Red Bull dnes zcela v prdeli. Daniel byl trefen na startu a Maxovi chcípnul motor...
Gasly momentálně 5. Boží...
Vettel se 13 kol drží na žlutých gumách na dostřel od Valtteriho na fialkách. VERY good… Uvidíme, zda vyjde overcut!
Kimi a Valtteri boxovali.
Vettel za 19 kol ztratil na Hamiltona 8,5 s, ovšem Lewis bude muset brzy stavět a půjde na stejné gumy, co má Vettel.
L23: Vettel 6,1 - dojíždí Hamiltona na mnohem pomalejších gumách.
L27: Kimi pomalu dotahuje Bottase. 3,1 s, Hamilton stavěl, může jet až do konce. Kdyby teď Vettel stavěl (což ještě dlouho nebude), tak už by šel před Bottase.
L28: Kimi 2,8
L29: Vettel mírně ujíždí Hamiltonovi, který má stejné, ale novější gumy... :-) Ať to dopadne jakkoli, tak Vettel jezdec dne... :lol:
L34: Vettel 13,5 před Hamiltonem, Kimi 1,3 za Bottasem. Takže nejpravděpodobnější pořadí v cíli je Hamilton, Vettel, Raikkonen, Bottas. Ale doufám v pořadí Vettel, Hamilton, Raikkonen, Bottas… :D
L46: Zmrvený backmarkeři zpomalili Seba před boxem, takže Ham, Bot, Vet, Rai, Ric. Jsem hodně zvědavej, jestli Mercedesy dojedou na žlutých až do cíle...
Tak můj odhad z L34 nakonec skoro vyšel - Ham, Vet, Rai, Ric, Bot. Ale Bottas se hned dvakrát projevil jako dement. Je to jen blbá dvojka, no... Takhle ze stínu Lewise nikdy nevystoupí...
Daniel nakonec fantasticky P4. Aspoň něco pro Red Bull...
Doufám, že aspoň za kolizi s Ricciardem dostane Bottas penalizaci do dalšího závodu (ale měl by ji správně mít za obě nehody).
Málem to celý Vettelovi posral... Jede jako jouda a potom tohle... Hmm, to je tedy stokrát horší pilot než Kimi (co se Finů týče).
Uživatelský avatar
Luke_Luke
Věčnej rejpal
Příspěvky: 3969
Registrován: stř 15.10.2008, 16:54
Bydliště: Ostrava pi*o!!!

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Luke_Luke »

Mno, takže týmová režie byla evidentně domluvena už před startem. Vet totálně posral start a přesto o 2 zatáčky později začal předjíždět z vnějšku a Kimi ku tam nechal místo jako pro autobus. Nebýt to Vet, tak by si to v pohodě ubránil. Dále víceméně celý závod ho Vet zdržoval, v první půli jel 2s za Bot, rozhodně ne tak, aby to ovlivňovalo jeho gumy a brzdy a Kimi byl za ním 1.1s zejména po VSC a zbytečně tahle strategie ničila Kimimu gumy, kdy musel na měkčí sadě gum viset za uplakankem. Jediná možnost byla ho stáhnout do boxu, kde ji pro změnu pohřbil tým a přestože Rai byl na ojetých žlutých nejrychlejší na trati, dokonce mnohem rychlejší než Vet na nových fialových, opět Kimiho zdržoval a nebyl schopen na megapomalého Bot ani naznačit útok, odhodlal se až tehdy, kdy mu Kimi začal tlačit na záda a Vět věděl, že mu hoří koudel. Naprosto zpackaná strategie, Kimi měl být přepuštěn už v první čtvrtině závodu a pokud by mu neposrali pit, vyšel by i undercut na Bot, úplně bez problému. Navíc Rai jel celý závod bez kapky vody. No comment, kdyby pořád nemusel Kimi hrát dvojku a mohl normálně závodit, dávno by byl mezi nima daleko menší rozdíl než 40 bodů, dost možná by byli i na stejno.
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Jakub Krčma
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2070
Registrován: ned 24.09.2006, 15:49

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Jakub Krčma »

