Zimné pneu - TMPS
Re: Zimné pneu - TMPS
Mne sa na Verse pravidelne stava pri vacsich zmenach teploty, ked je rano uz zima, ze svieti kontrolka chvilu, pptom zhasne. Napriklad ak je rano 5 a poobede 16-17, tak to svieti. Riesil som to aj v servise ale na nic neprisli.
Toyota Verso Style 1,8 CVT 7S 2014
Toyota Auris 1,6 MMT 2008
ban:
.........ale na nic neprisli.
A NA CO MALI PRIST?
TMPS je nastavene na urcitu hodnotu-TLAKU.
VZDUCH ma vlastnost roztaznosti v zavislosti od teploty... fyzika.(vlhkost,atd)
Co tak skusit iny plyn...(dusik)
.........ale na nic neprisli.
A NA CO MALI PRIST?
TMPS je nastavene na urcitu hodnotu-TLAKU.
VZDUCH ma vlastnost roztaznosti v zavislosti od teploty... fyzika.(vlhkost,atd)
Co tak skusit iny plyn...(dusik)
Naposledy upravil(a) MiBo dne ned 09.10.2016, 10:51, celkem upraveno 1 x.
- Standa50
- Manager Týmu
Na tom není nic divnýho.Vzduch při nízkých teplotách ztrácí objem,tudíž klesá tlak a pokud máš nastavený tlak při 25 C ,tak při 5 C je pokles tlaku takový,se kontrolka rozsvítí a nezhasne dokud se jízdou nezvýší teplota vzduchu v pneu.Pokud by byly mrazy tak už pravděpodobně nezhasne.Existuje vzorec na výpočet změny tlaku v závislosti na teplotě,ale z hlavy ho nevím.Řešení tvého problému je jednoduché,ať ti v pneuservisu nafoukají pneu dusíkem a je po problému.Dusík je v závislosti na teplotě tlakově stabilnější než vzduch.
Mibo:než jsem to stačil naťukat, tak jsi mě s odpovědí předběhl
Mibo:než jsem to stačil naťukat, tak jsi mě s odpovědí předběhl
Toyota Auris HB 1,6 Valvematic trend+,6M/T 2015
Tepelná roztažnost vzduchu a dusíku je s rozdílem nějaké té promile úplně stejná.
Dusík má však horší tepelnou vodivost, takže se neroztáhne nebo nesmrskne tolik co vzduch.
Jinak vzduch má 78% dusíku takže ten rozdíl není zas tak velký.
Dusík má však horší tepelnou vodivost, takže se neroztáhne nebo nesmrskne tolik co vzduch.
Jinak vzduch má 78% dusíku takže ten rozdíl není zas tak velký.
Auris TS 1,6 2016

Co to je za pikovinu? Nejdriv napsat ze roztaznost je stejna a pak ze je jina... to snad neni mozny todleto...
Back in Czech.
- Standa50
- Manager Týmu
Mě to pomohlo.Když teploty klesly tak se kontrolka rozsvítila.Když se mi to stalo poprvé ,tak jsem zastavil a kontroloval pneu,jestli nemám defekt.Pak už jsem to vesměs ignoroval,ale v hlavě bylo pořád co kdyby to byl opravdu defekt.Po nafoukání dusíkem mám pokoj.
Neboj, to neni dusikem. 
Protoze stale plati p.V=n.R.T
a jeste taky kdyz nazouvaji pneu, tak je tam presne 1 atmosfera vzduchu, kterou stejne nikdy ven nedostanes... takze je to takovy maly podfuck... stacilo by foukat "vysusenym" vzduchem.. ale psst...

Protoze stale plati p.V=n.R.T

Back in Czech.
myslel som to tak, ze ak tento system reaguje na zmenu teploty a s tym suvisiace fyzikalne javy a nie vylucne na stratu tlaku pri uniku z pneumatiky, tak je to zjavne nedorieseny system a nema na aute co robit.
Ale on tak reagovat ma. Je to úplně v poradku. Mel bys mit stale spravny tlak v pneu. V zime, v lete proste porad.. takze tpms je v cajku....
Back in Czech.
cize mam pred zimou dofukovat kolesa?
- Standa50
- Manager Týmu
Můžeš je taky aktivovat na tlaku 1,8 bar a potom dofoukat na 2,5 bar a máš pokoj