Toyota Safety Sense

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
Kcheml
Navigátor

Toyota Safety Sense

Příspěvek od Kcheml »

Dovolil jsem si založit nové vlákno k bezpečnostnímu paketu Safety Sense. Snad pomůže někomu s rozhodnutím, zda vydat 14 tisíc Kč.

Čtení značek - neužitečná funkce, systém nepozná konec rychlostního omezení v důsledku křižovatky nebo počátku/konce obce, rozpozná pouze značku konec nejvyšší povolené rychlosti. Omezení tak svítí mnohdy zbytečně dlouho. Na známých trasách to člověk nevyužije, na neznámých je asi lépe řídit se navigací. Nastavit lze obrazové, případně zvukové upozornění při překročení, včetně tolerance (tuším 1, 5, 10 km/h). Zatím nikdy mi systém nezobrazil značku zákazu předjíždění, ačkoliv by měl... budu muset zkonzultovat návod.

Hlídání jízdních pruhů - vyzkoušeno, funguje dobře (v létě). Možnost nastavení obrazového či zvukového (poměrně hlasitého) upozornění při vybočení bez blinkru. Prakticky využitelné především na dálnici. Snadná aktivace tlačítkem na volantu.

Předkolizní asistent - prakticky nevyzkoušeno, nezaznamenán ani planý poplach. Systém by měl fungovat pouze při nečinnosti řidiče, za činnost se považuje i přidávání plynu, vyzkoušeno při předjíždění. Dají se nastavit tři úrovně sensitivity, tlačítko je na špatně dostupném místě vlevo pod volantem.

Přepínání dálkových světel - zatím nevyzkoušeno, je léto a noci jsou krátké. :)

Systém upozorní na situaci, kdy nemůže fungovat (ráno orosená vrchní část předního okna). Postačilo jedno setření, v zimě to bude asi o dost horší.
Toyota Auris Hybrid Touring Sports Executive TSS 2015
Kcheml
Navigátor

Re: Toyota Safety Sense

Příspěvek od Kcheml »

Včera jsem vyzkoušel automatické přepíná světel, moc jsem tomu nedůvěřoval a měl jsem pro jistotu ruku na páčce, aby dálková světla mohl vypnout sám... nikdy jsem to ale nestihl dřív než automatika, s výjimkou kamiónu, který stoupal nad obzorem (jeho horní poziční světla nebyly pro systém důvod k vypnutí). Při výkonu LED světlometů je pak jízda v noci obrovská paráda bez starostí. Až se divím, jak to může fungovat, auto v dálce to rovněž detekovalo spolehlivě, ačkoliv subjektivně jsem odrazy od patníků vnímal mnohem intenzivněji než jeho vzdálená světla...

Nevýhodou celého Safety Sensu je jeho velikost, která brání ve výhledu kolem zpětného zrcátka.

V anglickém manuálu jsem se dočetl, že systém loguje data ze systému, tedy např. rychlost vozu, existenci překážky a její vzdálenost (neloguje však obrazové záznamy). Ty logy slouží pro zefektivnění systém, mohou však být vyžádány orgány činnými v trestním řízení, což by se mohl hodit, např. u vybrzďovačů. Taková nedokonalá náhrada palubní kamery... ale existenci logů hodnotím kladně.
Pavol_SV

Příspěvek od Pavol_SV »

Dobry den,

mohol by mi majitel tohoto systemu zreferovat svoje skusenosti. Jden predajca mi ho vychvalil, ten druhy ho neodporuca vraj kazdy vecer hlasi poruchu ze je spinave okno a kamera nevidi.

Dakujem.
Kcheml
Navigátor

Příspěvek od Kcheml »

S funkčností problém nemám, parkuji venku, a i když sklo musím škrábat zvenku i zevnitř, tak mi systém nefunkčnost nehlásí, maximálně prvních pár sekund. Funguje i ve tmě.

Hlavní přínos nadále vidím v přepínání dálkových světel, to funguje opravdu bezvadně a člověk tak jede pod dálkovými delší dobu, tj. bezpečněji.

