Zdravím "toyoťáci", dávam sem prvé dojmy po najazdení prvých 2000 km na mojom malom turbe

Pre tých, ktorí ešte moje príspevky nečítali, dávam do pozornosti, že dané auto budem porovnávať s mojou niekdajšou Octaviou 1,9TDi 77kw rok výroby 2006. Niektoré moje postrehy budú možno totožné s prvou recenziu po kúpe auta.
Interiér:
Absolvoval som zatiaľ jeden menší výlet ZV -> Beckov -> Čachtice -> ZV, takže dlhšiu trasu ako do práce a naspäť

Celú cestu sa mi sedelo príjemne, nemôžem nič vytknúť, na pravú nohu mám napríklad v oblasti kolena viac priestoru ako v Octavií. Čo sa týka ovládania, vďaka Bohu, že dali tie základné funkcie na volant a klíma ostala tlačítková. Citlivosť na obrazovke sa dá nastaviť na jemnejšiu, to je fajn, akurát tie prvky by mohli byť väčšie. Človek ako ja, so širšími prstami, má jednoducho problém. Moji známi, čo sedeli na zadných sedačkách, porovnali komfort s predošlím autom. Sedelo sa im fajn, priestoru mali prekvapivo dosť, avšak treba podoknúť, že chalan má tuším 170cm a jeho kočka tiež. Ako on zhodnotil, vyšší človek by bol už obmedzovaní v oblasti hlavy.
Väčšie mínus dávam za hluk pri vyšších rýchlostiach, porovnám to takto, v starom aute som počul motor a okolie len v pozadí. Tu počujem hlavne okolie a motor v pozadí. Ten hluk pri ďialničnej rýchlosti je limitný! Tu sa moc japonci nevytiahli.
Cúvanie a riadenie:
Už si pomaly zvykám na radenie potiahni a zaraď do ľavého horného rohu, stále to je ale na hony vzdialené od ergonómie pritlač a zaraď, ako to majú autá od VW koncernu. Cúvacia kamera je ozaj dobrá len na kontrolu, či vám vzadu nebehajú deti, čo je výtaná funkcia pre mňa, keďže moja práca susedí s umeleckou školou, ktorú navštevujú malí drobci. Prípadne na kontrolu po kade môžete ísť, skúšal som cúvať pozeraním sa na kameru, ale nikdy som to nedal tak presne a rovno ako keď pozerám do speťákov

Čo sa týka inak riadenia do ostatných rýchlosti, je presné a ... ospevujú ho všade takže je zbytočné sa ku tomu vracať.
Motor a spotreba:
ZV -> Brezno a naspäť som dal niečo pod 5l. ZV -> BB máte diaľnicu a potom idete 90, sem tam nejaké rýchlostné obmedzenie na 70, pár dedín. Normálna cesta do práce ZV -> BB si vyžiada 6l. (5,8 - 6,2) Záleží od toho, či idem cez mesto, či si dám tempomat na 110 a mám čas alebo tomu vypečiem 130 reálnych km (tacho 140). Ako spotreba či idete 110 alebo 130 je viac menej rovnaká, sú to desatiny litra na sto km. Napríklad na Octavií ten rozdiel bol markantnejší, tam sa ozaj oplatilo ísť poctivo 110 ak som mal ďaleko do výplaty.
Čo sa týka výkonu, chcem mať radšej živšie auto ako lenivého šetrilca. Takže sem tam mu doprajem otáčky do 3000. Prvých 1000 km som ho šetril samozrejme. Cítim, že si motor už pomaly sadá a je tam rozdiel oproti surovému motoru. Ďalej som spozoroval jemnú turbo dieru medzi 2000 a 2500. Auto ťahá, ale ako keby malo o pár desiatok kw menej, nad 2500 cítiť razantné zvýšenie výkonu. Ono po zábehu to bude samozrejme iná káva, nebudem sa báť ho vytočiť, agresívnejšie pridať na plyn atď

Ešte čo sa týka výkonu jeden postreh, šiel som smerom na Prievidzu a tam je taký fajný kopec s dodatočným pruhom na predbiehanie. Predošlá Octavia s ním mala problém, ak sme boli plne naložený a jediné východisko bolo dať do do štvorky, prípadne aj do trojky. Nechcelo sa jej. Auris, štyria pasažieri, menšia batožina a išla do toho kopca celkom v pohode. Jasné cítil som že je auto plné, ale nebolo to tak citeľné ako v Octavií, čo bola 1,9 nafťak s uplne inym točivým motorom ako mini 1,2. Palec hore japoncom.
Podvozok:
Tu musím objektívne priznať, Octavia ho mala lepší. Pri vyšších rýchlostiach a nerovnostiach odskakuje zadok. Menšie auto si žiada svoju daň.