test tlumičů

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
arcci
Řidič
Kontaktovat uživatele:

test tlumičů

Příspěvek od arcci »

Tak jsem byl dneska ráno na testu tlumičů, myslel jsem si, že přední tlumiče budou uplně kaput, a voni mi auto protřepaly a řekli, že jsou skoro jako nový :(, tak ted nevim co s tím mám dělat, protože je auto na nerovný silnici v zatáčkách dost neklidný, tak ještě zkusim jak jsem natom se sbíhavostí a když i ta bude dobrá tak se budu muset důkladně podívat na všechny silembloky u zavěšení kol, na to se fakt netěsim...., někdy mám pocit, že to auto trochu plave, nemáte někdo podobnou zkušenost ??
arcci
corolla EE111 HB ; 1,3 4E-FE 99; 63 kW/5400
Honda JAZZ 1,4 / 73 kW ;i-VTEC 2009
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 arcci: Ten test tlumičů, co při něm dají čidlo na blatník a houpnou s autem, měří jen dokmit/překmit tlumiče. Tzn. změří, zda má tlumič při zpětném tahu takový účinek, aby se tlumič vrátil do původní polohy určitou rychlostí a hlavně nešel do překmitu, tedy z dola moc nahoru a po té se nepřehoupl do původní polohy. Vstupní data do tohoto testu se zadávaly tak, že se do prográmku zadal typ vozidla, náhon nápravy, umístění motoru, hmotnost..., pak se daly nové tlumiče, auto se zhouplo a výstupní data se brala jako "košer" etalon pro další testy. Jenže Každej Lojza, co se k tomu nachomejt´ tam "něco" zadal, a taktéž, ještě dnes se setkávám s výstupy testů, u kterých je v nastavení vozidla zadán (asi zůstal viset od minule) motor v předu, náhon na zadek, i když to není pravda. Podle toho ty testy vypadají a jediné, na co je v nich v celku spoleh je uvedený překmit a rozdíl tlumícího účinku na jedné nápravě.
Ještě existuje vibrační test, který ukazuje schopnost tlumení za jízdy.

Takže, může to být vše, co jsi vyjmenoval + uložení a osičky s čepy stabilizace.
Jako na první bych se podíval na zadní silentbloky předních ramen.
Obrázek
arcci
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arcci »

čidlo na blatník mi nedali, jenom jsem najel na stolici (pisou, že stolice sachs), na který se naprava prokmitla v ruznejch frekvencich a amplitudach, to samí se opakovalo pro zadni napravu, vytiskli mi graf, a hotovo uz jsem couval ze servisu :)
ale mate me ze tam poradne nezadal udaje o mim autu, jenom co to je (corolla) a kolik to ma najeto, ale nejaky blizsi udaje nechtel..,maslim si že kazdy auto by tu charakteristiku melo mit jinou ??
arcci
arcci
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arcci »

ombre píše:2 arcci: Ten test tlumičů, co při něm dají čidlo na blatník a houpnou s autem, měří jen dokmit/překmit tlumiče. Tzn. změří, zda má tlumič při zpětném tahu takový účinek, aby se tlumič vrátil do původní polohy určitou rychlostí a hlavně nešel do překmitu, tedy z dola moc nahoru a po té se nepřehoupl do původní polohy. Vstupní data do tohoto testu se zadávaly tak, že se do prográmku zadal typ vozidla, náhon nápravy, umístění motoru, hmotnost..., pak se daly nové tlumiče, auto se zhouplo a výstupní data se brala jako "košer" etalon pro další testy. Jenže Každej Lojza, co se k tomu nachomejt´ tam "něco" zadal, a taktéž, ještě dnes se setkávám s výstupy testů, u kterých je v nastavení vozidla zadán (asi zůstal viset od minule) motor v předu, náhon na zadek, i když to není pravda. Podle toho ty testy vypadají a jediné, na co je v nich v celku spoleh je uvedený překmit a rozdíl tlumícího účinku na jedné nápravě.
Ještě existuje vibrační test, který ukazuje schopnost tlumení za jízdy.

Takže, může to být vše, co jsi vyjmenoval + uložení a osičky s čepy stabilizace.
Jako na první bych se podíval na zadní silentbloky předních ramen.
jak poznam, dobrý/špatný zadní silenbloky předních ramen ??
arcci
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 arcci: tento test je přesným opakem toho mnou uvedeného. Každý zobrazuje něco, ale v podstatě potřebuješ oba, abys měl trochu jistotu, jak jsou na tom tlumiče. Test s prokmitem ti neřekne, zda má tlumič překmit, což je také důležité. Takže stále to může být tlumičema, i když je to méně pravděpodobné.

Vzhledem k tomu, že ty silentbloky jsou masivní, tak to nejsnáze poznáš tak, že silentblok sundáš z ramene (asi 20 minut práce - povolit 4 závity a vypáčit rameno dolů, aby šel silentblok sundat) a prohlídneš si ho. Středová trubička by měla být pevně zalitá v gumovém bloku a blok by měl pevně sedět v ocelovém pouzdře. Pokud v něm nesedí, tak je na jedné straně ožvýkaný, jak při brždění a rozjíždění gumový lem bloku zajíždí do pouzdra.

Pokud je silentblok špatný, lze to většinou poznat tak, že se zdvihnou kola do vzduchu a pajcrem se silentblok zkusí zapáčit příčně doleva a doprava, či uhlopříčně. Měl by se vždy vrátit na stejné místo. Ale na carině a corolle jsou silentbloky tak tuhé a masivní, že je pajcrem většinou nepřetlačíš tak, abys to poznal.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Corolla“