Zkušenosti

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
bluepeter
Člen Týmu

Re: Zkušenosti

Příspěvek od bluepeter »

slabostka , tak švihák je pekným príkladom že to má zmysel inštalovať tak isto aj (100ky spokojných prius chat užívateľov).
No neviem švihák dal do toho kopec peňazí kým zistil čo s tým v skutočnosti je (cca 700€) takže keď mám možnosť za 20€ predísť kope problémov tak mi to zmysel dáva. Radšej predídem problému ako ho mám neskôr pracne a draho riešiť. Na Prius Chate je konkrétne o OCC viac ako 100 stránok s názormi a fotkami. Treba si to pozrieť prečítať a určite poopravíš názor. Dosť závisí od jazdného štýlu a prostredia kde auto jazdí. Niektorý užívatelia po mesiaci od inštalácie z toho vylievajú 1,5-2 dcl mazľavej olejovej hmoty , ktorá by inak skončila v saní a spaľovacej komore a potom v EGR. Takže áno určite to zmysel má. Myslím že v tom vlákne sa riešil aj nový Yaris hybrid ktorý to už má inštalované od výroby, takže asi aj Toyota už pochopila prínos. Inak dosť veľa značiek to už štandardne osadzuje do motorov , BMW a pod. Rozoberalo sa aj to že práve motor v Atkinsonovom cykle je na toto dosť citlivý , nepametám si už detaily ale išlo o to že keď sa časť zmesi vráti naspeť do sania že sa zachytáva na tom bordeli ktorý tam prišiel z odvetrávania.
PALO-Prius
Řidič

Příspěvek od PALO-Prius »

bluepeter píše:Na Prius Chate je konkrétne o OCC viac ako 100 stránok s názormi a fotkami. Treba si to pozrieť prečítať a určite poopravíš názor.
A na Youtube je uplne nove viideo prave pre Priusakov 3.gen:

https://www.youtube.com/watch?v=QJ4X-IRBNVY

Fuu, vceklu dost prace pre lajka...

Cena presne tohto kusu z videa na Ebay (z Ciny) je 23 libier (26 EUR, 670 CZK):
https://www.ebay.co.uk/itm/Universal-Al ... Swew5a-K6s

"Dosť závisí od jazdného štýlu a prostredia kde auto jazdí." -> Ako to myslis? Ktory jazdny styl viac skodi, Eco pohodovy jazdec, Power zavodny jazdec? Kratke trasy po meste, dlhe trasy po dialnici, dlhe statie...vysoky najazd, maly najazd? Nemal som cas studovat ten Prius Chat.
Prius III 2010 Excutive, seda metaliza
http://moje.auto.cz/PALO-Prius/priusik.html
Obrázek
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

bluepeter píše:slabostka , tak švihák je pekným príkladom že to má zmysel inštalovať tak isto aj (100ky spokojných prius chat užívateľov).
No neviem švihák dal do toho kopec peňazí kým zistil čo s tým v skutočnosti je (cca 700€) takže keď mám možnosť za 20€ predísť kope problémov tak mi to zmysel dáva. Radšej predídem problému ako ho mám neskôr pracne a draho riešiť. Na Prius Chate je konkrétne o OCC viac ako 100 stránok s názormi a fotkami. Treba si to pozrieť prečítať a určite poopravíš názor. Dosť závisí od jazdného štýlu a prostredia kde auto jazdí. Niektorý užívatelia po mesiaci od inštalácie z toho vylievajú 1,5-2 dcl mazľavej olejovej hmoty , ktorá by inak skončila v saní a spaľovacej komore a potom v EGR. Takže áno určite to zmysel má. Myslím že v tom vlákne sa riešil aj nový Yaris hybrid ktorý to už má inštalované od výroby, takže asi aj Toyota už pochopila prínos. Inak dosť veľa značiek to už štandardne osadzuje do motorov , BMW a pod. Rozoberalo sa aj to že práve motor v Atkinsonovom cykle je na toto dosť citlivý , nepametám si už detaily ale išlo o to že keď sa časť zmesi vráti naspeť do sania že sa zachytáva na tom bordeli ktorý tam prišiel z odvetrávania.
- ta pozri ja som to svoje otvorené mal - ty? a nebolo tam zhola nič povedal by som ani to nestálo zato to čistiť. Tak čo mám riešiť, neviem... Odvetranie majú všetky autá na svete, 99% jazdí bez toho chytača... ale netvrdím že je to zlá vec ale podľa mňa zbytočná. Atkinson si potom nepochopil lebo to práve počistí sanie- ventily a niet tam karbonu ako pri priamych vstrekoch. Nedá sa porovnávať nejaký motor bmw a nejaký motor toyota. To je úplne mimo. Plus recirkulácia robí hlavný problém nie odvetranie motora.
Čo píše švihák je dosti laicky - vyndalo se sání - ako čo? plastové sanie? Videli ste aký to má priemer? máš foto? Tam by museli byť kilá karbonu - to by boli aj v egr - aby to robilo problém. Boli? takéto ? https://www.topspeed.sk/dlhsi-zivot-aut ... ntil/10115
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
bluepeter
Člen Týmu

