Na základě dotazu k vozu přikládám měnší uživatelské shrnutí za 2,5 roku vlastnictví.
Aktualně má najeto 122 tkm a včera byla na prohlídce v Toyota Lipan Třebíč. Musím je zase pochválit za přístup
Chronické problémy této generace: (pokud se to projevilo, opravilo se to v záruce)
- upadávající plechy nad výfukem (u aurisů dříve) mi to opravovali teď při 122 tkm většíma podložkama, takže za pár kč.
- vůle na posilovači nebo převodce řízení (pozná se to pouze při přejezdu nerovností, jinak zatím žádný vliv na ovládání a to už jsem od zjištění ujel 50 tkm) nová cca 20 tkč. Ale je to nějaký globální bazmek co pasuje i do fordů atd.
- vůle v sedačce řidiče (pouze nahoru a dolu asi 1 cm - pozná se při sednutí a prudkém brždění) neřeším.
Ostatní problémy:
- cca ve 105 tkm mi odešlo vyhřívání sedačky řidiče - pouze spodní část. Stejně to prý nebylo dobré pro početí nového pokolení, tak neřeším.
- trošku mě zlobí únik z klimy. Při příštím servisu se to odhalí.
Od zakoupení jsem dělal jen běžný servis dle výrobce (většinu intervalu zkracuji):
-olej 4 litry + filtr (do konce roku 2009 je běžný plechový, poté už kartušový) na 15 tkm, neubývá ani cm z rysky.
-vzduch filtr 45 tkm, ale teď pujde po 30 tkm.
-olej v převodovce při 90 tkm (pro jistotu). Tahkle převodovka by neměla zlobit u E12 odcházely ložiska.
-palivový filtr každých 60 tkm (byl prý skoro čistý, jezdím jen Benzinu občas dám Vervu anebo VIF aditivum - spíš v zimě.)
-filtr klimy každý rok.
Vše lze udělat doma, je tam dobrý přístup. Interval na olej smažete taky sám, dle návodu.
při 90 tkm se měnili zadní destičky a teď mě informovali, že bude na výměnu celý předek i s kotoučema.
Jinak nic nezlobí, jen se tankuje a jezdí

to je paráda.
Do modernizace v roce 2009 jsou vozy bez filtru pevných částic. Dvouhmoťák není vůbec.
Od modernizace to má zase šestku - výhoda na dánici, klesne hluk a spotřeba.
Moje točí při 130 km/h dle gps cca 3200 ot/min. což je dost.
Spotřeba (viz podpis a proklik)
Většinu jízd jezdím sám a defenzivně, dlouhé štreky se dá jezdit i ke 4 litrům reálným, po okreskách anebo dálnici, tak do 110 km/h.
Při 130 je to cca 5,4
Krátké trasy a zimní popojíždění kolem 6,5
Pozitiva:
- za mě elegantní vzhled a odlišení
- dlouhodobá spotřeba 5,1
- servisní nenáročnost (kromě provozních kapalin, filtrů a jedné žárovky se dělaly jen ty brzdy, i Aku je původní)
- neměla by být vyhledávána zloději.
- užasně topí, v zimě parádní topení eberspacher zavislé na běhu motoru (ale to lze předělat na ovladač).
- Kromě verze se zakladní výbavou má 7 Airbagů a plní 5 hvězdiček.
- bohužel nebyl standartem systém ESP (VCS u Toyoty)
Snad to trochu pomůže při výběru.
Schimi