Prevence problému s motorem?

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
OndraCZ
Člen Týmu

Prevence problému s motorem?

Příspěvek od OndraCZ »

Ahoj toyoťáci,

Budu kupovat celicu a potřeboval bych:
1) Servisaka z Liberce
2) poradit co v autě dát jako možný indikátor problému s motorem
3) poradit jaký olej dávat kolem 200000km
4) pomoci s prijatelnymi rozměry a atributy kol

Jsem mezi Vámi nový a něco už jsem částečně vyčetl, ale stále se rozhoduji a potřebuji se v některých věcech přesvědčit, ze dělám dobře.
garfielld
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: Prevence problému s motorem?

Příspěvek od garfielld »

nepíšeš o jakou generaci a případně motor se jedná ? ;)
Obrázek
Celica AT200 r.v.95, 7AFE 1,8l (115k) ..... Celica GT4 r.v.91, 3SGTE 2,0l (230k)
Myfune
Věčnej rejpal

Příspěvek od Myfune »

JJ bez uvedení genrace a typu motoru se dá radit jen obecně. Kondice motoru se dá zjistit trochu změřením tlaků jednotlivých válců a to jak za studena, tak po zahřátí motoru na provozní teplotu. To jde udělat před samotnou koupí. Bohužel ale třeba to jak moc to žere olej, lze před koupí zjistit jen těžko. Maximálně zjistíš kolik to má v motoru oleje. Určitě je dobré odšroubovat olejové víčko a kouknout se jednak otvorem dovnitř jestli není na stěnách motoru napečená hnědá pasta (to že ji tam ale neuvidíš neznamená, že uvnitř motoru to zapečené není), případně zda není vespod pod víčkem bílá emulze (indikátor špatného těsnění pod hlavou v důsledku pronikání chladící kapaliny do motoru). Trochu se dá poznat i z toho když nastartuješ studený motor, tak by měly otáčky vylítnout cca na 1500 ot/min a pak postupně klesat na cca 800 - 900 ot min. Když bude při volnoběhu lítat otáčkoměr nahoru a dolu a třeba do vyšších otáček, tak je to nepřímá známka že je v motoru něco špatně. Bohužel důvodů proč to dělá může být hodně. Dopručuji také osahat vodní pumpu jestli neteče a konec konců se třeba i sehnout a mrknout pod auto jestli někudy neteče olej ven, třeba těsněním olejové vany. Tu vodní pumpu ale osahávej u studeného a samozřejmě vypnutého motoru. Jo ještě bych zapoměl podle generace auta na buď vyblikání chybových kódů diagnostikou nebo připojením auta na diagnostiku.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
OndraCZ
Člen Týmu

Příspěvek od OndraCZ »

Jedna se o poslední generaci, ročník 2000
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Servisák z Liberce neznám. Problému s 1zz motorem se bohužel nevyhneš. Je to výrobní vada celé řady zz. Motor díky malému objemu oleje a jeho dlouhým výměnným intervalům,llokálnímu přehřívání oleje díky spatné konstrukci samotného pístu a jeho chladícími kanálky způsobují degradaci oleje daleko dříve než dojde k jeho výměně. Olej přestane vstřebávat odpadní látky ze spalovacího procesu a ty se začnou usazovat v motoru,zanesou chladící kanálky v pístech pod stíracími kroužky a stěny válců a kroužky se začnou díky karbonu obrušovat daleko rychleji. Nejdřív jen motor žere olej,samozřejmě produkty spalování oleje ničí lambda sondy i kat,až to dojde tak daleko,že motor začne ztrácet komprese - první příznaky jsou houpající volnoběh. Pak už to jde celkem rychle a vůle jsou takové že motor sežere nápln během pár km a věšinou zaklepe na klice. Řešení jsou dvě. Bud máš motor produkce 00-01 z jpn který má alespon litinové vložky a tam postačí nové písty a výbrus - nebo máš motor produkce - z USA 00-05 s nikasilem a tam bohužel je oprava nákladnější - do bloku se musí zavrtat nové vložky. V 05 -06 se díky vysokému počtu "mrtvých" motorů došlo k revizi pístu - dostali jiný tvar a navíc dva chladící kanálky,opět litinové vložky místo nikasilu,navýšil se objem oleje o 0.5l a zkrátil interval na 10000. Prostě před koupí zkontroluj svíčky - dá li si nekdo práci je před koupí měnit už bych byl ostražitý,hlídat spotřebu oleje a změřit komprese. Pokud už má motor 200k je celkem reálné že už má opravu za sebou. Na kontrolu stavu oleje lze domontovat aftermarket budík tlaku oleje a teploty.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
brutusman
Člen Týmu

Příspěvek od brutusman »

Měl bych dotaz k tomotu: "Na kontrolu stavu oleje lze domontovat aftermarket budík tlaku oleje a teploty."

Jaké hodnoty by to mělo ukazovat je-li vše v pořádku u 1zz-fe?

Teplota je celkem jasná, ale zajímal by mne ten tlak, protože ten se mění podle otaček a zátěže, alespoň teda podle budíku co tam mám.

Předem díky.
Stan
Carina crusader
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stan »

No tlak se mění nejen podle otáček, ale taky podle teploty a s ní nepřímo úměrně svázanou viskozitou oleje.
Já teda když za studena nastartuju, je tlak na volnoběh okolo 5 barů, jak je olej zahřátej na cca 100°C tak mi při volnoběhu klesne někam k 1,5 baru. Beru budík tlaku spíš jako komparační než absolutní meření. Tzn je mi skoro jedno, kolik to má být. Ale důležitý je, když se něco stane a tlak za stejných podmínek (teplota, otáčky) někam uteče. Naštstí se to teda za rok ještě nestalo :-D
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Tak jak píše Stan. Je celkem jedno jaké hodnoty ukazuje,třeba jednotky banánů. Po výměně oleje si zapamatuj jaké hodnoty má olej - teplota,tlak. Jakmile olej začne degradovat a ztrácet svoje mazací schopnosti začne tlak klesat a teplota stoupat. Jinak minimální hodnoty 1zz při zahřátém motoru na volnoběh dle typu oleje je 0.3-1.1bar a při 3000rpm je 3-5bar. Je to můj osobní názor a není závazné se jím řídit,ale doporučil bych použití pouze 5W30 (API SJ/SL,ILSAC multi grade ) a originálního olejového filtru Toyota nebo kvalitní aftermarket náhrady AmsOil,Royal Purple atd. Věnuj tomu 5minut a pochopíš. https://www.youtube.com/watch?v=iH4UEr4FVYM Určitě se vyhni filtrům HKS,TRD,KN apd. Mají velmi vysoké filtrační schopnosti,nepropustí nečistoty nad 5micronů,bohužel velmi brzy se ucpou a začne fungovat bypass - a tak vlastně nefiltrují. Jsou určené pro závodní upravené motory kde se olej ohřeje pár hodin nebo stovek km a jde ven.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
destabilizator
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od destabilizator »

libor12 píše:Jakmile olej začne degradovat a ztrácet svoje mazací schopnosti začne tlak klesat a teplota stoupat.
Presne tak pouzivam svoje :)
(¨ `v´ ¨)
.`·.¸.·´
¸.·´¸.·´¨) ¸.·*¨)
(¸.·´ (¸.·´ Toyota Celica T23 TS Lambo Style Door
You know you own Celica when you roll into lift and have to say to the passengers SORRY I CAN'T HEAR YOU OVER THE SOUND OF HOW AWESOME MY ENGINE IS.
Odpovědět

Zpět na „Celica“