Příspěvek od bluepeter »

slabostka , ako som uvádzal v príspevku , závisí to dosť od jazdného štýlu a prostredia , preto aj výsledky sú dosť odlišné , niekto mal po mesiaci 2dcl , iný po trištvrťe roku 0,5 dcl. Ty to paušalizuješ podla svojho sania , že bolo čisté , na PriusChate sú foto sania po 50-80 000 km a sú dosť zanesené a doslova z neho vylievajú ten maglajz čo sa tam nazbieral. Ja som o tom písal ako o účinnej prevencii , samozrejme veľa užívateľov s tým vyriešilo problém klepania. To je pekné že tu opisuješ ako funguje atkinson ale motor nieje len o saní , keď sa ti do spaľovacej komory dostáva olej s bordelom a vodou tak ti to zanáša aj iné veci ako sacie ventily. Uvedom si že sa nebavíme o časovom období pár dní ale pár rokov. Tak si pridávaj do paliva olej a o 2-3 roky mi povieš či to nemá vplyv na zanášanie motora a EGR. Súhlasím s tebou že recirkulácia je dosť problém ale vďaka tomu bordelu z odvetrávania sa EGR zanáša viac. Takže to priamo súvisí. A to čo píšeš že by tam museli byť kilá karbonu aby to robilo problém je fakt nezmysel. Na predchádzajúcom aute som riešil problém že mi auto po štarte držalo otáčky na 500 a nereagovalo na plyn. V autorizáku si nevedeli rady a ani na fórach ... nakoniec po hodinách pátrania a rozoberania , bol dôvodom usadenina karbonu v saní na klapke stačilo to očistit jemným smirgľom a auto bolo v poriadku. Keď si presvedčený že zariadenie ktoré (v extrémnom prípade) nevpustí do sania 2dcl oleja a bordelu je nezmyselné tak potom už fakt neviem čo zmysel má.
bluepeter
Člen Týmu

Příspěvek od bluepeter »

PALO-Prius

Áno na videu to vyzerá trochu komplikovane , ale na Prius Chate je popísaných viac možností montáže , dá sa to aj zospodu bez demontáže sania .
Presne ten istý OCC čo je vo videu mám aj ja objednával som z Aliexpress za 22€ aj s poštovným.

Ten štýl jazdy a prostredie je myslené tak že oveľa viac sa to plní ľudom ktorý jazdia veľmi krátke trasy a často na studený motor. Tak isto aj vlhkosť vzduchu teplota okolia a pod má na to vplyv. Preto sa chystám že si to namontujem lebo 85% mojich jázd je do 2km vždy na studený motor. Predpokladám že ten kto tomu viac šlape na krk ma menšie zanášanie ako ten čo stále jazdí na spotrebu.
švihák
Řidič

Příspěvek od švihák »

Preventivně nechám vyčistit i sání u druhého Priusu a nafotím co tam bude. Chemie nemá smysl. Prý nejlepší rozebrat a vyčistit.
priusek plusek
Navigátor

Příspěvek od priusek plusek »

Myslím si že nějaký lapač oleje (nečistot) do sání je celkem nesmysl.
To by jste ho musely čistit neustále.
Když EGR ventil funguje správně - skoro vůbec se u benzínu nezanáší, diesely mají tohle horší.
Když funguje špatně - nastane problém který tady řešil Švihák.
p1947
Řidič

Příspěvek od p1947 »

