Jo, jo přesně ten olej, mám ho už po několikáté a nedám na něj dopustit. Hodně jsem zjišťoval, jaký olej, a nic kloudného jsem nezjistil, zkrátka spousta protichůdných názorů, jednou, že je jedno co tam naleješ, pokud to splňuje danou specifikaci, měň spíš častěji než po doporučeném intervalu atd. atd. Nakonec jsem si udělal prostě vlastní názor - v levných servisech měnit olej ne, daj tam nějaký polský levný a musím říct, že v mém jiném autě nic moc, vyměnil jsem ho po 5000km, protože motor zřal ten olej po deckách a za chvíli byl úplně černej. Přestože dali olej, který taky splňoval specifikaci. Takže evidentně rozdíly jsou a asi dost zásadní. Zůstávám u toho Mobil 1, v intervalu 15 tis. kdy měním ho nemusím prakticky dolejvat, možná tak celkem půl litru, motor nemá jediný problém, spotřeba dlouhodobě je pořád plus mínus stejná, tak proč bych to měl dělat jinak? Olejový filtr Hengst, bez problému, koupím vždycky 2 - 3 kousky přes net za 100 Kč kus a taky není problém. Snad můžu dát odkazy, kde to kupuju.. Celá výměna oleje + filtry cca 1500 Kč a vím, že jsem si to udělal pořádně, v servisu cca 4000 Kč co mi lidi říkaj a ani nevíte, jestli to tam nezbastlili....RIP píše:--> Honza K.: Dívám se na věc dost podobně, jako Ty, navíc mám dost podobné zkušenosti, ať již z toho tankování v Rakousku, nebo třeba z oleje atd.... Předpokládám, že jsi měl na mysli Mobil 1 ESP Formula 5W-30. Podle mého názoru má tento olej tak akorát nastavené viskozity, ani příliš vysoko, nebo nízko a s dieselovými motory od Toyoty si "rozumí". I další parametry jsou dost "slušné". Ale těch 10 tis. km na výměnu je opravdu tak akorát. A to olejová náplň v těchto motorech je přes 6 l. Co například některé dieselové motory jiných výrobců, kde je náplň třeba nižší, než 4 l. Výlet s rodinou v létě na dovolenou někam na jih, s naloženým autem upalují co to dá někde po dálnicích, najedou třeba 2 tis. km a po návratu je ten olej prostě doslova zničený, záleží na výši jeho oxidační stability (TBN). To nemám z vlastní hlavy, byla provedena laboratorní měření. A potom klidně s tímto olejem jezdí třeba ještě rok a najedou dalších 15 tis. km a následně se nestačí divit. A proč? Přece proto, že na různých fórech na slovo vzatí odborníci psali, že měnit olej po 15 až 20 tis. km je přece tak akorát. No, a to by snad stačilo, proč bych tady jinými slovy opakoval, co jsi již napsal. Jenom bych snad doplnil, zkrátit výměnu palivového filtru minimálně na 30 tis. km (právě z důvodu "kvality" zdejší nafty). Znám lidi, kteří byli nuceni měnit nejen vstřikovače v motoru a nyní mění palivové filtry ještě častěji. Ona totiž výměna tohoto filtru vyjde výrazně levněji. Stát se nic nemusí, ale znáte to, náhoda je blbec, těch problémů přibývá a potom je to dost drahé....
https://autodex.cz/autodily/toyota/aven ... tId=798511
https://autodex.cz/autodily/toyota/aven ... tId=962605
https://jaknaauto.cz/Produkty/MOTOROVE- ... 2013-P101/
do D-Catu naleju cca 5.5 litru, má to mít celkem 5.9 litru...
Ad palivový filtr - no, ten se chystám vyměnit až teď... Mám v tom rest... Neměnil jsem ho min 60t km, všechno funguje, ale nerad bych něco podělal, takže šup tam s ním