p1947 píše:tachec- mě ani na normálního bez solární střchy nedala souhlas k 15" kolám a na 16" mi napsaly v takovém rozměru,že ty se dělají jenom v plechovém provedení.No hrůza. Možná,že už "přišli k rozumu".
Mal som ten isty problem, uz som to tu raz spominal. Ziadal som zastupenie TOYOTY (zo SR ma odkazali na CR), aby mi poslali potvrdenei na 15ky a po par tyzdnoch som dostal list, kde boli vsetky rozmery 16 a 17-tok no ziadne 15ky. Tak som si nakoniec pomohol sam...
Je fajn videt lidi delajici dobre svoji praci. A uplne na prd je potkat naproste trotly jako z STK Ostrava-Hrabova, kde vyhotoveni emisi a STK trvalo 5 hodin bez jakehokoliv predesleho upozorneni, ze budu cekat jak nejvetsi retard. Jako bonus technik vubec neztracel cas s kontrolou dalkovych a obrysovych svetel, funkcnosti pasu, blinkru, klaksonu, spravnosti rozmeru pneumatik a miliardy dalsich veci. Hlavne peniz po zakaznikovi chcou hned. Nikdy vice:(
p1947 : "...na 16" mi napsaly v takovém rozměru,že ty se dělají jenom v plechovém provedení...."
Co to tedy je za rozměr- k "plecháčům"...tomu nějak nerozumím,co to je za rozdíl mezi plechem a litými...
...já dostal od Toy CZ zprávu,že potřebují k mému požadavku naskenovaný velký TP - měl jsem pouze napsané 17 - 7J x 17 /215/45/R17 ,87W
============
...dovolte nám, vrátit se k Vám s naší odpovědí.
Výrobce vozidel Toyota má k alternativnímu použití na Vašem vozidle schváleny rozměry:
6J X 16 ET45; 195/60 R16 89H
6,5J X 16 ET39; 205/55R16 91T
V případě, že budete mít zájem o vystavení potvrzení, na základě kterého pak příslušný registr vozidel může provést záznam do technického průkazu, potvrďte nám prosím tuto skutečnost a sdělte adresu pro jeho odeslání. Potvrzení se zasílá na dobírku za 600,- Kč.
S pozdravem a přáním hezkého dne...
=================
...takže jezdím druhou alternativu - 205..."alébrž 16" v prvním případě jsou neúměrně předražené - měl jsem je na PII...ccca 600 kč navím oproti "205"
Tak som včera poslal email predajcom, oba Priusy so solárnou strechou, t.j. ten čierny ako aj ten biely v Tirolsku sú zajednané a tento týždeň majú nových majiteľov. To som netušil, ide to nejak na dračku . Nič, hľadám ďalej, kúpa ma nesúri, počkám na ten správny kus.
K tým kolesám. Pozerám tu inzerciu, prevažná väčšina z ponuky je na 16 či 17 palcoch takže tu asi problém nebude
ježek2-k tvé poznámce nerozumím co je rozdíl mezi plechem a litými a co to je za rozměr.Tak asi takto:
za prvé na autě z hlediska "imiče" působí plechové disky příšerně.Za druhé v rozměru který uváděla Toyota 6Jx16ET45,195/60 R16 89H se v litých kolech nedalo sehnat.Za třetí proč bych měl vyhazovat cca 14 tis. za koupi 16" soupravy,když jsem měl doma celou soupravu v 15" ALU provedení na kterém se to přivezlo ze zahraničí ,tam to mohlo jezdit, zde dle VIN a Toyoty NE.Pomohl jsem si sám a dnes to jezdí na nich a je to i zapsané ve velkém TP.
Druhou možností, jak zapsat jiný rozměr pneu je sehnat si k diskům typový list (ale výrobce musí mít v seznamu, že to má i pro Prius - na STK/úřadě to dnes kontrolují), dát kola na auto, zajet na STK a nechat si to ověřit od technika typu K a pak jen s papírem od STK, typovým listem (a schválením KBA, který je součástí typového listu), zajít na úřad a nechat si to dopsat do velkého TP.
...takže jsme nerozuměli jeden druhému...
Já spíše té citaci o 16"...a " nesmyslném rozměru"... o tom jsem si myslel,že jde o pneu - a asi šlo o disky...
Řekl bych ,že ET45 se může nahradit třeba ET38,ne? https://www.e-pneumatiky.cz/dezent-re-6 ... arId=19421
...a kvůli tomu zbytečnému vyhazování jsem taky psal,že ty 195 jsou o dost dražší než 205 -asi kvůli tomu,že s tím rozměrem moc aut nejezdí...
