Prechod z Avensis/2007/130kW za Mondeo/2015/132kW

vše ohledně modelové řady Avensis
awe_cz
Věčnej rejpal

Prechod z Avensis/2007/130kW za Mondeo/2015/132kW

Příspěvek od awe_cz »

Vymenil Avensis/2007/130kW za Mondeo/2015/132kW a rikal jsem si, ze sepisu svoje postrehy a zaroven nejakou rekapitulaci meho souziti s Japoncem (ktery je stejne Belgican/Anglican/Polak) - treba se to bude nekomu hodit a pomuze mu to pri rozhodovani. Ono uz je tech alternativ cim dal tim mene a jiste tu bude spousta lidi resit, co koupit.

Avensis jsem mel skoro od novyho auta, mel najeto 21tis a byl dva roky stary, kdyz jsme ho dovezli, ted ma necelych 180tis. Srovnavane Mondeo je tri roky stare a ma najeto 47tis.

Problemy/servis za celou dobu

Xenony - vymena svetlometu s vypalenymi parabolami v zaruce zdarma, vybojky meneny celkove 3x
Alternator - jedna vymena za novy Denso, 3x repase usmernovace, zrejme neni vhodne umisteny a jde na nej v zime sul ze silnice
DPF - jednou zalogovana chyba (DPF filter blocked), vycisteno sprejem od Wuerthu
EGR - cisteno cca jednou za 10-15tis, obcas s chybou a naslednym nouzakem, obcas preventivne (50/50)
Vodni pumpa - jedna vymena ve 165tis, odesla nahle na 3km useku (od prvniho slysitelneho zacvakani k seskoceni remene a vyteceni veskere chladici kapaliny pod auto)
Kotouce - jednou
Desticky - dvakrat
Baterie - dvakrat, nemel jsem kupovat Vartu, no
Palivovy filtr - jednou
Zhavici svicky - jednou
Olej+fitr - kazdych 15tis
Olej prevodovy - jednou, ciste preventivne
Hydraulicka kapalina v posilovaci - jednou, ciste preventivne
Kabinovy+vzduchovy filtr - podle servisnich intervalu
Navigace - jednou vymena v ramci zaruky (prehrivani), v posledni dobe pri delsi jizde zlobi cteni mapoveho DVD
Remen (ne rozvodovy, tam je retez) - jednou, ciste preventivne
Brzdova kapalina - kazde dva roky, posledni jsem dal preventivne 5.1 (vyssi bod varu)

Srovnani s Mondeem

Interier

Mam pocit, ze sedim v kosmickym korabu, ten rozdil v technice v interieru je propastny - obe auta maji navigaci na velky obrazovce (Toyota TNS700, Mondeo SYNC2), posun je jak v rychlosti tak v ovladani a k lepsimu. Navic u Toyoty je mapa na DVD a odchazi cocka v mechanice, takze vetsina navigaci uz po tech letech blbne nebo nenacte mapu vubec. Samozrejme automaticky denni sviceni, ale to u Toyoty byt nemohlo, protoze tehdy jeste neplatil ten zakon. Ovladani radia je trosku krkolomnejsi, ale da se. Muzika nesrovnatelna, Toyota nemela zadnej vstup. Tady je jak AUX, tak USB. Navic i BT a i to funguje super. Samozrejme HF, opet Toyota nemela, mal jsem tam dodelavany EGO-TS. Pristrojovka je trochu chaoticka na prvni pohled, ale da se na to zvyknout. Libi se mi ten "jako-maxidot", kdy si muzu mezi tachomer a otackomer poslat treba navigaci, nebo telefon, nebo entertainment.

Co u Fordu nevychytali je, ze nastavena teplota klimatizace neni na displayi u ovladacich tlacitek, ale na velkem LCD nad nimi. A totez se tyka nastaveni smeru foukani - pokud nechcete auto, ale foukat treba na nohy/trup/predni okno - tohle nema fyzicke tlacitko, ale nastavuje se to jen pres LCD nahore.

