E18 - Lupání/tikání z B sloupku - VYŘEŠENO (prozatím)

vše ohledně modelové řady Corolla
rogerer
Manager Týmu

E18 - Lupání/tikání z B sloupku - VYŘEŠENO (prozatím)

Příspěvek od rogerer »

Vzhledem k výskytu již u více uživatelů zakládám nové téma.

Lupání od spolujezdce B sloupek/nebo spolujezdcovi dveře.. je to jen občas (ale stále častěji bych řekl) a jen když jede auto po takové silnici která ho jakoby rozvibruje. Taktéž možná závislost na počasí.
https://www.youtube.com/watch?v=aJK2lfXJF9g
https://www.youtube.com/watch?v=1GNpuzwhJjs

Při pootevřeném okýnku zvuk zmizí.

Zatím ,co jsem vyzjistil možné příčiny (z internetu):
1. kabely ve stropnici/B sloupku
2. špatně ukotvená stropnice (přijde mi to ale fest)
2. něco volného v B sloupku (klip apod.)
3. volné vibrující okýnko (nepravděpodobné)
4. gumová těsnění dveří

Zvuku lze občas dosáhnout rozhoupáním auta (uvnitř na sedačce :-) )

ŘEŠENÍ (zatím u mě fungující)
autor: hanes73

Vložit do rohu výplně těsnění, do takového průřezu např. tvrdou textilii (ca 2x2cm), která se lepí zespod na židle (na obrázku kouká bílý kousek). Možná by tam stačilo stříknout i trochu silikonového oleje.
Roh těsnění lze lehce tahem odepnout od rámu dveří, následně zase zacvaknout.

Obrázek
Naposledy upravil(a) rogerer dne úte 26.09.2017, 10:17, celkem upraveno 7 x.
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S Active LED Trend+, 2017
(ex)Toyota Avensis Kombi 1.8 Active Trend+ , 2016
(ex)Škoda Rapid, 1.2 TSI 77kw Dynamic, 2013
(ex)Alfa Romeo 156 2.4 JTD, 2001
(ex)Škoda Octavia 1.9 TDI, 2009
(ex)Renault Clio 1.4, 1998[/i]
hanes73
Manager Týmu

Re: E18 - Lupání/chrastění z míst B sloupku spolujezdce

Příspěvek od hanes73 »

Naprd je, že někdy ano, někdy ne. Budu dál testovat. Viděl bych to na ten B sloupek, zatím mi to tak připadá nejvíc....
Toyota Corolla E09, hatchback, 1.3 12 V, r.v. 1991 (ex)
Toyota Corolla sedan, 1.6 Valvematic 6MT, Active Trend+, r.v. 2016 (ex)
Toyota Corolla sedan, 1.6 Valvematic CVT, Executive, r.v. 2017
Toyota C-HR, 1.8 HSD, full pack, r.v. 2019
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

jojo, tady mám dnešní video, kde je to snad už lépe slyšet (ideálně mobil k uchu), takové to tikání. Buď se to zhoršuje anebo je to tím že je v noci chladněji, odpoledne to děla méně bych řekl.
Zkušenost mám když během toho zvuku zatlačím na boční okýnko (horní roh u B sloupku) tak to přestane...
Nevím, teď ráno to bylo fakt skoro celou cestu, je to slyšet i přes rádio :(

Jak demontovat horní kryt B sloupku? :-)
vibam
Řidič

Příspěvek od vibam »

rogerer píše:jojo, tady mám dnešní video, kde je to snad už lépe slyšet (ideálně mobil k uchu), takové to tikání. Buď se to zhoršuje anebo je to tím že je v noci chladněji, odpoledne to děla méně bych řekl.
Zkušenost mám když během toho zvuku zatlačím na boční okýnko (horní roh u B sloupku) tak to přestane...
Nevím, teď ráno to bylo fakt skoro celou cestu, je to slyšet i přes rádio :(

Jak demontovat horní kryt B sloupku? :-)

tedy musím říci, docela rachot....
bejt tebou, tak se do ničeho nepouštím.... máš to v záruce! Vezmi auto tam, kde jsi ho koupil... vezmi několik servisáků na projížďku, ať slyší a hledají odkut to jde, zajeď zpátky a trvej na tom, že auto taady necháváš a až to vyřeší, tak ať ti zavolají.. do té doby trvej na zapůjčení náhradního vozidla, jinak píšeš dopis na toyota central europe a posíláš spolu s audionahrávkou!
Toyota Avenis 1,8 VVTi, 2007
Toyota Corolla 2017 1,6 MT Trend+
Toyota Starlet 1,3i, 1997
Toyota Verso 1,8 VVTi, 2010
Toyota Corolla E12, 1.6 VVTi, 3HB, 2005
Toyota Corolla E10, 1,6 LXi, SD, 1995
Toyota Starlet 1,3i, 1993
j a p o n e c n a k o n e c
rogerer
Manager Týmu

