Corolla E170 (2013-2018) - zkušenosti

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
rogerer
Manager Týmu

Re: Nová Corolla - Vaše zkušenosti

Příspěvek od rogerer »

taky mi to tak často přijde, ale on zas pak brzdí fakt naplno...počítá rychlost přibližování k překážce (tj. rozdíl vašich rychlostí), takže když pojedeš dlouho za někým nalepený tak to moc asi nepůjde, musíš se přiblížit k překážce znatelně rychleji, ale já bych to nezkoušel, max do nějakýho papíru.

Jak říkám vzhledem k tomu že jsem jel do kopce, tak tam to reaguje mnohem dřív (až zbytečně dřív) a byl to okamžik, tři pípnutí jenom a jen co jsem začal přibržovat tak to brzdilo samo naplno (abs aktivní, výstražný blinkry atd.), naštěstí se šlo hned rozjet... faj nvědět že to alespoň nějak funguje ale představa že nějak selže čidlo, bude oslněno nebo zmateno a někde to takhle zadupne....nevím no
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S Active LED Trend+, 2017
(ex)Toyota Avensis Kombi 1.8 Active Trend+ , 2016
(ex)Škoda Rapid, 1.2 TSI 77kw Dynamic, 2013
(ex)Alfa Romeo 156 2.4 JTD, 2001
(ex)Škoda Octavia 1.9 TDI, 2009
(ex)Renault Clio 1.4, 1998[/i]
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

rogerer píše:taky mi to tak často přijde, ale on zas pak brzdí fakt naplno...počítá rychlost přibližování k překážce (tj. rozdíl vašich rychlostí), takže když pojedeš dlouho za někým nalepený tak to moc asi nepůjde, musíš se přiblížit k překážce znatelně rychleji, ale já bych to nezkoušel, max do nějakýho papíru.

Jak říkám vzhledem k tomu že jsem jel do kopce, tak tam to reaguje mnohem dřív (až zbytečně dřív) a byl to okamžik, tři pípnutí jenom a jen co jsem začal přibržovat tak to brzdilo samo naplno (abs aktivní, výstražný blinkry atd.), naštěstí se šlo hned rozjet... faj nvědět že to alespoň nějak funguje ale představa že nějak selže čidlo, bude oslněno nebo zmateno a někde to takhle zadupne....nevím no
Presne tak. Zatiaľ mi to príde ako nevypočítateľná neznáma, pracujúca ako-tak ale hodne nespoľahlivo, resp. zakaždým akoby reagovala trochu inak a preto vo výslednom efekte z nej má človek taký divný pocit. Aspoň podľa reakcií užívateľov áut s týmto systémom, ja osobne to nemám. A niesom si istý či by som ho chcel, i keď v zásade som zastánca všetkých možných bezpečnostných serepetičiek. Mám rád jasné pravidlá, mám rád keď viem čo presne môžem čakať.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
Intri
Manager Týmu

Příspěvek od Intri »

Kocúr píše:
rogerer píše:taky mi to tak často přijde, ale on zas pak brzdí fakt naplno...počítá rychlost přibližování k překážce (tj. rozdíl vašich rychlostí), takže když pojedeš dlouho za někým nalepený tak to moc asi nepůjde, musíš se přiblížit k překážce znatelně rychleji, ale já bych to nezkoušel, max do nějakýho papíru.

Presne tak. Zatiaľ mi to príde ako nevypočítateľná neznáma, pracujúca ako-tak ale hodne nespoľahlivo, resp. zakaždým akoby reagovala trochu inak a preto vo výslednom efekte z nej má človek taký divný pocit. Aspoň podľa reakcií užívateľov áut s týmto systémom, ja osobne to nemám. A niesom si istý či by som ho chcel, i keď v zásade som zastánca všetkých možných bezpečnostných serepetičiek. Mám rád jasné pravidlá, mám rád keď viem čo presne môžem čakať.
To je právě otázka, jestli PCS tak, jak funguje dneska, vůbec může být pro člověka předvídatelné. Jak říká rogerer - jestli PCS bere v úvahu vzdálenost, rychlost, navíc podle mě reaguje i podle toho, jestli už reaguje řidič (tzn. jestli je sešlápnutý brzdový pedál, nebo ne), člověk toto v hlavě nedopočítá. Rozhodně ne vědomě, a jestli to dokáže od poslechu natrénovat... Možná jo, ale po mnoha letech ježdění. Asi je dobré ten systém mít, ono přece jenom, pokud by z nějakého důvodu zpanikařil a někdo kvůli tomu do nás narazil zezadu, bude to ten někdo, kdo bude v mnohem horší situaci. Ale samozřejmě nikdo netouží mít rozbité auto... Musíme doufat, že je to nastavené tak, že systém zasáhne opravdu jenom v krajní nouzi, navíc s minimem "přešlapů".