Protikolizní asistent raději prakticky nezkouším. :blush: Obrazově (a někdy i zvukově) signalizuje auta stojící na kraji levotočivé zatáčky. To se ale nelze moc divit, člověk na ta auta zdánlivě najíždí, než začne zatáčet. Jinak ale nepanikaří, zbytek varování je důvodných (při přerušení plynulosti jízdy v koloně).
Na brzdy dosud nedošlo v žádné situaci. Jedna krizová situace již proběhla, když se nějaký pitoma rozhodl odbočit ze silnice stylem "bez blinkru dupnu na brzdu", upozornění bylo zvukové a brzdy evidentně připravené, po jejich zadupnutí si gumy pískly. Za mnou naštěstí už nikdo nejel.

Varování před vyjetím z pruhu funguje, ale nepoužívám. Čtení značek... no, neuškodí, když to občas zobrazí, co jsem minul a nestihl zaznamenat.
Draimon
Člen Týmu

Příspěvek od Draimon »

Dobrý den, po deseti letech jsem se rozhodl přejít z yarise II s litrovým motorem na novou 1,5. Trochu mě tam ale vadí ten bezpečnostní systém, značky ty vypnu, svítit mi to 12 km nemusí, dvě vesnice a pět křižovatek tomu zřejmě nevadí:-). Hlídání čar, po noční až pojedu domů tak to bude dobrý. Strach mám ale z PCS, aby mi na to nehamtnul při předjíždění a tak, nemohl by sem prosím někdo dát zkušenosti jak se to chová po delší době? A pokud je to z nějakého důvodu mimo provoz, to akorát svítí kontrolka nebo i bliká a tak?. Za vaše odpovědi předem díky.
Škoda Favorit 1.3 (1993)
Toyota Yaris 1.0 VVTi (2008)
Toyota Yaris 1.5 VVT-ie (2018)
jawaman
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jawaman »

Aurise mám 10 měsíců, najeto 15,5 tis. a PCS mě dosud ani jednou nevypekl. Občas při pojíždění úzkými cestami na sídlišti, kde stojí auta po obou stranách mi s předstihem signalizuje, že v mém přímém směru stojí překážka. Ale nic, čeho bych se měl obávat, spíše naopak. Otázku dalších prvků elektronické výbavy nechávám stranou, jelikož já osobně jim holduji a ač není čtečka značek dokonalá, využívám ji rád.
Toyota Auris TS Trend+, 07/2017, 1.6 Valvematic
Honda CBF 1000 S, 2010
† Toyota Auris Terra Cool, 08/2010, 1.6 Valvematic
† Honda CBF 600 S, 2008
† Jawa 650 Style, 2006
† Jawa 350/632, 1990
MartinHSD
Věčnej rejpal

Příspěvek od MartinHSD »

moje zkušenosti jsou takové : Hlídání v pruhu, mne vadilo asi nejvíce, vypnuto. Značky : této funkce si nevšímám. Párkrát se mne stalo, že mne auto varovným zvukem a červeným polem upozornilo na překážku, jednou mne to zachránilo před nárazem v koloně. Samovolně auto nikdy nebrzdilo, mám však pocit, že toto jde vypnout. Dle mne se není čeho obávat.
Toyota Corolla TS Hybrid 2.0 Selection
Toyota C-HR 1,8 Hybrid Selection Neon Lime by JBL
Toyota Yaris HSD Style 2015 ( ex )
Toyota Auris TS HSD Executive TSS 2016 ( ex ) Toyota Corolla 1,4 WG ( ex )
Krtek020
Člen Týmu

Příspěvek od Krtek020 »

Draimon píše:Dobrý den, po deseti letech jsem se rozhodl přejít z yarise II s litrovým motorem na novou 1,5. Trochu mě tam ale vadí ten bezpečnostní systém, značky ty vypnu, svítit mi to 12 km nemusí, dvě vesnice a pět křižovatek tomu zřejmě nevadí:-). Hlídání čar, po noční až pojedu domů tak to bude dobrý. Strach mám ale z PCS, aby mi na to nehamtnul při předjíždění a tak, nemohl by sem prosím někdo dát zkušenosti jak se to chová po delší době? A pokud je to z nějakého důvodu mimo provoz, to akorát svítí kontrolka nebo i bliká a tak?. Za vaše odpovědi předem díky.
Bud v klidu auto samo nebrzdí. Pouze tě upozorňuje, dají se nastavit tři vzdálenosti na které bude auto reagovat. Zapípá a na displayi u budíku se objeví varování.
Jen pozor ve městě, jak už to někdo psal pokud jedeš na zaparkované auto tak si systém občas pípne.

