Corolla E15 1.4 D4D na fóru

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
schimiGTi
Řidič

Corolla E15 1.4 D4D na fóru

Příspěvek od schimiGTi »

Oznamuji, že jsem se stál šťastným majitelem corolly E15 ve vysněné specifikaci 1.4 D4D sol, do provozu 09/2007, najeto 66 tkm, ČR původ po dědovi z garáže :lol:

+ origo odnimatelné tažné, automat rozsvěcování světel, gumové rohože
- chybí jen ESP co jsem si přál, ale to jsem se rozhodl oželet :D

A pak že se u nás nedá koupit pěkné auto :shock:

Obrázek

Těžký úděl Toyoty a sedanu v ČR, znamenal pro mně solidní propad ceny tohoto vozu. Poděkování by patřilo zejména obdivovatelům koncernu, kteří koupí tyto vozy i kdyby byly z lepenky, jen kvůli prestiži, kterou mají na našem trhu :roll:

Zatím si zvykám, máme jen nějakých 500 km, ale už je co srovnávat zejména s E10 1.3 xli sedan, kterou nahrazuje - časem napíšu více postřehů.

Je zde nějaká další E15 s tímto motorem?
Corolla E9 1.6 92kw GTi Liftback -> ex
Corolla E10 1.3 55kw Xli Sedan - do 174 tkm benzín 6,7L/100km; poté LPG 8,5L/100km 1,5Kč/km ale jezdím svižněji :-)
Corolla E15 1.4 D4-D 66 kw Sol Sedan Obrázek
schimiGTi
Řidič

Příspěvek od schimiGTi »

Máme za sebou pomalu 4000 km, tudíž jsem se rozhodl přidat nějaké poznatky k vozu a z provozu.

Pokud o podobném voze někdo uvažuje třeba se bude hodit.

Jezdím jen naftu od Benziny, první nádrž byla Verva diesel, potom už jen Top Q. Jediné co jsem rozhodně poznal byla nižší hlučnost na Vervu v celém spektru otáček, zlepšení výkonu nebo spotřeby bude zanedbatelné, respektive jezdím hodně různé profily tras, tak se to nedá odpovědně srovnat. Odpovídá to spíše svižné jízdě lehce kolem rychlostních limitů.
Spotřeba reálná je cca 5,6 litrů
Palubní pc ukazuje o cca 0,25 litrů lepší.
Rezerva straší děsně brzo cca při 8,5 litrech v nádrži což je skoro 150 km dojezd, občas to působí psychickou újmu posádce.

Něco k motoru (býval jsem benziňák, respektive plynař, tak to berte s rezervou)
Motor se na diesel relativně rychle zahřeje a má solidní a konstantní zátah už hodně od spodu, od 1500 otáček se sebere i pětka s trochou trpělivosti. Na újmu spotřebě i brzdnému účinku motoru je vysoká hmotnost vozu 1360 kg (skoro plná nádrž). Je třeba hodně předvídavou a defenzivní jízdu jinak se musí dost bzdit.

Zadní tuhá náprava opravdu není, tak dobrá jako býval kdysi víceprvek, ale i tak se chvá příjemně, chybí trochu takový ten feedback při svižnější jízdě.

Trochu zklamání je horší kvalita materiálů použitých v interéru.
Středový panel z tenkých plastu vrže s každým dotekem. Méně měkčených plastů. Rychle opotřebení stříbného nástřiku na doplňcích - klika dveří. Pomalu se odírá potah sedadla řidiče (ve staré corolle vypadají po 220 tkm mnohem lépe a kvalitněji).

Případně se ptejte pokud je zájem o něco konkrétního.
Možná ještě udělám menší srovnání s E10 sedan, jehož je E15 nástupcem.
Corolla E10 1.3 55kw Xli Sedan - do 174 tkm benzín 6,7L/100km; poté LPG 8,5L/100km 1,5Kč/km ale jezdím svižněji :-)
schimiGTi
Řidič

Re: Corolla E15 1.4 D4D na fóru

Příspěvek od schimiGTi »

Na základě dotazu k vozu přikládám měnší uživatelské shrnutí za 2,5 roku vlastnictví.
Aktualně má najeto 122 tkm a včera byla na prohlídce v Toyota Lipan Třebíč. Musím je zase pochválit za přístup ;-)

Chronické problémy této generace: (pokud se to projevilo, opravilo se to v záruce)
- upadávající plechy nad výfukem (u aurisů dříve) mi to opravovali teď při 122 tkm většíma podložkama, takže za pár kč.
- vůle na posilovači nebo převodce řízení (pozná se to pouze při přejezdu nerovností, jinak zatím žádný vliv na ovládání a to už jsem od zjištění ujel 50 tkm) nová cca 20 tkč. Ale je to nějaký globální bazmek co pasuje i do fordů atd.
- vůle v sedačce řidiče (pouze nahoru a dolu asi 1 cm - pozná se při sednutí a prudkém brždění) neřeším.
Ostatní problémy:
- cca ve 105 tkm mi odešlo vyhřívání sedačky řidiče - pouze spodní část. Stejně to prý nebylo dobré pro početí nového pokolení, tak neřeším.
- trošku mě zlobí únik z klimy. Při příštím servisu se to odhalí.

Od zakoupení jsem dělal jen běžný servis dle výrobce (většinu intervalu zkracuji):
-olej 4 litry + filtr (do konce roku 2009 je běžný plechový, poté už kartušový) na 15 tkm, neubývá ani cm z rysky.
-vzduch filtr 45 tkm, ale teď pujde po 30 tkm.
-olej v převodovce při 90 tkm (pro jistotu). Tahkle převodovka by neměla zlobit u E12 odcházely ložiska.
-palivový filtr každých 60 tkm (byl prý skoro čistý, jezdím jen Benzinu občas dám Vervu anebo VIF aditivum - spíš v zimě.)
-filtr klimy každý rok.

Vše lze udělat doma, je tam dobrý přístup. Interval na olej smažete taky sám, dle návodu.

při 90 tkm se měnili zadní destičky a teď mě informovali, že bude na výměnu celý předek i s kotoučema.

Jinak nic nezlobí, jen se tankuje a jezdí :-) to je paráda.
Do modernizace v roce 2009 jsou vozy bez filtru pevných částic. Dvouhmoťák není vůbec.
Od modernizace to má zase šestku - výhoda na dánici, klesne hluk a spotřeba.
Moje točí při 130 km/h dle gps cca 3200 ot/min. což je dost.

Spotřeba (viz podpis a proklik)
Většinu jízd jezdím sám a defenzivně, dlouhé štreky se dá jezdit i ke 4 litrům reálným, po okreskách anebo dálnici, tak do 110 km/h.
Při 130 je to cca 5,4
Krátké trasy a zimní popojíždění kolem 6,5

Pozitiva:
- za mě elegantní vzhled a odlišení
- dlouhodobá spotřeba 5,1
- servisní nenáročnost (kromě provozních kapalin, filtrů a jedné žárovky se dělaly jen ty brzdy, i Aku je původní)
- neměla by být vyhledávána zloději.
- užasně topí, v zimě parádní topení eberspacher zavislé na běhu motoru (ale to lze předělat na ovladač).
- Kromě verze se zakladní výbavou má 7 Airbagů a plní 5 hvězdiček.

- bohužel nebyl standartem systém ESP (VCS u Toyoty)

Snad to trochu pomůže při výběru.

Schimi
Odpovědět

Zpět na „Corolla“