Taky jsem se kdysi rozhodoval podobně, nakonec zvítězila pofaceliftová T25 oproti prvnímu modelovému roku T27 a to přesně ze stejných důvodů, jako píšeš. Měl jsem dva roky T25 benzínový dvoulitr a byl jsem spokojený. Teď mám pofaceliftovou T27 s benzínovým motorem 1.8 a můžu trochu srovnávat. T25 se musí nechat, že to bylo solidně vyrobené auto, kvalitní materiály hlavně v interiéru působily opravdu bytelně a tak nějak luxusněji. T27, byť se mně vevnitř líbí, tak je poznat, že oproti T25 je na tom s kvalitou trochu hůř. Příkladem je zakrytování motorů - to byl celkem šok u T27, když jsem otevřel kapotu, měl jsem pocit, že tam ty plasty v motorovém prostoru chybí, ale je to opravdu tak nahé už z výroby :-) Motory jako takové asi srovnávat moc nemůžu, přece jen šlo o deset let staré VVT-i s manuálem versus čtyřletý Valvematic s CVT, nicméně dynamikou jsou oba velmi podobné a pro mě to je dostačující. Převodovka 5st oproti 6st asi bude nějaký ten litr ve spotřebě poznat, já mám teď s CVT spotřebu asi o litr menší, ale to není nic zásadního. Co mně momentálně na T27 opravdu vadí, je elektromechanické řízení. Po městě je to paráda, krásně lehoučce se řídí, ale na dálnici a ve vyšších rychlostech s tím mám problém, čekal bych větší odpor od volantu, ale je to na mě příliš citlivé a pravděpodobně si na to nikdy nezvyknu.
Za mě tedy taky doporučuju si obě generace Avensisu nejprve projet. Jestli zvolit starší T25 nebo novější T27 bych asi nechal hlavně podle technického stavu a konkrétní nabídky. T25 z posledního roku bych se nebál, jak jsem psal, je to opravdu solidní auto, ale mám takový pocit, že bude složitější takové sehnat. Pokud ti to nějak pomůže, napsal jsem si k T25 pár poznámek, abych po letech nezapomněl :-)
http://moje.auto.cz/piktor/toyota-avens ... i-sol.html