Re: E18 - Lupání/tikání z míst B sloupku spolujezdce

Příspěvek od rogerer »

Joo chlape kdyby to bylo takhle jednoduchy....pricina bude blbustka za 1,5kč ale zabere to tejden :-DPokoumam to snad pristi tejden,chtel jsem vydrzet do prezuti pneu ale psychicky uz nemuzu a pritom je to celkem potichu oproti rapidu, uplnej vysmech ticha :-D
Iantaris
Člen Týmu

Příspěvek od Iantaris »

Tak mam dalsi poznatek.. Vrzani jde za jizdy vyvolat zatlacenim na vnitrni madlo dveri od spolujezdce. Na pootevreni okenka mi to ovsem nijak nereaguje.
Toyota Corolla 1.6 MT 11/2016
vibam
Řidič

Příspěvek od vibam »

Iantaris píše:Tak mam dalsi poznatek.. Vrzani jde za jizdy vyvolat zatlacenim na vnitrni madlo dveri od spolujezdce. Na pootevreni okenka mi to ovsem nijak nereaguje.
Chtějte nové komlet dveře !
vibam
Řidič

Příspěvek od vibam »

když to tady tak čtu, tak si uvědomuji, jaké mám stěstí, že krom motoru nic během jízdy neslyším... asi ještě zvážím tu výměnu za automat!! Automat je super, ale v jiném voze může někde něco strašit a to by mě sralo, kdyby tam něco lupa li nebo vrzalo...
ale jinak držím palce, ať se to v utorizovaním servisu vyřeší a hlavně, co to bylo.. nějaký plast, šroubek.. něco někde? - určitě to bude blbinka a proto to člověka tak se..
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

včera večer jsem si oťukával horní kryt B sloupku který reaguje takovým lupáním (víc než ten kryt u řidiče) v místech jakoby nad vývodem pásu. Dále jsem prstem trošku prohrabal rýhu v těsnění kam se zasouvá boční okýnko resp ten pravý horní roh (k B sloupku) a trošku to navlhčil.
Včera večer 2 jízdy po městě, dnes 3 a totální ticho. Úplný ráj. Možná to souvisí i s teplejším počasím. Uvidíme dál.
Já jsem přesvědčen že to dělá roh okénka o těsnění. Když jsem vklidu na ten růžek okna několikrát rychle zatlačil prstem tak to lupalo. Při lupání na to také stačilo zatlačit prstem. Uvidím jsem připraven tam skřípnout nějaký hadýrek až to zase začne případně něčím to těsnění namazat...při pootevřeném okénku nic.

@Iantaris :
Co jsem pročetl zahraniční fora tak těch zvuků je asi dost jak z B sloupků, stropnic, panelu dveří o rám dveří, těsnění dokonce i ty zámky tam můžou rachtit, povolené klipy apod.. Každý ten zvuk je jiný takže to co popisuješ může být něco jiného ja to mam fakt takove potiché tikáníčko...

Neřeším tu zavrzání palubky a ruzna zachrastění když se přejedou větší nerovnosti nebo když se jede po kostkách to prostě asi patří ke každému autu, kor v této kategorii ale todle bylo fakt štvoucí (ikdyž potichý) a věřím že 90% normálních lidí by to neřešilo, možná neslyšelo ani přes rádio, já si v corolle oblíbil jezdit bez rádia právě kvůli tomu tichoučku
Jinak občas zarachtá něco kolem střední stropní lampičky asi kabely, občas i něco u mě ve dveřích, něco v palubce ale to jen krátkodobě na určitých typech nerovnostech, neřeším nevadí

Trošku mě to vrací do roku 2013 kdy jsem koupil rapida a na určitých typech nerovností klepal silentblok převodovky - nový ještě neměli, dávali tam pak dočasně problematikům nějaký pro ruský trh, a pak až vynalezli lepší tak to měnili znovu (ale co vím tak tyto problémy stále bývají i u nových rapidů)
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

Dalsi poznatek:
Odpoledne jsem to opet parkrat v mensi míře zaslechl a prichystal si doma textilii na oblozeni rohu okynka, mezitim zacalo solidne lejt a ted vecer v desti je klid. Nedokazu si predstavit ze je to neco jineho nez gumova tesneni okýnka/dveří....
manasek
Věčnej rejpal