Neveril jsem, ze existuji jeste pohodlnejsi sedacky, nez v Toyote, ale Modeo je ma (oboji elektricke, kombinace kuze/alcantara). Kam se hrabe koncern!

Zajimavy je i hluk od motoru, u Mondea je slyset o malinko vic pri malych otackach a o malinko min pri vyssich. A prijde mi, ze je to dane hlavne tim, ze do kabiny pronika vyrazne mene hluku od kol a prudiciho vzduchu.

Kufr vypada opticky a i podle parametru o neco malo mensi, nez v Toyote. Ale na druhou stranu, je to jedno z mala soucasnych aut, kde je alespon dojezdova rezerva. Spolehat na kompresor a "sliz" v lahvi je fakt spatnej napad (pripadne na runflat, viz BMW).

Jizdni vlastnosti

Avensis mel 17" 215/50, Modeo ma na stejnem rozmeru 235/60. Rozdil je docela znat, je to o neco min sportovni a vic pohodlna jizda. Mondeo brzi vyrazne lip a ma uplne jiny prubeh behem seslapovani. Dalsi velky rozdil je razeni, Mondeo presne, Avensis "jakz-takz" s tim, ze u studeneho auta jde mizene jednicka a zpatecka (neni to nastavenim pracovniho valce, zavzdusnenim, spatnou brzdovkou - ta prevodovka je proste nepovedena a casto i odchazi).

Rizeni je u Mondea mozna az trochu preposilovane, to je videt zejmena pri nizkych rychlostech. Ale porad z toho nemam spatny pocit, jako jsem mel treba v A6.

Co se vykonu motoru tyce, je to velice podobny. Mondeo ma mensi "turbo diru" ale i mensi narust pri narustu otacek nad 2500 ot/min. S obojim se jezdi velice prijemne. Maximalku zmerenou nemam, Toyota udela 230 tachometrovych bez problemu a Mondeo ma v TP uplne stejnou max rychlost, takze necekam prekvapeni.

Spotreba? Ehm, Toyota po meste i 11 l/100km, dlouhodoby prumer 8.5. Mondeo zatim 6.6 (ale mam najeto par kilometru). Holt nezvladnuty management DPF u Japoncu.

Tempomat funguje u Mondea o neco lip, ten v Toyote obcas cuka kdyz se sejdou nevhodne otacky se sklonem terenu (klesani a cca 2500tis otacek, pridava, ubira, pridava) - tohle byvalo vyrazne horsi a dost to zlepsil nejaky update ECU pred lety.

Spojka zabira jinde a jinak, takze si podle schopnosti prvnich par stovek metru nebo kilometru budete pripadat jak zacatecnici.

Parkovaci brzda je elekticka, coz teda nemuselo byt, ale uz holt neni jina volba.

Exterier

Toyota mela Xenony, Mondeo ma LED. Pred auto sviti oboji zhruba stejne (podotykam, ze jsem menil vypalene paraboly jeste v zarucni dobe a pred tydnem dostala Toyota nove Xenony od Osramu), ale ty LED osvetluji vyrazne lepe prikop / chodnik napravo. Navic by ty LED nemely snad degradovat s casem jako vybojky.

Mondeo ma skvela velka bocni zrcatka, kde je videt vyrazne vic, nez v Toyote. Navic se umi automaticky sklopit, na coz ma Toyota pouze manualni tlacitko. Vyhled dozadu je o trochu horsi, ale Mondeo ma zase spoustu parkovacich senzoru. Jinak je vyhled dopredu / do stran je velice podobny, obe auta maji siroke A-sloupky, coz je dan za airbagy v nich.

