Chalani chalani, to je fakt sranda jak dojde na benzín vs nafta

Měl jsem/mám oboje a oboje má prostě svoje. Na ježdění po městě bych rozhodně radši bral benzín, u dieselu jsou prostě rozjezdy pro mě osobně méně komfortní, hlavně jednička. Na druhou stranu mi zase přijde paradoxně jízda v koloně konfortnější, diesel je takový klidnější v tom jet pomalu klidně na volnoběh nebo blízko volnoběhu, benzín (aspoň v mé starší ave) měl tendenci chcípat nebo poskakovat.
Kde je pro mě osobně dcat king, je jízda meziměsto/dálnice, šestka pobere úplně pohodově cokoliv od cca 90 km výše a výkon k předjíždění je k dispozici dříve než u benzínu, u kterého jsem měl občas tendenci podřadit, aby se dostal do otáček.. Jasně, je rozdíl i zpřevodování, dcat má 6 rychlostí, benzín měl 5...
I dieselu mi je celkem jedno jestli jedu 120 nebo 140, komfort podobný, u benzínu mě to spíš tlačilo jezdit kolem 120, páč pak už byla ave přeci jenom hlučnější a mám osobně radši, když si motor jen tak přede téměř neslyšně než mít pocit, že ho rvu.. U nových aut to asi bude jiné a v pohodě, nevím, nemůžu soudit.
Jo a ještě - nevšiml jsem si, že by motor pod 1500 ot už nějak duněl a byl letargický, přijde mi právě až neuvěřitelný, jak v pohodě se sbírá od nejnižších otáček, měl jsem půjčeného koncernovného nafťáka (relativně nového) a tam byl přechod pod tuším nějakých 1500 ot. tak jasný a ostrý, že cokoliv pod tím bylo nepoužitelný a cítil jsem silnější vibrace a totální letargii, u dcatu mám pocit, že se sbírá podobně jako benzín, bez nervozity, jede si plynule do optimálních otáček...