Příspěvek od manasek »

hele jeste nejsou ty cele dvere povysazene oproti zadnim vic ven???nestacilo by je utahnout na voditku zamku at se vic pritahne tesneni??....jak sedi se zadnimi???jako kdyz je chces pritlacit naopak dovnitr za to madlo...zkus to...k sobe,ne ven..
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

mrknu na to zejtra za světla...dík

No ja myslim ze jsem nasel pricinu :-) Na zahraničním foru u starších verzí tuším camry někdo na jedné straně podlepil nějakou plstí tvrdý plastový růžek co je rohu okýnka - taktéž tikající zvuk...tak uvidíme , růžek je nějaký tvrdý plast/pryž a sedí přímo na rámu,vůle tam je....případně 3M pěnová páska na to bude ideál neb opřímo reklamace. Zatím od rána celý den klid, pokud to není tím vlhkem venku.

No a abych ještě pohanil souseda z MB, tak u rapida (i stávajících) se stává, v létě, jak to celé vyschne, že dře takové to semišové lízatko na horní straně dveří o karoserii a to ze všech 4 dveří naráz, šílený skřípání (i drožka je tišší). Tam se to muselo několikrát za léto mazat silikonem :biggrin: :biggrin: Corolla nemá semišové ale gumové

EDIT:
najeto dalších 35km po městě a klid,možná to opravdu bude ten růžek. Týden budu testovat
@manasek: Ty dveře vypadaji ok, jediný co, tak jsou o necelý půl cm výš než zadní (je to vidět hezky na horní hraně), ale stejné je to i na řidičově straně

EDIT 2:
Po víkendu, nyní ráno, chladno (11st.) je zvuk opět zpět, takže růžek to není. Po zatlačení na panel dveří (od sebe) zvuk ustává.
Stále nejde o trvalý jev, který by šel namátkou předvést u dealera :( Třeba to v zimě bude pernamentní...

Při zkoumání dveří jsem si všiml že na jejích hraně jsou dva takový gumový cvočci, hlavně ten horní se dost kvedlá a zvuk zní podobně. Něco s tím klasicky vymyslím:-)

Je to něco jako toto
Obrázek
Naposledy upravil(a) rogerer dne pon 04.09.2017, 09:10, celkem upraveno 1 x.
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

zdarec,
takže ani ti gumoví pamprdlíci to nejsou. Vyloučil jsem snad už vše kromě něčeho vevnitř dveří, zámku a těsnění.
Dnes ráno bylo chladno a ze začátku to bylo fakt brutál, po chvíli jízdy to přešlo do potiché klasiky a odpoledne nebude nic.
Opravdu to reaguje na otevření okýnka nebo zatlačení na sklo bočního okýnka nebo i na zatlačení na výplň dveří tj když se asi dveře dostanou od karoserie. Tudíž to nebudou plasty dveří pokud to reaguje i na tlak okýnka i jeho otevření (tím že se okénko zavře se asi nějak rám dveří zpevní a víc tlačí ta těsnění, nevím).
Těsnění zkusím něčím namazat nebo něco skřípnout do dveří a pokud to nepomůže tak musím vychytat servis, ale jen ráno a nejlépe cestou tam s otevřenýma oknama a netopit.

Byl jsem zvyklý u rapida, že těsnění vydávalo zvuky spíš v létě když jakoby vyschlo, je možné že vrže v chladnu?

100% na to má vliv teplota a to jak jsou dveře blízko karoserie (kdyby to byly plasty, nereaguje to na tlak na okénko či jeho pootevření).
Dveře mi přijdou seřízeny ok ale všiml jsem si že přední dveře jsou výš než zadní (i u řidiče), máte to tak všichni?
Obrázek
hanes73
Manager Týmu

Příspěvek od hanes73 »

Mám to také. Levá strana je v pohodě, práva strana úplně to samé, přední pravé dveře jsou mírně výš než zadní pravé, pěkně to je vidět na rámu dveří viz. foto.
Toyota Corolla E09, hatchback, 1.3 12 V, r.v. 1991 (ex)
Toyota Corolla sedan, 1.6 Valvematic 6MT, Active Trend+, r.v. 2016 (ex)
Toyota Corolla sedan, 1.6 Valvematic CVT, Executive, r.v. 2017
Toyota C-HR, 1.8 HSD, full pack, r.v. 2019
rogerer
Manager Týmu

Re: E18 - Lupání/tikání z B sloupku - ZDROJ ZVUKU ZJIŠTĚN

Příspěvek od rogerer »

Jednodušší než jsem čekal.V autě po ránu klid.
Teď jen zjistit zda je to shora nebo z boku :-)
Naposledy upravil(a) rogerer dne čtv 04.01.2018, 20:15, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Corolla“