Ad vycitani udaju apod.
Zdravim panove, asi uz trochu informaci bude v historii tohoto vlakna, presto si dovolim nektere zopakovat. Chapu nadseni kazdeho ze sveho HSD a jeho snahy ho "pochopit" a jezdit "jak mu smakuje", od toho jsme si prece tyhle kary kupovali, ze? Nebyl jsem jiny a na zacatku jsem prahnul po kazde informaci a tim, co tu na poslednich strankach ctu jsem si prosel take. Snad nekomu usetrim strastiplnou cestu (a treba i finance). Jsem IT profesional, proto mne nezastavil ani HW, ani pripadny nedostatek SW (vcetne mobilniho), v nejhorsim bych si to napsal sam, cely problem je ale zakopan uplne nekde jinde... Sam jsem se zabyval meritem veci a zjistil jsem, ze to k nicemu realne pouzitelnemu fakt neni...
K tomu, abych mel spravna data (pro dalsi pouziti) musim zvolit spravne nastroje a spravne postupy. A bohuzel tady je jeden zadrhel, ktery mozna neni vseobecne znamy - vesmes vsechny pro nas HSDckare zajimave hodnoty - nejsou jako parametry normovane, muze si s tim automobilka udelat cokoli. Samozrejme, nejaka cisilka Vam to sdeli, ale co z nich vyctete? Mate laboratorni podminky, abyste odhalili zda-li to ma linearmi, logaritmickou nebo uplne jinou charakteristiku? Uz jen po teto nezname a jinak nez experimentalne (snad spravne aspon v urcitem oboru hodnot) nezjistitelne informaci
JAK chcete s vyctenymi daty dale pracovat? Co z nich chcete vycist a vyhodnocovat?
Pokud Vas ani predchozi radoby "laicko-technicky" nastin jak se to ma s tim, co vyctete, neodradilo, vezte, ze jeste vetsi podraz na Vas ceka v okamziku, kdy zacnete resit "
jak to vycist". Cela komunikace ma charakter sdilene sbernice. Sbernici sdilite s podstatne vetsi skalou zarizeni (vite jakymi? mate schemata a specifikace?). Jednim z problemu, ktery vzapeti zacnete resit je casovani - ze kdy je ten udaj (= cislo, ktere jste vycetli) validni? Jak casto se obnovuje apod. Mohu Vas uklidnit, nic takoveho nezjistite, a vezte, ze to nejsou real-time data... opet - vite kdy se inzenyri Toyoty rozhodli hodnotu obnovit (= prepsat cerstvejsi)? Jakym algoritmem se rozhoduji? Je to nejaka hodnota absolutni syrova hodnota v nejakem okamziku nebo je to nejaka funkce (arit. primer - SMA, EMA..., median ci cokoli jineho) za nejake obdobi a po X merenich (za jake obdobi?, kolik vzorku?)...
Kdyz uz jsem sel do hloubky technickych nuanci, musel jsem si sam sobe priznat, tudy cesta nevede, vysledek a snaha bude k nicemu. Po nejakem mesici pote jsem nahodou narazil na cloveka, ktery prave pro automotive takove systemy implementuje na te druhe strane (z pozice dodavatele automotive systemu) a ten mi vyse uvedene uvahy nejen ze potvrdil, ale on trochu zna i ty radoby "seriozne se tvarici" SW a BT vycitacky a desne se bavi, jak vazne lidi ty data a vysledky - co to produkuje - zerou. A tim se dostavame zpet k prvni tucne vete tohoto prispevku a muzeme se zacyklit...
PS: Ano, existuje uz docela hodne SW i HW pro vycitani dat, otazkou je, co nam tu vlastne predkladaji a jak moc je to realita nebo spise jak moc jen chceme verit, ze to ma s realitou neco spolecneho. Za mne jednoznacny zaver -
Je to pouze mrhani penezi. Ale kdyz ono se da dobre prodat i nalestene lejno....
Toyota Avensis T27 2.0 VVT-i kombi, 112 kW, r.v. 2011
Toyota Yaris HSD Style, r.v. 2013