Myfune píše:A bavíme se o vytáčení motoru zahřátého na provozní teplotu nebo o vytáčení studeného motoru? Studenej motor se přece nevytáčí....

Samozřejmě zahřátém na provozní teplotu.

Podle mě je to, jak říkáš, že ŘJ nastavuje jízdní režimy, ale chtěl jsem se hlavně ujistit, že to není jenom můj pocit. Přijde mi škoda, že auto nejde nastavit do konkrétního režimu nastálo. Když jsem si koupil auto s výkonem 97 kW, chci mít ten výkon k dispozici pořád, ne jen ve chvíli, kdy ŘJ uzná za vhodné mi ho dát.
O tom, že to dělá elektronika, svědčí i skutečnost, že po dobrém vytočení stačí se s autem zase chvíli loudat a výkon se "ztratí". Holt to svědčí o tom, že Corolla je dělaná na pohodu. Žádné prudké starty, žádná náhlá agresivní předjíždění. Ne, že to nejde, ale není to primární nastavení.
Kocúr píše:On že nie, baví ho radiť. No tak ale mňa teda jeho radenie nebavilo vôbec. No ale teda povedať mu to - na to som gule nemal. I keď podvozok má fajnový, taký plávací a ten vyšší posed je tiež celkom dobrý.
Tak člověk se to řazení musí naučit. Já přecházel ze skoro ryze mechanické Corolly z 91. roku a je to rozdíl teda šílený, ani po skoro 4 tisících km a téměř 3 měsících ježdění především po městě, kde člověk řadí furt, nemůžu z noh vyhnat staré zvyky ze "skutečného" auta. Ta elektronika do toho zasahuje prostě příliš agresivně. Ačkoli se mi už většinou daří se rozjet v pohodě plynule, pořád mě ještě občas zaskočí prodleva plynu. A s tím není co udělat... Zmáčkneš plyn, posloucháš motor, nic se neděje. V "normálním" autě v takové situaci uděláš jediné - sešlápneš trochu víc plyn. V Corolle musíš prostě počkat, abys zjistil, jestli jsi ten plyn sešlápl dost, a podle toho začít pouštět spojku... Teď spojka samotná... Nevím, jak moc elektronická je ta, ale ve staré Corolle se dala spojka pouštět zcela plynule, tuhost pedálu byla ve všech polohách stejná. V nových autech (pozorováno na všem novodobém, co jsem řídil a mělo manuál) je hodně měkká/volná dole, pak uprostřed, když začne zabírat, trochu ztuhne, což ti zase udělá jiný vjem v noze.
To, co chci říct, je to, že s manuálem se člověk musí naučit pracovat. Pokud by bylo cílem opravdu maximální pohodlí, a to nejen pro mě, ale i pro ostatní pasažéry, určitě bych bral automat. Ale protože jsem bral auto hlavně pro sebe a svoje pocity z jízdy, zvolil jsem manuál. Odměnou je "trápení" s tím, že velmi ladné ovládání toho auta vyžaduje, paradoxně, mnohem větší míru přesnosti (a bohužel někdy ignoraci zpětné vazby auta, viz to zpoždění plynu), než bylo třeba ve starém. Na druhou stranu je pravda, že moje staré auto málokdo umí vůbec plynule rozjet, natož pak jezdit pohodlně... Takže je dost možné, že to srovnání je hodně zatížené subjektivitou.