V souvislosti s tím možná stojí za to říct, že asi dva týdny zpátky byla na dálnici kolona, chlápek přede mnou pořád jel, před něj jsem neviděl, tak jsem nepředpokládal žádné nebezpečí. Zničehonic to docela dost zašlápl a začal se nečekaně rychle přibližovat. Já zareagoval samozřejmě taky brzděním a sledoval jsem, co se děje za mnou. Bylo tam auto, tak jsem nebrzdil extrémně prudce, ať má šanci zareagovat. Výsledkem bylo, že řidič přede mnou stočil zčásti do levého pruhu, já na to zareagoval tím, že jsem šel doprava. Všichni to zvládli, ale důvod, proč to píšu, je ten, že i když to už byla dost nebezpečná situace (já doprava uhnout musel, jinak si myslím, že ten za mnou by byl ve mě, kdybych to zašlápl), PCS pípalo, ale nezasáhlo.

Takže vyvozuju pár možností: buď moje Corolla o autě za mnou věděla (nemyslím si), nebo předpokládala, že to ubrzdím sám (brzdil jsem už dlouho předtím), nebo jsem ještě nebyl tak blízko, aby systém zasáhl (tím spíš, když tam byly ty úhybné manévry a k případné srážce by došlo pouze rohem - to je podle mě nejpravděpodobnější), nebo jsem jel stále ještě příliš rychle na to, aby PCS aktivně zasahovalo (to nevím, měl jsem starosti jinde než sledovat tachometr :)).
Corolla 2017 Executive, 1.6 Valvematic, manuál, černá
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Priveľa možností prečo sa asi práve takto PCS zachoval, na môj vkus.
Ale mňa skôr znervózňuje nie to prečo nezabrzdí keď nezabrzdí ale prečo zabrzdí keď vodič má pocit že brzdiť netreba resp. flekne auto bez očividného dôvodu a šoféra vydesí. Tá neistota, čo keď prejdem v zákrute príliš blízko pätníka či vyššieho obrubníka a auto znenazdajky zabrzdí? Toto sa stalo kamarátovi na novej Vitare, šiel tak ostrejšie do zákruty a asi mu systém zachytil značku - keďže zrejme "videl" prekážku pred sebou a nestihol vyhodnotiť že sú kolesá otočené do zákruty, tak auto prudko pre istotu zabrzdil). Kamoš musel meniť trenírky, inak sa našťastie nič nestalo.
Naposledy upravil(a) Kocúr dne pon 18.09.2017, 10:13, celkem upraveno 1 x.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

jak jsem psal, v kopci to reaguje uplne, jinak, v kopcich mi pípá hodne brzo a to to auto je fakt daleko...Na rovine by podle me maximálně tak zapípal....Mám to i na videu, takže to sem večer dám...
Podle me ani nebere v potaz vzdalenost ale proste jen rychlost přiblížení k překážce...
Dozadu to rozhodně nevidí, tak dokonalý to není.
Asi je lepsi to mít, clovek fakt nikdy nevim kam se třeba na sekundu podívá. Těch defektů kdy to zareaguje zbytečně bude minimum a třeba v kopci. Častější určitě bude že to nezareaguje.
Front assist u VW podle mě pracuje na jiným principu a tam to pípá ikdyž jedu blízko za autem, tady jen když se ryhcle přibližuju...
Intri
Manager Týmu

Příspěvek od Intri »

Dneska jsem se zkusil trochu zaměřit na to hluboké zadrnčení při rozjezdu. Vypadá to, že to dělá hlavně tehdy, když vyženu motor trochu do otáček (tak kolem 3 tisíc) a teprve potom pouštím spojku tak, ať začne zabírat (asi je nutné ji pustit i trochu rychleji, nedaří se mi to "nasimulovat" pokaždé). Stává se mi to hlavně do zatáček, kde je to přesně ta situace - vymáčknu spojku, podřadím na dvojku, přidám plyn a při pouštění spojky se může to zadrnčení stát.

Zajímalo by mě, jestli je to normální chování. Přece jenom, jestli by to mělo znamenat nějaký problém se spojkou, chtěl bych to pořešit v záruce.
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

něco podobnýho jsem měl na rapidu, po prudšim rychlém puštění spojky a zároveň prudším přidáváním plynu, divnej jakoby kovovej zvuk (říkali jsme tomu lupnutí). Speciálně to bylo slyšet s otevřeným okýnkem vždy, když jedeš třeba podél svodidel,zdi nebo řady zaparkovaných aut (když se ti ten zvuk vrací do auta).
Měl to každý takže to byla vlastnost auta.
Tuto to musí vyzkoušet někdo s manuálem :(
Naposledy upravil(a) rogerer dne úte 19.09.2017, 11:19, celkem upraveno 2 x.
Intri
Manager Týmu

Příspěvek od Intri »