Mě se /zatím/ na STK vždy jen dívali na rozměr pneu - disků si ani tak nevšímali...
ježek2- ET by se mělo dodržet dle velkého TP. Jednou již dříve na jiném autě mě to na STK zjišťovali. ET je přeci jestli je disk přes karoserii nebo "utopený" pod blatníky.Nevím kde jste viděl ,že 195 pneu jsou drahé. Já jsem teď před zimou kupoval nové premiérové zimní pneu a 1ks byl za cca 1380Kč vč dopravného.Byly na poloviční ceně.Někdo může říc,že je ET45 a ET38 téměř stejné.Ano rozdíl 8 mm není vůbec vidět.Ale toto značení je vyražené na disku a jak jsem výše poznamenal záleží na jakého technika STK "narazíte",který se v tom případně chce "rýpat".Od té doby /zvláště poslední rok/co se zpřísnila prohlídka na STK jsou jenom různé problémy a jsou dnes STK,kde nechtějí dělat emise na Priusu neboť to neumí ,ale nechtějí to přiznat ,tak se vymlouvají na různé okolnosti/cenu,čas atd/.
..Ok - nemá asi cenu se s tom probírat...jasně,že jsou na STK trošku ostřejší podmínky- a asi i dobře...ale třeba ET je vyraženo uvnitř disku - a ti technici mají dost práce,aby ještě sundávali kolo - nevím,jestli je to z pod auta za brzdou vidět...
Ohledně STK jsem to tu nedávno psal - taky mě dvě odmítly....a té třetí jsem musel sám zpřístupnit mod,aby emise vůbec udělali...
Poslední dobou ceny nesleduju - beru to z doby,kdy jsem měl PII - a tam jsem věděl určitě,že 195/60/16 byly fakt o cca 500,- dražší než 205/55/16...k té ceně nemůžu nic - takové povšechné info jsou k ničemu...kdyby náhodou někdo z kolegia taky chtěl levně nakoupit...bude vědět...
Já dal v roce 2015 za /205/55/16/ Nokian WR 4 7912 kč...s dopravou...zatím s nimi spokojenost
p1947 píše:ježek2- ET by se mělo dodržet dle velkého TP. Jednou již dříve na jiném autě mě to na STK zjišťovali. ET je přeci jestli je disk přes karoserii nebo "utopený" pod blatníky.Nevím kde jste viděl ,že 195 pneu jsou drahé. Já jsem teď před zimou kupoval nové premiérové zimní pneu a 1ks byl za cca 1380Kč vč dopravného.Byly na poloviční ceně.Někdo může říc,že je ET45 a ET38 téměř stejné.Ano rozdíl 8 mm není vůbec vidět.Ale toto značení je vyražené na disku a jak jsem výše poznamenal záleží na jakého technika STK "narazíte",který se v tom případně chce "rýpat".Od té doby /zvláště poslední rok/co se zpřísnila prohlídka na STK jsou jenom různé problémy a jsou dnes STK,kde nechtějí dělat emise na Priusu neboť to neumí ,ale nechtějí to přiznat ,tak se vymlouvají na různé okolnosti/cenu,čas atd/.
Za předpokladu, že je ET uvedené - já ho neměl ani ve velkém TP, ani v COC listu - takže těžko někdo zkontroluje co tam má opravdu být.
Jinak na disku je z venkovní části (obvykle někde u ventilku) vyražené číslo KBA a podle toho se dá hned dohledat rozměry disku včetně ET.
Keď už sú tie Vianoce, uvažujem trochu veľkorysejšie. Je totiž možné že by sme šli do fungl. Ibaže tam už mám docela dilemu čo vybrať. Ten Prius je OK, o tom nepochybujem. No je tu ešte predsalen nakoniec plán B a to C-HR. Totožný motor, viem že o nejaké deci väčšia spotreba, to až tak neriešim, výhodou by bol pre ženu vyšší posed, nevýhodou pre rodinu skôr malý kufor. Ja som trošku viac naklonený pre Prius, žene som ešte nepovedal o pláne B ale myslím že tam by to bolo asi na stranu C-HR. Ceny sú plus mínus rovnaké. Nechcem to nejak uponáhľať, tak či tak by som najskôr predal súčastné auto , či iba odhlásil. Má tu niekto reálne skúsenosti z porovnania týchto dvoch modelov?
P.S. Šťastné a veselé
Motor nie je totozny, v Priuse IV. je nova generacia, preto ma taku fantasticku spotrebu, opat to o nieco vylepsili. V ostatnych autach Toyoty je starsia III.gen.
No vidíš toto je pre mňa nová informácia, človek sa učí celý život. Takže aktuálne mi to vychádza 2:1 pre Prius. Väčší kufor a novší, modernejší motor. V Toyote som vôbec neni doma, priznávam. O BMW motoroch mám hromadu informácií, viem ktorý brať a ktorý je vyslovene nepodarok. O Toyote som vlastne ani zlého slova čo sa motorov týka nepočul, teda zaujímajú ma hlavne tie hybridné. Nejdem kupovať zajtra , no rád by som mal tých informácií čo najviac aby som sa neučil za pochodu. Keďže mi ide hlavne o spoľahlivosť , spotreba poteší a určite nechceme žiadny dízel, trochu cenovú dostupnosť , iné značky som postupne vylúčil. Verím že ak sa už rozhodneme nakoniec pre jeden či druhý typ nespravíme krok vedľa. Ďakujem užívateľom tohto fora za doterajšie info, či každú ďalšiu radu