Start byl úplně v pohodě (Vettel a Bottas na špinavé straně, rozhodně nic zkaženého na straně SV). Pochopitelně z čisté strany by to bylo lepší. A v T2 byl Kimi v pytli, protože prostě před ním byl VB a vpravo nemohl, protože kdyby to udělal včas, tak by Vettel šel na vnitřek, kam by se Kimi už nesměl vhodně vrátit, a kdyby to udělal pozdě, tak by hrozila kolize s Vettelem, což by byl pro Kimiho konec. Vettel jel celej závod tak, jak to šlo a jak bylo logické. Protože musel na fialových vydržet 30 kol, tak nemohl fest tlačit v době, kdy ještě Valtteri měl dostatečně OK žluté. Tak logicky vyčkával. U Kimiho byl prostě problém s pneu i se zastávkou, což obojí nebyla nějaká plánovaná či strategická chyba. Jediné, co bych jim vytknul, je fialová žlutá žlutá. Jediná rozumná strategie byla žlutá fialová, co jel Vettel či Ricciardo. Jenže např. Lewis jel taky fialová žlutá, jak měl původně jet Kimi, a v klidku vyhrál, díky okolnostem a super autu, přestože s těmi pneumatikami to bylo úplně na hraně. Pochopitelně ti backmarkeri (resp. nedostatečné prosazování blue flags), to byl kámen úrazu pro Vettela, protože JEN kvůli tomu se po boxu dostal na sto let za pomalého VB, což Vettelovi vzalo jakoukoli šanci na overcut Hamiltona či tlačení na Lewise ke konci závodu, což by ho mohlo donutit k chybě či další zastávce, protože ty jeho gumy byly na odpis. Ale výkon Vettela sám o sobě byl super. Druhé a třetí místo Ferrari je nejlepší dosažitelný výsledek. 33 body, Mercedes 35 bodů. Na startu to bylo 27:43. Byl to super závod s velmi náročnými situacemi a jediný, kdo mě zklamal, byl VB, který byl dnes opravdu velmi v křeči. Ale není to Verstappen, tak to u něj snad nebude trend na sto let, ale hned příště si to vyžehlí. Každopádně Kimi je eso, co se týče nedementniho chování na trati. Tam se má VB co učit, od krajana. Každý může udělat chybu, ale potom to ještě znovu totálně posrat s DR, to už mě vytočil jako dřív Verstappen.
Jakub Krčma
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2070
Registrován: ned 24.09.2006, 15:49

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Jakub Krčma »

S tím pitím jsem normálně vyprsknul při závodě smíchy. Ty vole, tam vedro na umreni a oni mu zapomenou zapnout chlast... Magori italský... :-))))))))))
Jakub Krčma
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2070
Registrován: ned 24.09.2006, 15:49

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Jakub Krčma »

Tady je perfektně vidět ten vývoj v T1 i T2. Bylo to závodění na krev, žádná režie apod. https://www.youtube.com/watch?v=swnvZggX0uo
Valtteri útočícího Kimiho na vnějšku vydusil do T1, čímž Kimi hodně ztratil vůči Vettelovi, který opatrně v poklidu těsně podél vnitřku projel T1 a měl absolutně perfektní příležitost útočit na rovince před T2 a v T2.
Kimi před T2 zkoušel útočit na VB zevnitř, když viděl, že to nevyjde, tak šel mírně k Vettelovi, ale nic dalšího či lepšího vymyslet ani udělat nemohl.

Taky je tam vidět fenomenální práce Leclerca od 1:27 a katastrofální fail Pereze, který během výjezdu z T1 moc tlačil na plyn a zničil Leclercovi závod... Málem i kolegovi Oconovi.

https://www.fia.com/events/fia-formula- ... rmation-27

History chart jasně ukazuje, že bylo vše v pořádku, co se pozic Vettel vs Raikkonen týče.

V prvním Hamiltonově stintu jezdil Vettel srovnatelné časy s Hamiltonem (za 25 kol ztratil jen 6 sekund, ovšem to bylo jen kvůli zdržování za Valtterim, kde Vettel musel jet v klidu, protože měl před sebou 40 kol na těch gumách - jakmile VB boxoval, Vettel jel na žlutých v průměru rychlejc než Hamilton na fialových).

Mimochodem, Vettelovy časy kol 19 až 22:
1:22,283
1:22,279
1:22,279
1:22,276

NIKDY v historii F1 nezajel NIKDO 4 kola v řadě s rozptylem 0,007 s (z toho dokonce dvě kola v řadě na milisekundu stejně - to se sice občas povede, ale ne v takové psycho sérii).
V závodech, kvalifikaci, tréninku ani testování. Dokonce ani v simulaci (z jezdců F1 - nikoli celého lidstva, pochopitelně - tam bych se nedivil ani 4 identickým časům v řadě s přesností na milisekundu). Je to tutovka na 99,99 %.
Mi vypadly oči z důlku, když jsem si toho všiml.
Navíc je tam postupný zlepšující se trend, není to třeba 279, 276, 283, 279.
Co Vettel předvedl, to je jako vyhrát dvakrát za sebou v loterii hlavní cenu...
Ty konkrétní milisekundy jsou samozřejmě úplná náhoda (a sektorové časy byly s nejvyšší pravděpodobností mezi jednotlivými koly zcela odlišné, to už by bylo příliš, kdyby byly opravdu takto blízké), ale to nic nemění na tom, že jel EXTRÉMNĚ stabilně, hlavou...