Celkove to povazuju Mondeo za velky krok kupredu. Mozna se jeste nekdy zkusim projet v novem Avensisu, abych to srovnal i s tim, ale mam pocit, ze Toyote solidne ujel vlak a ze ten naskok budou velice tezko dohanet.
Avensis T25, 2.2 DCAT, wagon, 2007 Obrázek
cyril
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Re: Prechod z Avensis/2007/130kW za Mondeo/2015/132kW

Příspěvek od cyril »

Hezky napsaný ale nechápu výměna palivového filtru jen jednou, Doporučuje se vždy při výměně oleje totéž platí pro vzduchový filtr. Ta spotřeba u mondea je pěkná to avík ji nikdy nedosáhne leda s kopce.
Toyota avensis 2,2 d cat 130kw průměrná spotřeba 7.6L-8,5L
Fiat punto 1,2 44kw průměrná spotřeba 6.4L
eMeM
Navigátor

Příspěvek od eMeM »

Trochu nechápem to porovnávanie. Porovnávať autá generačne trochu inde (2007 vs 2015), takže predsa len to Mondeo by malo byť na tom oveľa lepšie - čo aj je.
bobanakis
Řidič

Příspěvek od bobanakis »

No dobře, proč ne... Ale porovnávat vozy vyrobené 2007 a 2015, tam je přece jasné, že bude velký rozdíl... To snad ani nejde porovnávat........ Ke to spíše jen zajímavost nebo tak něco.
toyota avensis wgn 2,0 d4d ,2017
elMuerte
Manager Týmu

Příspěvek od elMuerte »

Nechápu to DPF na autě z roku 2007. Však neboj, ještě rád koupíš T27 až budeš druhý rok podruhé měnit všechny vstřiky... 8)
Avensis T27 2o1o 2,0 D-4D
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

cyril píše:Hezky napsaný ale nechápu výměna palivového filtru jen jednou, Doporučuje se vždy při výměně oleje totéž platí pro vzduchový filtr. Ta spotřeba u mondea je pěkná to avík ji nikdy nedosáhne leda s kopce.
Servisni manual rika kazdych 60 tis koukam, ja myslel, ze kazdych 90 tis.
elMuerte píše:Nechápu to DPF na autě z roku 2007. Však neboj, ještě rád koupíš T27 až budeš druhý rok podruhé měnit všechny vstřiky... 8)
No to ani ja, tenkrat to byla zhava novinka, Toyota tomu rikala Clean diesel (TM). No, ehm, uplne to nevyslo;)

Nicmene nechapu, proc mluvis o vstrikach - tem nic neni a z okoli vim, ze vydrzi docela dost. Koukal jsem na hodnoty na diagnostice a jsou jak novy. Mozna je to ale tim, ze jsem poctive pridaval VIF pri kazdem tankovani a nejezdil k pochybnym benzinkam.
elMeM píše:Trochu nechápem to porovnávanie. Porovnávať autá generačne trochu inde (2007 vs 2015), takže predsa len to Mondeo by malo byť na tom oveľa lepšie - čo aj je.
Jak jsem psal - Toyota byla dva roky stara, chtel jsem koupit podobne stare "nove" auto. Vyzkousel jsem Mazdu6 a Passata, nesedelo mi ani jedno.

Mazda neni ani z poloviny tak pohodlna jako Avensis, je to "sportovni" auto. Jo, s naftou, lol. Interier je zpracovanej na slusny urovni (tady bych rekl, ze je to Avensisem kvalitativne srovnatelny, samozrejme o generaci jinde). Mazda je taky krasny auto zvenci, ve srovnani snad se vsim.

Passat je koncentrovana nuda, typickej koncern. Navic ted uz je znamy, ze je to docela nepovedenej poruchovej vyrobek, spousta svolavacek na veci typu rizeni. Jede to relativne pohodlne, ale ma taky vyrazne tvrdsi podvozek a sedacky jsou teda velka bida. Jedine, co se da, jsou ty z nejvyssi vybavy, ale i tak je to celkem mizerie. Ten pocit z prvni Octavie, ze jedu traktorem, je tam znat porad.
cyril
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cyril »