V mém případě to není kovové, je to takové "zatřesení" celým autem. Vlastně jako když člověk brutálně podtočí motor, skoro ke chcípnutí.
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

ale pokud je to jen při prudkým puštění spojky v kombinaci s vyššími otáčkami, tak to třeba nepobírají nějaký silentbloky.... ?
Intri
Manager Týmu

Příspěvek od Intri »

Jako že by ty vibrace a zvuk šly paradoxně od nich? Asi je to možné, to neumím říct.
noker11
Člen Týmu

Příspěvek od noker11 »

Vcera som v technickom preukaze na konci nasiel dodatok, ze ,,vozidlo s vybavou pre nerovne vozovky + 20mm". Vie niekdo, co to konkretne znamena? Teda okrem tych 20mm. To chapem akoze je auto zvysene oproti nejakemu, zrejme katalogovemu cislu.
bubenij
Člen Týmu

Příspěvek od bubenij »

Tyjo to tam nemám, ačkoliv se mi zdá, že minimálně zadek je dost vysoko :-)
V dodatku mám jen variabilní provedení vozidla na jiný rozměr kol, jinak nic
RAV4 hybrid 4x4 Executive
Ex - Toyota Corolla 1.6 Executive
Ex ex - Toyota Auris 1.6 Style 2013
Ex ex ex - Ford Galaxy 1,6 Ecoboost
Ex ex ex ex - Ford Mondeo 3,0 V6 2005
mirsson
Člen Týmu

Příspěvek od mirsson »

Po mesiaci pouzivania mi zacala svietit kontrolka tlaku pneumatik. Dofukal som vsetky na 230 a musel som podrzat tlacitko SET pod vekom ulozneho priestoru pred spolujazdcom. Chvilu to zablikalo a potom zhaslo. Inak v brozurke ziadne info o TPWS.

Po mesiaci mi na aute stale vadi ten plyn. Na dovolenke som nechcel vytrubovat, tak som skusil "zavrcat" na zavadzajuceho cyklistu cize som stlacil spojku a na sekundu stlacil plyn az na podlahu a hned ho pustil - auto nespravilo nic - ako keby som ten pedal ani nestlacil. Ako keby elektronika na sekundu vyhodnocovala intenzitu stlacenia plynu a realizovala len ten najmenej stlaceny pedal. (alebo ako to napisat- dufam ze mi aspon niekto rozumie :)

EDIT: Oprava: V navode na obsluhu info o TPWS je na strane 107-108, musim lepsie hladat.
Toyota Corolla 1,6 Live 2017
Nissan Almera 1,5 2006 (ex)
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

to se ti rozsvítilo proto, že je v noci a ráno hodně nízká teplota, tak to nějak zaznamenalo změnu. Se vsadím že byly všechny 4 ok ne? Stačí to vyresetovat po rán ua pak je celou zimu pokoj. Hodně citlivej na to byl avensis, corolla zatím ok.
vibam
Řidič

Příspěvek od vibam »

mirsson píše:Po mesiaci pouzivania mi zacala svietit kontrolka tlaku pneumatik. Dofukal som vsetky na 230 a musel som podrzat tlacitko SET pod vekom ulozneho priestoru pred spolujazdcom. Chvilu to zablikalo a potom zhaslo. Inak v brozurke ziadne info o TPWS.

Po mesiaci mi na aute stale vadi ten plyn. Na dovolenke som nechcel vytrubovat, tak som skusil "zavrcat" na zavadzajuceho cyklistu cize som stlacil spojku a na sekundu stlacil plyn az na podlahu a hned ho pustil - auto nespravilo nic - ako keby som ten pedal ani nestlacil. Ako keby elektronika na sekundu vyhodnocovala intenzitu stlacenia plynu a realizovala len ten najmenej stlaceny pedal. (alebo ako to napisat- dufam ze mi aspon niekto rozumie :)

EDIT: Oprava: V navode na obsluhu info o TPWS je na strane 107-108, musim lepsie hladat.
mě to teď taky pořád svitilo a ani opakovaný reset nepomohl... tak jsem zajel na benzinku to zkontrolovat a dofoukat. Místo původních 2,3 jsem měl na všech kolech cca 1,7 - takže zima se ozvala... vše jsem nafoukal na 2,4 a je pokoj... Norma je 2,3 - 2,6 - tak to asi i hlídá toto rozmezí.... pokud je to mezi 2,3-2,6 tak to nesvítí.... jinačí tlak jsem zatím ani nezkoušel...
Toyota Avenis 1,8 VVTi, 2007
Toyota Corolla 2017 1,6 MT Trend+
Toyota Starlet 1,3i, 1997
Toyota Verso 1,8 VVTi, 2010
Toyota Corolla E12, 1.6 VVTi, 3HB, 2005
Toyota Corolla E10, 1,6 LXi, SD, 1995
Toyota Starlet 1,3i, 1993
j a p o n e c n a k o n e c
Odpovědět

Zpět na „Corolla“