T25 1ZZ-FE - Jak na montáž tempomatu?

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Martin_R
Člen Týmu

T25 1ZZ-FE - Jak na montáž tempomatu?

Příspěvek od Martin_R »

Zdravím, začínám sbírat informace o tom, jak by se na moje auto dal domontovat tempomat. Je to 1.8 vvt-i benzín, rok výroby 2006/3. Cruise kontrolku jsem našel. Četl jsem staré vlákno o dodatečné montáži tempomatu na řadu T25 a píše se tam, že na benzíny to údajně nejde kvůli mechanickému ovládání škrtící klapky (pokud vím, facelift verzi nemám). Popravdě nevím zda mám klapku řízenou mechanicky, či elektronicky. Auto mám teprve 5 měsíců a předtím sem jezdil, no, lépe neříkat čím :sigh:

Chtěl bych se zeptat na:
1. Zda bude nutno přeprogramovat ŘJ
2. Zda má někdo rady či odkazy kolem přeprogramování FW v ŘJ, či vlastními úpravami FW a to i obecně (mam na tohle založit extra vlákno?)
3. Servisní manuály ohledně zapojení veškere elektroniky v autě, čidel atd. (mám jen dílenskou přiručku z roku 2004)
4. Jaká páčka do volantu patří pro můj model (jde mi spíše o obrázek úchytů a tvaru)?
5. Pokud mám klapku mechanickou, mám úplnou smůlu nebo to jde vyřešit nějak jinak :P ?
Toyota avensis 1.8 vvt-i combi, 95kW, 2006 “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” ― Thor Heyerdahl
aczasa
Věčnej rejpal

Re: T25 1ZZ-FE - Jak na montáž tempomatu?

Příspěvek od aczasa »

1 a 2 je asi nezkouset, 5 je ano. Vše mezi je téměř irelevantní.
Back in Czech.
xtreo
Navigátor

Příspěvek od xtreo »

Já mám 1.8 VVT-i po FL, ovládání škrtící klapky je mechanické a tempomat tam dodělaný mám. Už jsem to tak ale koupil, dávali to tam v Německu v Toyotě. Funguje to tak, že tempomat opravdu mechanicky hýbe pedálem místo tebe. Plus je tam dodělaný spínač na spojce, aby se tempomat deaktivoval, když začneš vyšlapávat spojku.

Funguje to parádně, jenom co je trochu blbý, že při deaktivaci tempomatu (spojkou, brzdou nebo tlačítkem) dojde k okamžitému uvolnění pedálu a ten jakoby vystřelí do normální polohy a udělá to celkem ránu. Ale dá se to nacvičit, aby tam měl člověk nohu a bouchlo to do podrážky na botě, pak to není slyšet. :-)

Úplně jsem ti nepomohl, ale jenom aby bylo zřejmé, že to opravdu jde. Nicméně nevím za jakou cenu...
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Cena není tak moc děsivá, ale není to tempomat od toyoty a má vlastní ecu s elektromechanickym hejbatkem na lanku plynu.
Ten výše popisovany je jen packa toyota se signály pro origo ecu, ale to nefunguje.
Back in Czech.
xtreo
Navigátor

Příspěvek od xtreo »

Nikdo výše nepopisuje, že se má jednat jen o páčku od Toyoty. Ptá se jestli lze nějak namontovat tempomat, ty tvrdíš, že ne a já tvrdím, že ano.
Martin_R
Člen Týmu

Příspěvek od Martin_R »

Hmmm, a ta elektronicky řízená škrtící klapka, lze ji namontovat z jiné verze avensisu, který ji má? Funguje tak, že tam je servo co jen tahá za lanko, nebo je to přes nějaký šnekový převod a páku? Spekuluji nad tím, že pokud by se tam dala dát, pak by stačilo mít jen správný FW a opět jen tu páčku s rezistory :) (a na zásah bych si u nás v ostravském hackerspace s patřičnou zálohou troufnul) Je dobré, že to jde v nejhorší variantě i v tom univerzálu s vlastní ECU, což bude asi dost drahé(?)

Měl by někdo podrobné servisní manuály? Podíval bych se i rád mimo tohle téma, jak mé auto funguje mechanicky i elektronicky. Našel jsem jen dílenskou příručku z roku 2004.
Toyota avensis 1.8 vvt-i combi, 95kW, 2006 “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” ― Thor Heyerdahl
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

2004 je dostačující pro 2006 před FL. Myslím, že i elektrika je nakonec stejná s 2004 i po fl.

Mechanický tempomat jsem někde jednou zvažoval a vycházel cca 6000 stavebnice a pak vlastní čas.

Elektronická skrtici klapka "nejde"... Ma to duvod v tom, že by musel i elektronický plyn a správná ecu. A to už jsi v toyote vyměnil půl hodnoty nového motoru.

Xtreo.. Ale no tak... Tvrdis to moc důrazně.
Back in Czech.
Martin_R
Člen Týmu

Příspěvek od Martin_R »

aczasa píše:Elektronická skrtici klapka "nejde"... Ma to duvod v tom, že by musel i elektronický plyn a správná ecu. A to už jsi v toyote vyměnil půl hodnoty nového motoru
Tak to už je dostatečně velké proti i na mě :mrgreen:

Máte někdo v tom případě tip na někoho s kým máte dobrou zkušenost, kdo by mechanický tempomat uměl kvalitně udělat? Nebo je ta stavebnice i pro průměrného člověka?
Krab
Člen Týmu

Příspěvek od Krab »

Aha takže to není tak jednoduché jak jsem si myslel. Mám taky 1.8 VVTi 2004 a tempomat mě došel z Ali a myslel jsem že jen napojím na volant a pojede to... Nějaké ty klapky,čidla na pedály atd to se mě fakt nechce dělat aby to ještě pak bouchal ten pedal když se to vymáčne jak tu někdo píše....
Odpovědět

Zpět na „Avensis“