A u mého auto ten systém byl opravovaný kvůli známé výrobní chybě ale vyřešeno v servise zdarma a relativně rychle po objednání dílů. Pokud budeš mít nové auto tak se tě to pravděpodobně netýká.
Toyota Auris Hybrid Touring Sports 2016
eMeM
Navigátor

Příspěvek od eMeM »

Z kade máš, že auto samo nebrzdí?

V prvej fáze síce len varuje, ale v druhej, prípade že si myslí, že šofér nereaguje, tak začne aktívne brzdiť, ale nie v prípade, že šofér pridá, alebo stočíme volantom.
monk
Člen Týmu

Příspěvek od monk »

auto brzdi , ty si muzes nastavi jen jak vcas ma davat vystrahu, coz je dobre. jendou me auto zastavilo kdyz jsem se blizil ve fabnrice k zavore, torsku jsem to necekal ale nevadi me to.
Corolla TS hybrid Executive VIP SKY 2020
bobanakis
Řidič

Příspěvek od bobanakis »

Mohu potvrdit jen to co je v prvnim prispevku... Snad jeste - hlavne v zime, pokud prestane fungovat pri oroseni staci pustit na plno klimu na celni okno, mam vyzkouseno a pomaha to... Jinak planny poplach mivam casto ,kdyz je uprostred cesty ostruvek se znackou a jedu vice uprostred tak okamzita reakce a upozorneni.... cteni znacek me moc nezajima, neda se tim ridit
toyota avensis wgn 2,0 d4d ,2017
Kub4a
Člen Týmu

Příspěvek od Kub4a »

Aurise mam 2 rokem a uz nejake zkušenosti s tím mám.

Značky: Zatím vše to co má umět číst tak zobrazuje. V cizine jestě líp. Jedine mínus že to bere označení rychlosti na TIR, dodavkach a busech. Předjíždení zobrazuje.
Nemuže poznat konec pokud tam neni přeškrtnutá značka. Neni to spojeno GPS.

Pruhy jsou v pořádku.

Ten předkolizní system, me už parkrát zachranil od nehod. Do cca 50 km/h to dokaže zastavit na fleku a to je takova prda že sem se poprvé malem po**l. Při vyších rychlostech to pomaha z brždením. Mě funguje i při činnosti když se blížím na překažku. Vyzkousen druhej stupen citlivosti. Zbytečně to nezmatkuje ale hlída to.

Světla funguji dobře. Vypozoroval jsem že pri prvním spušteni jako by se to trosku rozkoukavalo takže třeba první auto to nezhasne. Ale pak uz to funguje bez chyb.

Ano ta velikost je trosku mínus.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid
octavius
Řidič

Příspěvek od octavius »

Na akom ročníku aurisa máš ten predkolizny systém? Ten v podpise asi nie že?
Toyota Auris White Shark 1.6 Active Trend+ (2014)
Krtek020
Člen Týmu

Příspěvek od Krtek020 »

eMeM píše:Z kade máš, že auto samo nebrzdí?

V prvej fáze síce len varuje, ale v druhej, prípade že si myslí, že šofér nereaguje, tak začne aktívne brzdiť, ale nie v prípade, že šofér pridá, alebo stočíme volantom.

Takže oprava, prý podle manuálu brzdí ale vyvolat to v reálu se mi ještě nepovedlo. Když jsem si četl za jakých podmínek se to má aktivovat, tak že to zapípá a varuje je snadno dosažitelné.
Ale vyvolat automatické brždění, to spíš potkám UFO na silnici.
Toyota Auris Hybrid Touring Sports 2016
ultra
Manager Týmu

Příspěvek od ultra »

Safety Sense v realnej premavke najprv upozorni zvukovym signalom a ak vodic nereaguje a hrozba pokracuje (priblizuje sa) dokaze aj autonomne brzdit. Mal som moznost osobne to vyskusať ked sa blizko krizovatky z vedlajsieho pruhu predomna zaradilo auto a ihned zacalo brzdit. (a ze to brzdi "fest").... este ze za mnou neslo dalsie vozidlo.
Toyota Corolla, 1.8 hybrid, e-CVT, 2019, sivá metalíza Celestin, vybava Comfort + paket STYLE + paket TECH
Odpovědět

Zpět na „Auris“