Mrtvá baterka
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Mrtvá baterka
Hoj. Nějaký osvědčený způsob, jak nabít zcela mrtvou baterku?
Exide Excell EB605 60Ah
Do auta bez zámků už jsem se dostal, teď je oříškem baterie. Je vybitá cca 2 měsíce.
Díky za rady.
Z.
Exide Excell EB605 60Ah
Do auta bez zámků už jsem se dostal, teď je oříškem baterie. Je vybitá cca 2 měsíce.
Díky za rady.
Z.
Re: Mrtvá baterka
Bojím se, že 2 měsíce docela chladného počasí už vybitá baterka nepřežije, nebo jen s hodně omezenou kapacitou. Některé chytřejší nabíječky mají i oživovací režim. V létě by po takovém nabiti ze sebe možná ještě něco vydala, ale takhle na zimu bych raději koupil novou, záleží jak moc ti vadí, když nenastartuješ.
V celice mi nejspíš dálkáč vybíjel baterku, vlivem toho jsem koupil nabíječku CTEK Multi XS 3600, u které tuhle oživovací funkci slibují, ale stejně jsem zanedlouho kupoval i baterku. Jestli máš náladu na experimenty, můžu ti ji půjčit.
V celice mi nejspíš dálkáč vybíjel baterku, vlivem toho jsem koupil nabíječku CTEK Multi XS 3600, u které tuhle oživovací funkci slibují, ale stejně jsem zanedlouho kupoval i baterku. Jestli máš náladu na experimenty, můžu ti ji půjčit.
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Podle návodu z youtube baterie oživena jinou na 12V, v současné době na nabíječce. Uvidíme.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Monfara MF 2C . Opravil jsem s tim i baterku co už jsem chtěl dát do sběru a ještě ji pořád mam jako záložní a kapacitu drží i 2měsíce.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
V Toyotě nás učili, že jakmile poklesne u trakční olověné baterie napětí pod 30% (tento parametr má název BDI) .... má již konstrukce baterie nevratné změny. Ta trakční je dělaná konstrukčně trochu jinak než klasická (startovací autobaterie) = startovací autobaterie nesnese takový hluboký vybití jako je 30% její kapacity (není na to konstrukčně stavěná) je stavěna na max 80% - poté jsou škody na její konstrukci už nevratný a jen se to bude zhoršovat.
Baterka i když se ti bude zdát oživená nebude nabitá nikdy na 100%, sama se bude vybíjet, její kapacita bude jen tak na pár krátkých startů a altík ji stejně nebude stíhat dobíjet ....... prostě děs běs. Nechcu ti kazit iluze ale v autě by jsi nic takovýho mít v zimě určitě nechtěl. Jestli ji tam i tak namontuješ, tak si rovnou zabal startovací kabely a hodně pevný nervy protože je budeš potřebovat 100%
Přístroje který slibujou zázračný vyléčení baterie fungovat nemůžou. Jestli nevěříte, tak nejřív prostudujte co se děje při vybití baterie a co se stane při hlubokým vybití - je to prostě jasně danej konstrukční fakt. Ty přístroje o kterých píšete řeší sulfatizaci (která vzniká u max pár dní mírně vybité baterie!)
Baterka i když se ti bude zdát oživená nebude nabitá nikdy na 100%, sama se bude vybíjet, její kapacita bude jen tak na pár krátkých startů a altík ji stejně nebude stíhat dobíjet ....... prostě děs běs. Nechcu ti kazit iluze ale v autě by jsi nic takovýho mít v zimě určitě nechtěl. Jestli ji tam i tak namontuješ, tak si rovnou zabal startovací kabely a hodně pevný nervy protože je budeš potřebovat 100%

Přístroje který slibujou zázračný vyléčení baterie fungovat nemůžou. Jestli nevěříte, tak nejřív prostudujte co se děje při vybití baterie a co se stane při hlubokým vybití - je to prostě jasně danej konstrukční fakt. Ty přístroje o kterých píšete řeší sulfatizaci (která vzniká u max pár dní mírně vybité baterie!)
MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
- Pavo.B.
- Věčnej rejpal
No mě Varta vydržela 8 let a dvě hluboké vybití (cca týden) takže ono to něco vydrží, zas tak tragicky bych to neviděl.
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
Já bych to spíš upřesnil tak, že po hlubokém vybití už se vlastnosti baterie řídí čistě teorií pravděpodobnosti. S velkým a nepředvídatelným rozptylem.
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
2 dny nabíjení na staré dobré nabíječce a baterka funguje.
Ještě jí tam pro jistotu nechám.
Asi štěstí amatéra
Ještě jí tam pro jistotu nechám.
Asi štěstí amatéra

Bez ohledu na to, jak můj intelektuální výplod ohodnotil Mr. Sušenka, musím trvat na svémzmaxxx píše: ...a baterka funguje.

Ale to's mě nepochopil. Nejde o čas, ale rozptyl pravděpodobnosti 

-
- Navigátor
- Kontaktovat uživatele:
Pravděpodobnost patří do kvantové mechaniky u baterek nefunguje. Při nízkém napětí dochází k sulfataci článků a akumulátor se ničí. Živím se baterkama do jiných zařízení, ale UPS a trakční baterie je velký rozdíl. UPS baterie po hlubokém vybití ztrácí kapacitu velice razantně, klidně na 20-30% po vymlácení pod 11,8V. Trakční baterie slibují po 100% vybití ještě 300-400 cyklů s rozumnou ( ne 100% kapacitou, například tady: http://www.topbattery.cz//out/media/1090-1674.pdf ).
U autobaterií bych v tohle nedoufal. Když se ti stane poprvé že nenastartuješ a co možná nejdříve dobiješ baterii na potřebnou kapacitu, tak možná bude fungovat dál. Ale po hlubokém vybití dochází skutečně k razantnímu poklesu kapacity. I u nové baterky.Kapacitu voltmetrem nezměříš. Ampérmetrem také ne. Specializovaný měřák stojí několik desítek tisíc. Jednoduchý způsob jak zjistit kapacitu baterie je připojit k nabité baterce spotřebič o kterém víme jakou má spotřebu. Například autožárovku která když má 60W tak má přibližný odběr 5 A a měřit čas, za jaký dosáhne baterie cca 11,8V což je ještě bezpečné napětí viz článek http://www.mjauto.cz/jak-zkontrolovat-autobaterii. 70Ah baterie by mohla svítit cca 14 hodin.
U autobaterií bych v tohle nedoufal. Když se ti stane poprvé že nenastartuješ a co možná nejdříve dobiješ baterii na potřebnou kapacitu, tak možná bude fungovat dál. Ale po hlubokém vybití dochází skutečně k razantnímu poklesu kapacity. I u nové baterky.Kapacitu voltmetrem nezměříš. Ampérmetrem také ne. Specializovaný měřák stojí několik desítek tisíc. Jednoduchý způsob jak zjistit kapacitu baterie je připojit k nabité baterce spotřebič o kterém víme jakou má spotřebu. Například autožárovku která když má 60W tak má přibližný odběr 5 A a měřit čas, za jaký dosáhne baterie cca 11,8V což je ještě bezpečné napětí viz článek http://www.mjauto.cz/jak-zkontrolovat-autobaterii. 70Ah baterie by mohla svítit cca 14 hodin.