Klepání (rezonování) při studeném motoru
Klepání (rezonování) při studeném motoru
Ahoj, mám Auris 1,33 r.v. 2009 a s příchodem chladných rán jsem si všiml nepříjemné novinky. Po rozjezdu se studeným motorem se z pod kapoty ozývá chvílemi rezonování plechu o plech. Je to slyšet vždy jen několik sekund a především při rozjezdech na jedničku s větším vytočením otáček. Na volnoběh to nedělá, a jak se motor zahřeje, tak je klid i při jízdě. Má někdo obdobnou zkušenost či nápad kde hledat?
-
- Věčnej rejpal
Re: Klepání (rezonování) při studeném motoru
cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 18:49, celkem upraveno 1 x.
Potvrzuji, to by mohlo být ono, mně už to opravovali dvakrát. On ten "plech", správně se to jmenuje tepelný štít, je spíš takový silnější alobal, takže se snadno vytrhne z upevnění.
Když se mi to stalo poprvé, tak si štít lehl na výfukové potrubí a na volnoběh to rezonovalo opravdu strašlivě, trabant hadr. Opravili mi to za 30 korun - velká podložka pod upevnovací šroub (nebo co tam je).
Ještě doplním - není to přímo pod kapotou, ale pod povozkem, zhruba pod předními sedadly, když koukneš zboku pod auto je to vidět - takový díratý prohnutý "plech" nad výfukovou trubkou. Dá se na něj šáhnout a vyzkoušet, jestli se nějak podezřele nemele, ale pro opravy to chce asi jámu nebo velký hever a auto nad hlavou.
Když se mi to stalo poprvé, tak si štít lehl na výfukové potrubí a na volnoběh to rezonovalo opravdu strašlivě, trabant hadr. Opravili mi to za 30 korun - velká podložka pod upevnovací šroub (nebo co tam je).
Ještě doplním - není to přímo pod kapotou, ale pod povozkem, zhruba pod předními sedadly, když koukneš zboku pod auto je to vidět - takový díratý prohnutý "plech" nad výfukovou trubkou. Dá se na něj šáhnout a vyzkoušet, jestli se nějak podezřele nemele, ale pro opravy to chce asi jámu nebo velký hever a auto nad hlavou.
Corolla2014 píše:Něco podobného jsem měl u Octávky. Byl to krycí hliníkový plech nad výf. potrubím. Jeden nýt upadl a zvláště při studeném motoru se tam klinkal. Myslím, že když nastartuješ a budeš čumět a naslouchat nad motorem, tak na to přideš.
Naposledy upravil(a) Aleš Zíka dne úte 25.10.2016, 16:07, celkem upraveno 3 x.
Přesně tak, taky se mi to stalo. Osobně doporučuji u nového auta povolit matice tepelného štítu. Mezi štít a karoserii dát gumovou podložku, stejně tak mezi matici a štít. Jde to zamezit tomu, čemu se říká koroze hliníku. Prostě hliník se občas při styku s jiným kovem chová tak, že se prostě rozpadne (což je u tohohle "alobalu" hned). A taky pomáhá pořádně to namazat v místech styku kov/kov nějakou teplu odolnou pastou.
<b>Toyota Auris 2.0 D4-D</b>
Díky, mrknu na to a dám vědět.
//EDIT: Tak snad vyřešeno, dotaženo a namazáno
//EDIT: Tak snad vyřešeno, dotaženo a namazáno