Z mého pohledu byla T 25 zastaralá už když vyjela z linky pouze motory 2,O a 2.4 byli moderní z důvodu přímého vstřiku a též d-cat díky dpnr.T 27 je krok vzad už úplně, hrozný auto sice pěkný a pohodlný jako T 25 ale hrozný jel jsem s ním v dešti a to snad i warburg byl tišší a hlavně ty auta vůbec nejedou v pružnosti je snad felda lepší.
Toyota avensis 2,2 d cat 130kw průměrná spotřeba 7.6L-8,5L
Fiat punto 1,2 44kw průměrná spotřeba 6.4L
elMuerte
Manager Týmu

Příspěvek od elMuerte »

ty vstřiky jsem myslel mondeo
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

elMuerte píše:ty vstřiky jsem myslel mondeo
S tim neni problem, stoji par korun - ne jak u D-CATu;)
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

elMuerte píše:ty vstřiky jsem myslel mondeo
S tim neni problem, stoji par korun - ne jak u D-CATu;)
cyril píše:Z mého pohledu byla T 25 zastaralá už když vyjela z linky pouze motory 2,O a 2.4 byli moderní z důvodu přímého vstřiku a též d-cat díky dpnr.T 27 je krok vzad už úplně, hrozný auto sice pěkný a pohodlný jako T 25 ale hrozný jel jsem s ním v dešti a to snad i warburg byl tišší a hlavně ty auta vůbec nejedou v pružnosti je snad felda lepší.
S tou zastaralosti mas samozrejme pravdu, a s tou T27 taky - ja to puvodne chtel koupit pred lety jako nahradu za T25, ale byl jsem z toho dost zklamanej. A neni to jenom o hluku, to by treba melo i reseni v nejakym dodatecnym utlumeni, ale cely to auto je viditelne osizeny, levnejsi materialy jsou snad vsude.
tabika
Manager Týmu

Příspěvek od tabika »

cyril píše:Z mého pohledu byla T 25 zastaralá už když vyjela z linky pouze motory 2,O a 2.4 byli moderní z důvodu přímého vstřiku a též d-cat díky dpnr.T 27 je krok vzad už úplně, hrozný auto sice pěkný a pohodlný jako T 25 ale hrozný jel jsem s ním v dešti a to snad i warburg byl tišší a hlavně ty auta vůbec nejedou v pružnosti je snad felda lepší.
Ano je to pravda,zrovna včera mě při nájezdu na dálnici naháněla felda a lepila se mě na zadek do 120km/h pak jsem to vzdal. Je to ostuda :)
avensis T27 1.8 valvematic
tisnov
Manager Týmu

Příspěvek od tisnov »

tabika píše:
Ano je to pravda,zrovna včera mě při nájezdu na dálnici naháněla felda a lepila se mě na zadek do 120km/h pak jsem to vzdal. Je to ostuda :)
Zase brečíš. A co naučit se jezdit? Jaký převodový stupeň jsi měl při nájezdu na dálnici ?
elMuerte
Manager Týmu

Příspěvek od elMuerte »

Hele, mě zase prohnal tuhle Roomster 170, začal jsem mu ujíždět až při 180 !
To mě mrzelo, né kvůli avensisu, ale nechápu jak taková krabice může letět 170!
* Nebo mám rozbitej rychloměr?
tabika
Manager Týmu

Příspěvek od tabika »

elMuerte píše:Hele, mě zase prohnal tuhle Roomster 170, začal jsem mu ujíždět až při 180 !
To mě mrzelo, né kvůli avensisu, ale nechápu jak taková krabice může letět 170!
* Nebo mám rozbitej rychloměr?
Fuj,hrozná krabice,to už ta felda je hezčí :)
tabika
Manager Týmu

Příspěvek od tabika »

Tisnov: tak schválně co myslíš? Hele proč nemáš v popisu napsáno jakou toyotu máš? Když to tvoje auto je tak dokonalé. Nebudu tě napínat byla to 3 a jestli napíšeš že jsem měl dát 2 tak se fakt smíchy potrhám.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“