Kolegové priusáci,zatím chemie na vyčištění palivového systému moc nefunguje. Je pravda,že jsem zatím na tom najel cca 220 km a navíc v malých kilometrových nájezdech,kdy většinou často motor vypíná a auto jede na elektriku.Někde na netu jsem se dočetl,že pro auta mající vstřikování benzinu do každého válce zvlášť a systémem Start-Go ta chemie moc nefunguje. Doporučují celé rozebrat a vyčistit samostatně vstřiky, sání, vedení EGR,případně vyměnit svíčky a podívat se na zapalovací cívky. No uvidím .Za 14 dnů to jde na velkou pravidelnou údržbu ve 180 tis.km tak je požádám i o vyčištění výše uvedených dílů.
manasek
Věčnej rejpal

Příspěvek od manasek »

tak pak napis co to koštuje cela ta rozborka,prace a material.. :) dik
p1947
Řidič

Příspěvek od p1947 »

Kolegové priusáci,tak ve středu mi u nás v malém nezávislém servisu vyměnili olej+olej.filtr+vzduch.filtr a nakonec ještě dali nové svíčky,které jsem požadoval neboť to má 180tkm/Dělali mi to narychlo, neboť Toyota servis mi zrušili návštěvu,že jim onemocněl servisní montér/.Ač se tam dali nové svíčky cukání dál zůstalo. V nezávislém servisu mi doporučily koupit 10l Vervy u Benziny a nalít tam celou nádobku VIFu,že to prý tak dělají.Ač jsem na tuto směs najel cca 120 km tak "cukatura" pokračovala.Dnes ráno jsem se rozhodl koupit agresivní čistič na karburátory,škrtící klapky,ventily,i EGR ventily a pustil jsem se rozdělat celé vedení od sběrného dílu pro sání a na ventil EGR.Nevěřili byste jak ta spojovací trubka byla zacpaná karbonem.Vše jsem řádně vyčistil a šel zkusit projet.Je to malinko lepší,ale občas znát cukání. Zřejmě je nutné vyndat vše od škrtící klapky po blok /sání/ a jistě i vstřikovadla a kompletně vyčistit stejně jako jsem udělal k EGR.Jsou tam tak velké nánosy karbonu,že nějaká chemie do benzinu to nevyčistí.
švihák
Řidič

Příspěvek od švihák »

Vydržte! Příští týden to nechám vyčistit a nafotím co se dá. Chemie nepomůže. Sám se na to těším.
manasek
Věčnej rejpal

Příspěvek od manasek »

čpavek..
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

K té chemii, je otázka, jestli používáním od nova (nebo od málo km) takovéto trable nenastanou, nebo třeba až později...
Za sebe tomu (třeba naivně) věřím a leju Vif plus čistič vstřiků...
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
p1947
Řidič

Příspěvek od p1947 »

DavidDDD-chemie zřejmě funguje pokud se to tam "leje" možná od nějakých 60tkm.Při dnešních 180tkm hold se to asi bude muset vyčistit fyzicky a to postupným vymontování jednotlivých dílů s tím spojených.Vzhledem k tomu,že hybrid má poměrně dost časté měnění do elektrického motoru,tak nějaká současná chemie přidávána do benzinu působí na karbon ve vstřikovadlech delší dobu než u klasického konvenčního auta.Dle zkušeností servisních montérů prý VIF dokáže očistit součástky od karbonu až po nějakých 60 hodin provozu.Takže, protože v úterý odjíždím do Itálie,tak hold tam budu muset načerpat plnou Vervu 100 a přidat do toho možná půlku plechovky VIFu.Při vyšších rychlostech nepociťuji nějaké cukání/diagnostika nehlásí vůbec nic,že by bylo něco v chybě/.Po vymontování potrubí mezi EGR a sběračem sání jak byl "zacpán" karbonem, na to rozhodně nemůže mít vliv přidávání VIFu do benzinu.To bude zřejmě nutné provést i se sběračem sání ,které je spojeno se škrtící klapkou/na to též nemůže mít vliv VIFu/.Až se vrátím tak se do toho pustím sám, protože krásný návod je k tomu na Youtube a není to tak složité,aby to trochu šikovný člověk nedokázal provést.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Tak jsem zvědavý na výsledek, v podstatě souhlas, u nějakého stavu to už pomoci nemůže (nevyléčí), ale jako prevence (nebo to oddálení) asi lepší než nic....
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
Odpovědět

Zpět na „Prius“