porucha posilovače řízení a dobijení baterie

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
ladad
Člen Týmu

porucha posilovače řízení a dobijení baterie

Příspěvek od ladad »

Ahoj.Dneska po 7 letech provozu mě prvně nechala moje milovaná TOY.Najednou zemřel posilovač řízení a přišla kontrolka dobijení baterie+ ještě jiná kterou jsem v manuálu nenašel (je žlutá a vypadá jako sgnalizace vody v pal. filtru).Po otevření haupny je vidět vyosená nějaká kladka spadlej řemen a vše v oleji asi ze serva.V opravně kde jsem to nechal na mě mají čas až v pátek nebo v pondělí a musejí vyndat motor.kdyby někdo věděl co mě čeká tak písněte.díky
Toyota Avensis, 2.0D4D 93kW 10/2006
melsoft
Navigátor

Re: porucha posilovače řízení a dobijení baterie

Příspěvek od melsoft »

Stejné chování jsem měl, když se mi zadřela vodní pumpa. (podcenil jsem pískání z motoru v domnění, že to asi bude "jenom" ložisko napínací kladky). Na dálnici najednou ztráta posilovače, což byl dost průšvih. Ta kontrolka "voda ve filtru" má podle mě význam i jako podpětí v palubní síti.
Řemen vlivem odporu řemenice vodní pumpy seskočil a kolem ložiska pumpy vytékala chladicí kapalina. Ale rozhodně nemusel ven motor, pokud vím, demontuje se jen držák motoru poblíž hydraulického čerpadla a samozřejmě čerpadlo, protože překáží.
Toyota Avensis Combi (model T25), 2.0D-4D 93kW
ladad
Člen Týmu

Příspěvek od ladad »

Ahoj tak jsi mel pravdu ,sekle lozisko vodni pumpy.na dalnici jak pises dobry opruz.bude mi to nakonec delat znamej ,motor pry jen vyvesit.me se to stalo pri najezdu 240tkm.diky za info ahoj.
melsoft
Navigátor

Příspěvek od melsoft »

No já jsem si to myslel podle toho, že jsi psal, že je jedna z kladek vyosená. Ta vodní pumpa je totiž tak jakoby letmo uložená = podle mě možná jen na jednom ložisku. Takže když se ložisko vysype, osa se vychýlí....
Mě se to stalo při 320 tKm. Aktuálně (při 332 tKm) mám auto na repasi vstřiků. Vypadá to, že první střik odešel elektricky a vzhledem k tomu, že všechny už jsou na hranici tolerance, nechávám je zrepasovat komplet, protože auto je jinak v super kondici a já jsem s ním natolik spokojen, že nechci měnit.

Jinak ten vstřik odešel tak, že (opět na dálnici) se restartovala elektrika (bez jakéhokoliv cuknutí motoru nebo tak) jako bych vypnul a zapnul klíček a začalo padat napětí (symbol baterie a vody ve filtru). Předpokládám, že ten vstřik (jeho solenoid) začal zkratovat... Ještě jsem dojel do servisu, kde už se ale nepodařilo nastartovat.
ladad
Člen Týmu

Příspěvek od ladad »

Ahoj.vse uz v poradku puma+remen+chladici kapalina i s praci 2600 kc.co stoji rapase vstriku? Asi palka vid.davam aditiva (VIF snad nee jen reklama)tak uvidim a naftu beru skoro porad v Globusu tu lepsi.
melsoft
Navigátor

Příspěvek od melsoft »

Zatím nevím přesnou cenu, hodně záleží, jestli jsou vstřiky rozebiratelné a jdou repasovat (moje ano) nebo nejdou a musí se dát nové. Mám slíbeno, že bych se i s repasí alternátoru (když už auto stejně stojí v dílně) měl vejít do nějakých 28-30k Kč. Bohužel ten první vstřik je prý zle poškozený a musí se ještě něco na opravu doobjednávat, takže čekám. Mimochodem auto zase varovalo dopředu, cca 3 dny předem se po nastartování linul do kabiny takový zvláštní "elektrický" smrádek. Ale ať jsem čuchal jak jsem čuchal, nenašel jsem odkud to jde.

Jinak to moje auto v podstatě vydrželo do těch 330 tisíc km bez zásahu do motoru (OK ta pumpa se měnila), což přičítám právě používání VIFu. Podle mě nádherný výsledek a k té repasi vstřiků jsem se rozhodl poté, co mi v servisu řekli, že k nim jezdí několik lidí s těmihle auty, co mají nalítáno 450-490tKm a naprosto v pohodě.
melsoft
Navigátor

Příspěvek od melsoft »

Tak po pár týdnech ježdění s repasovanými vstřiky se podělím o některé poznatky:
1) byl tu dotaz na cenu - 1. vstřik shořel elektricky, všechny vstřiky se tudíž poslaly do Zábřehu na repasi. Po kontrole na zkušební stolici bylo zjištěno, že dávají mimo toleranci. Po rozebrání a proměření bylo konstatováno, že jinak jsou ve velmi dobrém stavu a výměna vnitřností není nutná, (330 000Km!!!) pouze byly vyměněny kroužky určující "zdvih/pohyb" tak aby vstřiky "dávaly" to co mají tzv. kalibrace. U prvního vstřiku byla samozřejmě vyměněna/opravena cívka. Cena celkem: 9000Kč
2) Bohužel to "shoření" cívky vstřiku si vybralo daň v podobě masívního zkratu. Odporoučela se jednotka řízení vstřiků (použitá cca 4000Kč), baterie (2300,-), byl kompletně repasován alternátor (byl poškozený diodový blok) což bylo dalších 3900Kč.

Na druhou stranu auto teď jezdí jako nové. Subjektivně jde motor perfektně synchronně, zmenšilo se zpoždění od prudšího sešlápnutí plynu k nástupu akcelerace při cca 1700-1800 otáčkách (svižný rozjezd na křižovatce), na čtyřku jde motor po rovině velice svižně až do omezovače (5000ot/min) což dříve nešel (max 4300-4500ot/min).
Spotřeba zůstala stejná (6,3l/100km počítač, 6,5l/100km výpočtem z tankování) ale užívám si mnohem svižnější jízdu.

Moje teorie (bez přesné znalosti fungování) je taková, že díky tomu, že vstřiky (asi nejhůř ten 1.) nedávaly tolik co měly dostávaly delší impulsy k otevření a tudíž se přehřívaly. Cca týden před vyhořením jsem vždy po nastartování cítil v kabině takový elektricko/izolační smrádek, který ale hned zmizel, takže jsem nezjistil odkud pochází. Evidentně ale od toho spáleného vstřikovače....

Poučení: občas nechat zkontrolovat vstřiky (korekční hodnoty). Může to zabránit větším škodám a kalibrace vstřiků, pokud nejsou poškozené, není zase taková pecka.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“