T25 2.2 D-CAT 110KW 2009 - ztráta výkonu + dekarbonizace.

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Patrik1991
Člen Týmu

T25 2.2 D-CAT 110KW 2009 - ztráta výkonu + dekarbonizace.

Příspěvek od Patrik1991 »

Ahoj, projel jsem tu pár témat a semtam se objevil podobný problém. Už jsou ale značně stará, tak je nebudu oživovat.

Co může být za problém, když mi auto při startu skoro vůbec netáhne? Není to pořád, spíš nepravidelně, zhruba poslední dva týdny. Rozjíždím se a auto zrychluje strašně pomalu, plyn mám na podlaze.. V určitém momentu, myslím že to taky není vždycky stejně, ale okolo 1800 otáček, to zabere a vystřelí. Dnes jsem si všiml že během toho záběru to i zakouří :? ... špinavý, až černý kouř.
I když už jedu nějakou rychlostí, dejme tomu 50 a zařadím 4, tak dokud je to v malých otáčkách tak to skoro nezrychluje, do kopce musím podřazovat a málem jsem ten kopec ani nevyjel, jelikož jsem podřazoval a podřazoval, až jsem skončil u jedničky a skoro to netáhlo. A když to potom naskočí a zabere, tak zase kouří.
I když to táhne v pohodě a šlápnu na to abych zrychlil, tak to opět kouří a občas když to má ty malé otáčky, rozjíždí se pomalu a potom vystartuje, tak během toho záběru to trochu zacuká.

Kamarád a jeho kamarád se na to koukli a zhrozili se při kontrole vzduchového filtru. Diagnostika žádnou chybu nevypsala. Tak doufám že výměna filtrů, výměna oleje a případná dekarbonizace, která bude taktéž třeba udělat, tomu pomůže. Četl jsem tu, že byl u někoho problém i v EGR a pomohla jeho výměna, u někoho zase pomohlo jeho vyčištění a již zmíněná dekarbonizace.

Teď se dostávám k tomu, s čím potřebuji poradit. Je lepší s tím EGR jezdit do Toyoty, nebo to zvládne vyčistit(připadně vyměnit) zručný mechanik?
A druhá věc. U čeho všeho se v tomto autě provádí dekarbonizace(raději bych udělal kompletní), jak se provádí a zvládnu ji celou sám, popřípadě s mechanikem, nebo s tím také do Toyoty?

Auto jsem koupil na jaře, má nalítané okolo 215tis s tím, že na 155tis byl měněný celý motor. Samozřejmě u dalších dílů počítám, že začnou časem zlobit.
Nevím, zdali byla na autě někdy dekarbonizace dělaná.
Diagnostiky v Toyotě po koupi na autě žádné závady také neobjevili auto bylo dle nich naprosto v pořádku.

Ještě dvě maličkosti na závěr. Občas poblikává levá výbojka. Není to pravidelně a úplně nezhasíná, spíš jen zeslabuje a zase hned zesiluje. Druhá věc, vrže spojkový pedál, mám se toho bát?

Asi jste pochopili, že jsem na auta debil, takže to píšu takto polopatě :lol:
Maghreb
Věčnej rejpal

Re: T25 2.2 D-CAT 110KW 2009 - ztráta výkonu + dekarbonizace

Příspěvek od Maghreb »

Na T25 vrzgal spojkovy pedal takmer stale. Dalo sa to nejako riesit (tusim nejako podlozkou alebo nieco take). Mne to vrzgalo tiez, zvykol som si a zvazoval som, ze si to opravim, avsak auto potom ukradli.
Co sa tyka EGR, najdes na youtube a vsade mozne sposob, ako to otvorit a skontrolovat a vycistit. Je to podla mna vcelku jednoduche, len treba davat pozor, aby spina nepadla dovnutra - myslel som, ze uz nenastartujem a tie zvuky z motora boli naozaj na hranici normalu. Na mojom D-CATe to bolo sialeno zaspinene a cistil som to 2 krat v priebehu asi 80 000km.
Neviem, ci pri nizkych otackach sa nezasiera EGR viac ako pri vyssich, ale ja som sa snazil jazdit vzdy nad 1800, obcas na dvojke aj trocha menej, ale snazil som sa drzat pri 1800-2400.

A s vybojkami, ked mas chut sa s tym hrat, tak vymen ich navzajom a uvidis, ako sa budu spravat. Podla toho rychlo urcis, kde je chyba.
Avensis Kombi 6/2006 D-CAT 130kW facelift - ukradnuty
Patrik1991
Člen Týmu

Pedál teda řešit nebudu :)
Uvidím jak to dopadne po těch filtrech a dekarbonizaci, ale ten EGR bych každopádně rád vyčistěný měl. Myslím že ho čistili nebo dokonce měnili, včetně DPF, při výměně motoru nebo i později. Takže už pravděpodobně bude zhruba maximáně těch 80tis mít.
Patrik1991
Člen Týmu

Výměna filtrů a oleje nečekaně nepomohla.. Stále kouří a stále od spodu skoro netáhne. Navíc jsme si při výměně všimli oleje ve vzduchovém potrubí, to asi není moc ok, co?
Maghreb
Věčnej rejpal

Příspěvek od Maghreb »

Vytiahnite ten EGR ventil. Fakt, nie je to vobec narocne. Tu mas sice RAV4, ale ja som to na d-cate 130kw mal uplne identicky:
https://www.youtube.com/watch?v=b3iAK_1553k
Avensis Kombi 6/2006 D-CAT 130kW facelift - ukradnuty
Odpovědět

Zpět na „Avensis“