Stabilizačný systém

nová modelová řada - nástupce Corolly
Odpovědět
gifty
Člen Týmu

Stabilizačný systém

Příspěvek od gifty »

chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti so stabilizačným systémom.. Išiel som nedávno počas poriadnej búrky, prívalový dážď padal,a dostal som sa pár krát na hranicu aquaplaningu.. ale zdalo sa mi, že stabilizácia nezasiahla, aj keď podľa mňa už by mohla...teda krvi by sa mi nedorezal už.. Na mojom starom aute som toto neriešil, lebo tam esp nebolo, vždy to riešil len ten medzi volantom a sedačkou... :) Pozeral som, či to nie je vypnuté náhodou, nemalo by to byť, ale veľmi divne sa to v tom aurise vypína a zapína..
Toyota Auris TS 1.6 2015
asteroid
Navigátor

Re: Stabilizačný systém

Příspěvek od asteroid »

Tak z vlastní zkušenosti mohu napsat, že ESP proti aquaplaningu moc nepomáhá. Párkrát jsem ho také dostal a nic moc dobrý pocit to není..
Když ho chytneš, tak kola nemají vůbec řádnou adhezi a "plavou" takže nejrychlejší je dát nohu z plynu a počkat..
ESP je dobré na kluzkém povrchu. Jak funguje u Aurise jsem ještě nestačil vyzkoušet, počkám si na zimu. Jak mám nějakou možnost "bezpečně" se sklouznout autem, hned jí využiju. Prostě poznat kde má auto své hranice a jak se za nima chová.. Jezdím dost na hory a tyhle zkušenosti jsou pak k nezaplacení..
Auris TS 1,6 2016
Obrázek
maxwell
Manager Týmu

Příspěvek od maxwell »

aquaplaning je fyzika...schopnost pneu odvádět vodu,rychlost a množství vody..pokud se do aquaplaningu dostaneš, žádnej systém tě nezachrání, bo nemá jak...stačí jezdit rozumně a když už se ti něco takovýho stane, jen se modlit, že se co nejrychleji sníží tvá rychlost a vrátíš se na pevnou zem...
Auris Touring Sport Hybrid, Style
Avensis 2,2 110kw Combi ex
Avensis D4 110kw Liftback ex
Carina E 2.0 93kw Liftback ex
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

asteroid píše: ...takže nejrychlejší je dát nohu z plynu a počkat...
Proboha, jenom tohle ne!

Možná leda tak s automatem, ale jinak buď držet plyn tak nějak stejně a snažit se opatrně zpomalovat, nebo prostě rychle sešlápnout spojku. Volantem točit velmi pozvolna a s citem.
Aquaplaning je horší než led. Vůbec nejhorší je to za vysokých rychlostí ve vyjetých kolejích, jichž jsou naše silnice plné.
Jinak jezdit jako blázen a spoléhat se na ESP také není vhodné. Stabilizace by měla být fakt až poslední záchrana. Limit je tam pořád, jenom je díky elektronice posunutý do vyšších rychlostí.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

Taktak, ešte horšie je keď niekto začne rovno brzdiť. Ono to ale závisí aj od toho či ten aquaplaning chytíš v zákrute alebo v priamej trase.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,26l/100km)
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

No k cemu je dobre ESP pri tom, kdyz nemaji kola temer zadny kontakt s vozovkou? ESP pouze dokaze pribrzdovat jednotliva kola, ale bez adheze je to platne jako mrtvemu zimnik.
Jo a vetsinou pokud ESP zasahne v zatacce v tomto pripade, tak se s autem stane presny opak toho, co chce ridic :-)
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
gifty
Člen Týmu

Příspěvek od gifty »

no nešlo mi ani tak o to čo je aguaplanning a ako ho riešiť..to je mi v zasade jasne.. a už v mojom starom opli som sa s tym párkrát stretol.. ale to ze treba stlačiť spojku,to som počul prvýkrát, vacsinou som len dával jemne nohu z plynu a pevne drzal volant bez prudsich pohybov.. islo mi len o to ci správne funguje esp.. ale keď vravíte ze esp nemá ako pri aquaplningu zasiahnuť, dáva to logiku.. tak to sme sa moc od toho opla nepohli.. :) našťastie som s tym počítal a nešiel som veľmi rýchlo.. ked budem mat nejakú bezpečnú možnosť, určite viac vyskúšam ako sa to správa, pripadne aj na lade alebo podobne..
Toyota Auris TS 1.6 2015
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Tak zkus na suchem nebo lehce mokrem asfaltu s dostatecnym prostorem okolo udelat mysku, leva a prava pod plynem a zkus to urvat, hned poznas kdy to esp zasahuje a pak zkus vytahnout pojistku od esp a uvidis sam ten rozdil. Kdyz maji pneu trakci, tak to funguje relativne dobre pro vetsinu ridicu, kteri jezdi z bodu A do bodu B, ovsem pokud to fyzika dovoli.

Kdyz jsme zkouseli urvat Leona Cupru tak to ESP jsme nedokazali vyradit zadnym zpusobem :-)
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

My tu v KE máme zopár beťárskych zákrut z kopca opačne klopených, ešte sú aj opravované rôznymi druhmi asfaltov s rôznymi nerovnosťami od vyjazdenia, či dokonca majú meniaci sa polomer keď treba tesne pred výjazdom prudšie zatočiť volantom. Keď je vlhko tak je s nimi celkom zábava, keď o tom vieš. Keď nie, vedia slušne vydesiť, už som tam videl pár týpkov, čo po ich prejazde sedeli v aute s vytreštenými očami vo vlastných exkrementoch a hádam aj videli svetlo na konci toho povestného tunela. Vtedy je to zopnuté ESP pekne cítiť.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,26l/100km)
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

gifty píše: ...ale to ze treba stlačiť spojku,to som počul prvýkrát, vacsinou som len dával jemne nohu z plynu a pevne drzal volant bez prudsich pohybov...
S tím volantem a plynem je to v zásadě správně (ale ubírat fakt jemně; spíš hledat polohu, kdy to neklouže), nicméně sešlápnout spojku je základní poučka při jízdě po kluzkém. Musíš to mít ale nacvičené, být na to předem připravený.
Když jedu v zimě po ledě nebo sněhu na hranici smyku, vždy mám levou nohu připravenou blízko pedálu a předem to mám rozmyšlené. Za deště by to mělo být podobně.
Nejhorší je se leknout a plyn pustit - to se okamžitě utrhne poháněná náprava.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
gifty
Člen Týmu

Příspěvek od gifty »

okey, diky za vsetky postrehy
Toyota Auris TS 1.6 2015
Odpovědět

Zpět na „Auris“