Vettel byl navíc druhý (o 0,044 s) za Ricciardem (který ale šel na fialky o 5 kol později, protože v prvním stintu jen předjížděl samé pomaláky nebo jel v hladkém vzduchu a nemusel se 15 kol plazit za VB v "nesrovnatelně srovnatelnějším" autě) ohledně nejrychlejších kol, přičemž byl 0,236 s před Raikkonenem, více než 1 s před čtvrtým Hamiltonem a více než 1,6 s před Bottasem. A svého nejlepšího kola dosáhl v posledním kole závodu, což znamená, že 30 kol pečoval o fialky naprosto ukázkově. Dříve takové výkony podával Kimi (běžně potřeboval o jednu zastávku méně než ostatní). Vettel za Bottasem ztrácel kolem 2 sekund na kolo (průměr 5 kol (60-64) před předjetím Bottase 1:22,613, průměr 5 kol (66-70) po předjetí Bottase (mimo to kolo, ve kterém Vettel předjížděl) 1:20,640). Ale to tak holt je, na takových tratích, kde se skoro nedá předjíždět, pokud není výkonnostní rozdíl mezi přímými soupeři dostatečně velký. Stejně tak Kimi nemohl nijak snadno předjet Bottase (i kdyby byl rychlejší než Vettel, což ale z ničeho není vidět - když jel Vettel v čistém vzduchu, patřil vždy k nejrychlejším na trati - když se vezme v úvahu směs a stáří pneu). Jak správně říkají i ti čeští komentátoři, dojet je na takové trati něco úplně jiného než předjet. V roce 1992 měl Mansell zcela nesrovnatelně lepší auto než Senna a stejně ho v Monaku nedokázal udolat.

Nigel Mansell led the race in his Williams FW14B-Renault up until lap 70, but then suffered a loose wheel nut and was forced into the pits, emerging behind Ayrton Senna's McLaren-Honda. Mansell, on fresh tyres, set a lap record almost two seconds quicker than Senna's and closed from 5.2 to 1.9 seconds in only two laps. The pair duelled around Monaco for the final three laps but Mansell could find no way past, finishing just two-tenths of a second behind the Brazilian.

https://www.youtube.com/watch?v=YsqipJ2lSZs Jak byl pak úplně hotovej… Nigel… :lol: :lol: :lol:
Uživatelský avatar
Luke_Luke
Věčnej rejpal
Příspěvky: 3969
Registrován: stř 15.10.2008, 16:54
Bydliště: Ostrava pi*o!!!

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Luke_Luke »

Tam ale nejde o to, ze VET nemohl jet vice, to je sporne, mohl jit na riziko, mohl tlacit na BOT uz v prvni tretnine zavodu tak, jak to ukazal v samotnem zaveru, predjizdet tam slo a slo to i po vnejsku.

Problemem bylo to, ze VET byl na jine strategii a RAI potreboval delat rychle kola, kdyz jel strategii dvou pitstopu, mel ho prepustit pred sebe, ho by to nic nestalo, protoze by se za BOT dotahl behem dvou kol zpatky a RAI mohl zkusit pravdepodobne uplne korektni undercut na BOT, ktery by vysel(bez zavahani v pitu), pak by RAI tlacil a zacal by se potit i HAM nebo by je minimalne donutili vice tlacit a byt pod tlakem a z toho mohl profitovat i VET, byla to uplne stejna situace jako jsi kritizoval v minulem zavode, RAI visel cely zavod za VET a odrovnaval si gumy, mely ho prepustit a klidne pak dve kola pred cilem to mohl, za situace, ze by VET stihal tempo od RAI, prepustit zpet.

Takhle pohrbili obe auta ve snaze, ze VET na konzervativni strategii bez moznosti tezit z gum maximum(coz si RAI mohl dovolit) proste jeli konzervu...

Mimochodem sektorove casy - v kartingu se mi povedlo jet 4kola behem 10min zavodni rozjizdky v jedne tisicine a byly to vzdy dve dvojice kol po sobe, byla to vicemene nahoda, ale na papire to vypada jako zazrak :-)
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Jakub Krčma
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2070
Registrován: ned 24.09.2006, 15:49

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Jakub Krčma »

Kimi jel o zastávku víc, protože startoval na nevýhodných gumách, které znamenaly, že buďto a) MUSÍ rychle ujet Vettelovi, před nímž startoval a který jel na pomalejších gumách, a soupeřit s Mercedesy, nebo b) MUSÍ jet předčasně do depa a zkusit o zastávku víc - nemohl jen vyčkávat jako Vettel (který by s tou správnou strategií, kterou jel, závod I PŘES ZDRŽOVÁNÍ BOTTASEM PRVNÍCH 15 KOL buďto vyhrál nebo by o to přinejmenším bojoval, nebýt těch giganticky dementních backmarkerů (a laxních stewardů), kteří ho před pitstopem zdrželi o x sekund, navíc ho i v depu zdrželi mechanici, což v kombinaci Lewisovi umožnilo jet si lážo plážo leháro, když byl hlavní soupeř zaseklý za VB).

Jestliže např. v Rakousku Ferrari nepustilo v šampionátu výše postaveného Vettela před Raikkonena, bylo by hodně divné, kdyby tentokrát pustili níže postaveného Raikkonena před Vettela. Navíc ta Vettelova strategie byla pochopitelně velmi citlivá na jakákoli narušení (viz likvidační efekt backmarkerů), takže i kdyby Ferrari bylo flexibilnějším týmem (jako je Mercedes), tak by to nebylo ohledně boje o titul jezdců rozumné. Kdyby byla situace opačná, tzn. Vettel v prvním stintu na fialových za Raikkonenem na žlutých, mělo by smysl riskovat narušení Raikkonenovy jízdy Vettelovým umělým předjetím, protože u Vettela je momentálně bodově větší šance na ohrožování Lewise v boji o titul. Jedinou útěchou pro mě je, že je klidně možné, že i kdyby Vettela nikdo nezdržel a Raikkonena taky, tak by dojeli přesně na stejných pozicích... A taky se těmi čachry mohlo něco posrat. Lepší vrabec v hrsti... :D Obecně mi tam nevyhovuje, že prakticky v každém závodě někdo dostane podstatně víc nebo míň bodů, než si reálně za své ježdění zaslouží... To je pak celá sezóna jen fraška s naprosto náhodným výsledkem. Zlaté překonávání WR - tam to okecat nijak nejde...

Blízké nebo shodné časy dvou kol (či sektorů) v řadě jsou relativně běžné, trojice řídké, 4 kola v řadě jsou už úplná rarita. Když jsem na Full Course jezdil víc kol v řadě (normálně jezdím jen jedno s rozjezdem z depa, protože když člověk jede víc kol, tak má ve všech kolech kromě posledního příliš mnoho paliva = vyšší hmotnost, což výrazně snižuje šanci na WR, zvláště u tak dlouhé trati, kde některá auta sežerou x litrů paliva na kolo - jet víc kol má tudíž smysl tak akorát v rámci učení), tak jsem měl během každé session minimálně jednou ve dvou kolech po sobě přesně (rozdíl 0,000 s) stejný čas v nejdelším sektoru (který má zhruba 1 minutu, podle konkrétního auta, a je tak ukrutně hrbolatý, že je sektorový čas značně náhodný, rozptyl kolem 0,100 s). Ale nikdy jsem na žádné trati delší než 1 minuta neměl čtyři celá kola v řadě v 0,007 s, přestože těch kol už byly stovky tisíc (a přestože celkové změny auta, trati a ovzduší jsou v simulaci standardně menší než v realitě). Schválně se podívám, jaký nejmenší rozptyl 4 konsekutivních kol měl v Maďarsku kdokoli jiný než Vettel. Brácha měl před 20 lety v Grand Prix 2 dvě kola v řadě časově identická (celkový čas i všechny tři sektory, na Monze). Bastard jeden... :lol:
Uživatelský avatar
Luke_Luke
Věčnej rejpal
Příspěvky: 3969
Registrován: stř 15.10.2008, 16:54
Bydliště: Ostrava pi*o!!!

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Luke_Luke »

2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Jakub Krčma
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2070
Registrován: ned 24.09.2006, 15:49

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Jakub Krčma »

Tak bude prdel... :lol: Adios, Kimi… :thumbsup:
Maghreb
Věčnej rejpal
Příspěvky: 645
Registrován: čtv 11.08.2011, 17:20

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Maghreb »

Avensis Kombi 6/2006 D-CAT 130kW facelift - ukradnuty
Jakub Krčma
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2070
Registrován: ned 24.09.2006, 15:49

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Jakub Krčma »

Tak to je super... Chci v Red Bullu vidět Gaslyho... A u Ferrari Leclerca. Ale asi se mi to vyplní jen částečně nebo až pozdějc... Akorát tedy by mě zajímalo, na jaký data dostali Daniela...
Uživatelský avatar
Luke_Luke
Věčnej rejpal
Příspěvky: 3969
Registrován: stř 15.10.2008, 16:54
Bydliště: Ostrava pi*o!!!

Re: Sezóna 2018

Příspěvek od Luke_Luke »

Sainze bude škoda, doufám, že mu zbyde místo místo Gaslyho v Toro Rosso.
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Formule 1“